JOLCSI OLDALA

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
JOLCSI OLDALA

Minden, ami érdekel


*** 2024 évi SZINGAPÚR Nagydíj *** 09-20-án 11:30 Első Szabadedzés *** 15:00 2. Szabadedzés*** 09-21.-én 11:30 3. Szabadedzés***15:00 Időmérő ***09-22.-én 14:00 FUTAM ***

    Magvas csavart rudak

    Jolcsi
    Jolcsi
    Admin


    Hozzászólások száma : 5844
    Points : 18771
    Reputation : 4
    Join date : 2011. Feb. 25.
    Tartózkodási hely : Hungary

    Magvas csavart rudak Empty Magvas csavart rudak

    Témanyitás  Jolcsi Kedd Jún. 05 2012, 17:31




    Magvas csavart rudak



    Magvas csavart rudak Magvascsavart



    Hozzávalók:

    40 dkg liszt
    25 dkg durvára reszelt hideg margarin (vaj)
    6 evőkanál víz
    2 evőkanál 10 % - os ecet
    1 mokkáskanálnyi só
    1 evőkanál tejföl
    1 tojás fehérje

    Továbbá:

    1 tojás
    1 csapott mokkáskanálnyi őrölt pirospaprika
    ½ mokkáskanálnyi só (ízlés szerint)
    15 dkg reszelt sajt (itt: trappista)
    Magvak: szezámmag, napraforgó mag (tetszőlegesen variálható mással is)


    Elkészítés:

    Az egész tojást villával elkeverjük a kanálnyi sóval, elosztjuk két egyforma adagra.
    Az egyik felében elkeverjük a pirospaprikát is, a másik felét úgy hagyjuk.

    A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, majd gyors mozdulatokkal eldolgozzuk a többi hozzávalóval, jól nyújtható tészta legyen belőle.
    A tésztát vékonyra kinyújtjuk téglalapra, és felcsavarjuk.

    Ezt a tésztahengert négy egyforma darabra vágjuk, és egyenként ismét kinyújtjuk.
    A lapokat egymásra fektetjük, és hűtőben kb. húsz percig pihentetjük.
    Ezután a rétegezett tésztát egy sütőpapíron ismét kinyújtjuk 2-3 mm vastagra, téglalap alakúra.
    (A sütőpapír legalább akkora legyen, mint a kinyújtott tésztalap.)

    A tészta tetejét megkenjük a paprikás tojással, felét megszórjuk sajttal. (A tésztát tekintsük úgy, mint egy nyitott könyvet, így értjük a felét).

    A másik csupasz felét ráhajtjuk úgy a sajtos részre, hogy egyformán befedjük vele, majd jól lenyomkodjuk.

    Most a sós tojással kenjük meg tészta tetejét, és alaposan megszórjuk napraforgómaggal. Ráhajtjuk a szabadon maradt sütőpapírt, alaposan lenyomkodjuk, hogy a magok rátapadjanak a tészta felületére.

    Az egész tésztát papírral együtt megfordítjuk, hogy a csupasz oldala kerüljön felülre.
    Megkenjük sós tojással, bőségesen megszórjuk szezámmaggal, majd ismét lenyomkodjuk a magvakat.

    10 x 1 centis csíkokra vágjuk a tésztát, és a csíkokat megtekerjük egyszer-kétszer.
    Előmelegített 220 °C - os sütőben sütjük ki szép sárgára sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatva.

    Finom, mutatós vendégváró rágcsálni való sütemény!

    Ezt a tésztát édes töltelékkel (cukrozott dióval, mákkal, kakaóval, fahéjjal stb.) is tölthetjük, és úgy használhatjuk fel, mint a hagyományos leveles tésztát.



    -----------------------------------

      Pontos idő: Pént. Nov. 22 2024, 14:42