Sólet- árpagyönggyel
hozzávalók 8 főre
* 50 dkg sovány marhahús
* 50 dkg sertéscomb
* 50 dkg bab
* 25 dkg kolozsvári szalonna
* 15 dkg árpagyöngy
* 2 paprika
* 2 paradicsom
* 2 nagy hagyma
* 2 gerezd fokhagyma
* só
* bors
* pirospaprika
* zsír
* liszt
* víz
elkészítés
1. A húsokat egyforma nagyságú kis kockákra vágjuk.
2. A hagymát, fokhagymát zsíron megdinszteljük egy olyan lábasban, amelyet tetővel együtt betehetünk a sütőbe. Megszórjuk pirospaprikával, felöntjük kevés vízzel, és rátesszük a sertés- és marhahúst. Fehéredésig pirítjuk, sózzuk (sóval óvatosan, mert a füstölt hús is sós).
3. Borsozzuk, és rávágjuk a paprikát, paradicsomot. Rászórjuk a megmosott babot, a füstölt kolozsvári szalonnát és az árpagyöngyöt.
4. Felöntjük annyi vízzel, hogy 2 ujjnyi vastagon ellepje. A tetejére rászórjuk a lisztet, lefedjük a fedővel, és előmelegített sütőben min. 2 óráig sütjük. Közben 20 percenként megkeverjük, és ha kell, még vizet öntünk rá.
5. Amikor már minden puha, 1 hagymát karikára vágunk, és rátesszük, és addig sütjük még, amíg a hagyma megpuhul, de nem fő szét.
6. Megkóstoljuk, ízesítjük sóval, borssal ízlés szerint, ha kell.
sütési hőfok: 200 °C
sütési mód: alul-felül sütés
--------------------------------
hozzávalók 8 főre
* 50 dkg sovány marhahús
* 50 dkg sertéscomb
* 50 dkg bab
* 25 dkg kolozsvári szalonna
* 15 dkg árpagyöngy
* 2 paprika
* 2 paradicsom
* 2 nagy hagyma
* 2 gerezd fokhagyma
* só
* bors
* pirospaprika
* zsír
* liszt
* víz
elkészítés
1. A húsokat egyforma nagyságú kis kockákra vágjuk.
2. A hagymát, fokhagymát zsíron megdinszteljük egy olyan lábasban, amelyet tetővel együtt betehetünk a sütőbe. Megszórjuk pirospaprikával, felöntjük kevés vízzel, és rátesszük a sertés- és marhahúst. Fehéredésig pirítjuk, sózzuk (sóval óvatosan, mert a füstölt hús is sós).
3. Borsozzuk, és rávágjuk a paprikát, paradicsomot. Rászórjuk a megmosott babot, a füstölt kolozsvári szalonnát és az árpagyöngyöt.
4. Felöntjük annyi vízzel, hogy 2 ujjnyi vastagon ellepje. A tetejére rászórjuk a lisztet, lefedjük a fedővel, és előmelegített sütőben min. 2 óráig sütjük. Közben 20 percenként megkeverjük, és ha kell, még vizet öntünk rá.
5. Amikor már minden puha, 1 hagymát karikára vágunk, és rátesszük, és addig sütjük még, amíg a hagyma megpuhul, de nem fő szét.
6. Megkóstoljuk, ízesítjük sóval, borssal ízlés szerint, ha kell.
sütési hőfok: 200 °C
sütési mód: alul-felül sütés
--------------------------------