Rizskoch (Rizsfelfújt)
Hozzávalók:
25 dkg rizs
2 dl víz
1 liter tej
1-2 csipetnyi só
5 tojás
15 dkg cukor
2 púpozott kávéskanál liszt
1 csomag (10 g) vaníliacukor, Bourbon
5 dkg puha vaj
1 citrom reszelt héja
5-10 dkg mazsola-ízlés szerint
Forma kenéséhez zsiradék, szóráshoz zsemlemorzsa
Elkészítés:
A váltott vízben megmosott, lecsorgatott rizst felforraljuk a vízzel elkevert tejjel és a cukor felével, ízesítjük a citromhéjjal és a sóval.
Pár percig forraljuk kis lángon, majd elzárjuk a tüzet, és hagyjuk, hogy a rizs magába szívja a folyadékot. Nem kell kevergetni, hogy a szemek egészben maradjanak.
Félretesszük hűvösebb helyre, hogy hűljön a massza. Az eddigi műveletek kb. 1 órát vesznek igénybe.
Amikor kihűl a rizses massza, lehet folytatni a munkát.
A tojások sárgáit kikeverjük a puha vajjal, a maradék cukorral, a liszttel, és hozzáadjuk a kihűlt rizshez.
Végül beleforgatjuk a tojások fehérjének keményre vert habját is, és a mazsolát. Az utóbbi nálam kimaradt véletlenül, így a tetejére szórtam.
Egy közepes méretű, kb. 23x32 cm nagyságú magas falú tepsi alját zsiradékkal kikenjük, megszórjuk zsemlemorzsával, belesimítjuk a masszát.
Előmelegített, kb. 200 °C-os sütőben sütjük ki 30-40 perc alatt, sütőtől függően.
Tűpróbával lehet ellenőrizni, ha nem ragad, készen van a sütés.
Nagyobb kockákra vágva, porcukorral megszórva vagy lekvárt kínálva hozzá, még melegen lehet fogyasztani. Nekünk cukor nélkül is elég édes volt.
Másfajta formában is készíthető. Az itt leírt recept dupla adagnak számít, fele mennyiséggel egy 2 literes kerek vagy kuglóf formában is készülhet, ekkor tálaláskor tálra lehet borítani, nagyon mutatós porckorral megszitálva.
Ami fontos, hogy ki legyen kenve és megszórva a forma, hogy ne ragadjon bele a tészta.
Borhab vagy csokoládémártás is illik hozzá, málnaszörp, vagy rummal ízesített baracklekvár.
--------------------------------
Hozzávalók:
25 dkg rizs
2 dl víz
1 liter tej
1-2 csipetnyi só
5 tojás
15 dkg cukor
2 púpozott kávéskanál liszt
1 csomag (10 g) vaníliacukor, Bourbon
5 dkg puha vaj
1 citrom reszelt héja
5-10 dkg mazsola-ízlés szerint
Forma kenéséhez zsiradék, szóráshoz zsemlemorzsa
Elkészítés:
A váltott vízben megmosott, lecsorgatott rizst felforraljuk a vízzel elkevert tejjel és a cukor felével, ízesítjük a citromhéjjal és a sóval.
Pár percig forraljuk kis lángon, majd elzárjuk a tüzet, és hagyjuk, hogy a rizs magába szívja a folyadékot. Nem kell kevergetni, hogy a szemek egészben maradjanak.
Félretesszük hűvösebb helyre, hogy hűljön a massza. Az eddigi műveletek kb. 1 órát vesznek igénybe.
Amikor kihűl a rizses massza, lehet folytatni a munkát.
A tojások sárgáit kikeverjük a puha vajjal, a maradék cukorral, a liszttel, és hozzáadjuk a kihűlt rizshez.
Végül beleforgatjuk a tojások fehérjének keményre vert habját is, és a mazsolát. Az utóbbi nálam kimaradt véletlenül, így a tetejére szórtam.
Egy közepes méretű, kb. 23x32 cm nagyságú magas falú tepsi alját zsiradékkal kikenjük, megszórjuk zsemlemorzsával, belesimítjuk a masszát.
Előmelegített, kb. 200 °C-os sütőben sütjük ki 30-40 perc alatt, sütőtől függően.
Tűpróbával lehet ellenőrizni, ha nem ragad, készen van a sütés.
Nagyobb kockákra vágva, porcukorral megszórva vagy lekvárt kínálva hozzá, még melegen lehet fogyasztani. Nekünk cukor nélkül is elég édes volt.
Másfajta formában is készíthető. Az itt leírt recept dupla adagnak számít, fele mennyiséggel egy 2 literes kerek vagy kuglóf formában is készülhet, ekkor tálaláskor tálra lehet borítani, nagyon mutatós porckorral megszitálva.
Ami fontos, hogy ki legyen kenve és megszórva a forma, hogy ne ragadjon bele a tészta.
Borhab vagy csokoládémártás is illik hozzá, málnaszörp, vagy rummal ízesített baracklekvár.
--------------------------------