A tökéletes Foszlós kalács
Hozzávalók:
10 dkg vaj
9 dl tej
8 dkg cukor
3 dkg élesztő
1 kg rétesliszt
só
aki szereti a finom ízeket, akkor tehet hozzá még:
mazsola,
1 vaníliás cukor
reszelt citromhéj
Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl langyos tejjel és 3 evőkanál liszttel keverd össze,
és tedd langyos helyre, ebből lesz a kovász.
A cukrot a maradék tejben oldd fel.
A lisztet a kovásszal és a tejjel keverd el,
majd dagaszd a tésztát legalább 20 percig.
A vége felé add hozzá a vaj nagy részét.
A tésztát meleg helyen legalább egy óráig keleszd.
Szedd négy részre, lisztezett deszkán sodord meg,
majd fond össze a részeket.
Vajjal kend meg a kalács tetejét.
Sütőpapíron még egy órát keleszd, majd a tetejét kend meg tojással.
Előmelegített sütőben süsd meg.
Hozzávalók:
10 dkg vaj
9 dl tej
8 dkg cukor
3 dkg élesztő
1 kg rétesliszt
só
aki szereti a finom ízeket, akkor tehet hozzá még:
mazsola,
1 vaníliás cukor
reszelt citromhéj
Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl langyos tejjel és 3 evőkanál liszttel keverd össze,
és tedd langyos helyre, ebből lesz a kovász.
A cukrot a maradék tejben oldd fel.
A lisztet a kovásszal és a tejjel keverd el,
majd dagaszd a tésztát legalább 20 percig.
A vége felé add hozzá a vaj nagy részét.
A tésztát meleg helyen legalább egy óráig keleszd.
Szedd négy részre, lisztezett deszkán sodord meg,
majd fond össze a részeket.
Vajjal kend meg a kalács tetejét.
Sütőpapíron még egy órát keleszd, majd a tetejét kend meg tojással.
Előmelegített sütőben süsd meg.