Konyhai tisztítószerek nélkül, összeégett sütő, zsíros tűzhely ellen ecettel
Ha nem akarsz vegyszereket használni ott, ahol az ételt készíted, próbáld ki a természetes szereket.
A zsíros szennyeződések eltávolítása komoly izommunkát igényel, a sütőhöz pedig szinte lehetetlen úgy hozzáférni, hogy elég erőt fejts ki a ragacsos szutyok levakarásához.
Tiszta és illatos
A takarításban szinte mindenhol bevethető ecet az összeégett, zsíros sütő kipucolásakor is az egyik legnagyszerűbb segítőtársad lehet. Csak tölts meg egy hőálló edényt egy-egy arányban vízzel és ecettel, tedd a sütőbe, majd tekerd fel a lángot. A forró, párolgó ecet lecsapódik a sütő oldalán, és feloldja a zsíros szennyeződéseket.
Ezután nincs is más dolgod, mint egy puha ronggyal áttörölni a sütő belsejét - persze, előbb várd meg, hogy kicsit hűljenek a forró falak. A foltok fellazulnak, az ecet pedig a kellemetlen szagokat is magába szívja.
Hasonló eredményt érhetsz el egy másik extra erős konyhai zsíroldóval, a citrommal is. Az elv ugyanaz: önts fél liter citromlevet egy jénaiba, majd tedd a sütőbe. Nemcsak a zsíros szennyeződések fognak fellazulni, de a sütő illata is friss és tiszta lesz. Ezt a módszert egyébként a mikrohullámú sütőnél is bevetheted.
------------------------