Magvas csavart rudak
Hozzávalók:
40 dkg liszt
25 dkg durvára reszelt hideg margarin (vaj)
6 evőkanál víz
2 evőkanál 10 % - os ecet
1 mokkáskanálnyi só
1 evőkanál tejföl
1 tojás fehérje
Továbbá:
1 tojás
1 csapott mokkáskanálnyi őrölt pirospaprika
½ mokkáskanálnyi só (ízlés szerint)
15 dkg reszelt sajt (itt: trappista)
Magvak: szezámmag, napraforgó mag (tetszőlegesen variálható mással is)
Elkészítés:
Az egész tojást villával elkeverjük a kanálnyi sóval, elosztjuk két egyforma adagra.
Az egyik felében elkeverjük a pirospaprikát is, a másik felét úgy hagyjuk.
A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, majd gyors mozdulatokkal eldolgozzuk a többi hozzávalóval, jól nyújtható tészta legyen belőle.
A tésztát vékonyra kinyújtjuk téglalapra, és felcsavarjuk.
Ezt a tésztahengert négy egyforma darabra vágjuk, és egyenként ismét kinyújtjuk.
A lapokat egymásra fektetjük, és hűtőben kb. húsz percig pihentetjük.
Ezután a rétegezett tésztát egy sütőpapíron ismét kinyújtjuk 2-3 mm vastagra, téglalap alakúra.
(A sütőpapír legalább akkora legyen, mint a kinyújtott tésztalap.)
A tészta tetejét megkenjük a paprikás tojással, felét megszórjuk sajttal. (A tésztát tekintsük úgy, mint egy nyitott könyvet, így értjük a felét).
A másik csupasz felét ráhajtjuk úgy a sajtos részre, hogy egyformán befedjük vele, majd jól lenyomkodjuk.
Most a sós tojással kenjük meg tészta tetejét, és alaposan megszórjuk napraforgómaggal. Ráhajtjuk a szabadon maradt sütőpapírt, alaposan lenyomkodjuk, hogy a magok rátapadjanak a tészta felületére.
Az egész tésztát papírral együtt megfordítjuk, hogy a csupasz oldala kerüljön felülre.
Megkenjük sós tojással, bőségesen megszórjuk szezámmaggal, majd ismét lenyomkodjuk a magvakat.
10 x 1 centis csíkokra vágjuk a tésztát, és a csíkokat megtekerjük egyszer-kétszer.
Előmelegített 220 °C - os sütőben sütjük ki szép sárgára sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatva.
Finom, mutatós vendégváró rágcsálni való sütemény!
Ezt a tésztát édes töltelékkel (cukrozott dióval, mákkal, kakaóval, fahéjjal stb.) is tölthetjük, és úgy használhatjuk fel, mint a hagyományos leveles tésztát.
-----------------------------------
Hozzávalók:
40 dkg liszt
25 dkg durvára reszelt hideg margarin (vaj)
6 evőkanál víz
2 evőkanál 10 % - os ecet
1 mokkáskanálnyi só
1 evőkanál tejföl
1 tojás fehérje
Továbbá:
1 tojás
1 csapott mokkáskanálnyi őrölt pirospaprika
½ mokkáskanálnyi só (ízlés szerint)
15 dkg reszelt sajt (itt: trappista)
Magvak: szezámmag, napraforgó mag (tetszőlegesen variálható mással is)
Elkészítés:
Az egész tojást villával elkeverjük a kanálnyi sóval, elosztjuk két egyforma adagra.
Az egyik felében elkeverjük a pirospaprikát is, a másik felét úgy hagyjuk.
A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, majd gyors mozdulatokkal eldolgozzuk a többi hozzávalóval, jól nyújtható tészta legyen belőle.
A tésztát vékonyra kinyújtjuk téglalapra, és felcsavarjuk.
Ezt a tésztahengert négy egyforma darabra vágjuk, és egyenként ismét kinyújtjuk.
A lapokat egymásra fektetjük, és hűtőben kb. húsz percig pihentetjük.
Ezután a rétegezett tésztát egy sütőpapíron ismét kinyújtjuk 2-3 mm vastagra, téglalap alakúra.
(A sütőpapír legalább akkora legyen, mint a kinyújtott tésztalap.)
A tészta tetejét megkenjük a paprikás tojással, felét megszórjuk sajttal. (A tésztát tekintsük úgy, mint egy nyitott könyvet, így értjük a felét).
A másik csupasz felét ráhajtjuk úgy a sajtos részre, hogy egyformán befedjük vele, majd jól lenyomkodjuk.
Most a sós tojással kenjük meg tészta tetejét, és alaposan megszórjuk napraforgómaggal. Ráhajtjuk a szabadon maradt sütőpapírt, alaposan lenyomkodjuk, hogy a magok rátapadjanak a tészta felületére.
Az egész tésztát papírral együtt megfordítjuk, hogy a csupasz oldala kerüljön felülre.
Megkenjük sós tojással, bőségesen megszórjuk szezámmaggal, majd ismét lenyomkodjuk a magvakat.
10 x 1 centis csíkokra vágjuk a tésztát, és a csíkokat megtekerjük egyszer-kétszer.
Előmelegített 220 °C - os sütőben sütjük ki szép sárgára sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatva.
Finom, mutatós vendégváró rágcsálni való sütemény!
Ezt a tésztát édes töltelékkel (cukrozott dióval, mákkal, kakaóval, fahéjjal stb.) is tölthetjük, és úgy használhatjuk fel, mint a hagyományos leveles tésztát.
-----------------------------------