Kapucíner bomba
hozzávalók
Kakaós piskótatekercshez:
6 tojás
6 ek porcukor
5 ek liszt
1 ek kakaó
2 ek rum
1 dl olaj
Krémekhez:
1,5 l tej
6 cs tejszín pudingpor
40 dkg Rama
10 ek porcukor
2 ek kakaó
2 ek lefőzött erős kávé
Tetejére:
ostyarudak
elkészítés
A piskótatekercshez a tojások fehérjét kemény habbá verem.
A sárgákat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a rumot, a kakaót és az olajat. Felváltva belevegyítem a tojáshabot és a lisztet.
Sütőpapírral bélelt gáztepsibe egyengetem. Előmelegített, forró sütőben (hagyományos) kb. 30 perc alatt készre sül. (Tűpróba!)
Még melegen a sütőpapírral együtt szorosan feltekerem és hűlni hagyom.
Addig elkészítem a krémet.
Kisebb mennyiségű tejben csomómentesen elkeverem a pudingport és a porcukrot. A többi tejet felforralom, majd hozzáadom a cukros-pudingos-tejet is.
Állandó keverés mellett sűrűre főzőm. Hűlni hagyom.
Habverővel krémesre keverem a puha margarinnal.
A piskótát kigöngyölöm és lehúzom róla a sütőpapírt. Megkenem tejszínes krémmel és visszatekerem. Vékonyan felszeletelem. (Én minden szelet után papírtörlővel letöröltem a krémet a késről, hogy ne maszatoljon.)
A maradék krémet elfeleztem. Egyikbe 2 evőkanálnyi kakaót, a másik felébe 2 evőkanálnyi kávét tettem.
Itt érdemes megkóstolni a krémet és ízlésünk szerint édesíteni! Én csak a kávés felébe tettem még egy evőkanálnyi porcukrot.
Egy nagy tálat kibélelünk fóliával és piskótatekercs szeletekkel.
Beletöltjük a kávés krémet. Rá a kakaós krémet.
A maradék piskótával befedjük. Fóliával letakarjuk.
A dermesztést igénylő sütiket este készítem, egy éjszakára hűtőbe teszem.
Másnap süteményes tányérra borítom, a fóliát óvatosan lehúzom.
Ostyarudakkal díszítem.
hozzávalók
Kakaós piskótatekercshez:
6 tojás
6 ek porcukor
5 ek liszt
1 ek kakaó
2 ek rum
1 dl olaj
Krémekhez:
1,5 l tej
6 cs tejszín pudingpor
40 dkg Rama
10 ek porcukor
2 ek kakaó
2 ek lefőzött erős kávé
Tetejére:
ostyarudak
elkészítés
A piskótatekercshez a tojások fehérjét kemény habbá verem.
A sárgákat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a rumot, a kakaót és az olajat. Felváltva belevegyítem a tojáshabot és a lisztet.
Sütőpapírral bélelt gáztepsibe egyengetem. Előmelegített, forró sütőben (hagyományos) kb. 30 perc alatt készre sül. (Tűpróba!)
Még melegen a sütőpapírral együtt szorosan feltekerem és hűlni hagyom.
Addig elkészítem a krémet.
Kisebb mennyiségű tejben csomómentesen elkeverem a pudingport és a porcukrot. A többi tejet felforralom, majd hozzáadom a cukros-pudingos-tejet is.
Állandó keverés mellett sűrűre főzőm. Hűlni hagyom.
Habverővel krémesre keverem a puha margarinnal.
A piskótát kigöngyölöm és lehúzom róla a sütőpapírt. Megkenem tejszínes krémmel és visszatekerem. Vékonyan felszeletelem. (Én minden szelet után papírtörlővel letöröltem a krémet a késről, hogy ne maszatoljon.)
A maradék krémet elfeleztem. Egyikbe 2 evőkanálnyi kakaót, a másik felébe 2 evőkanálnyi kávét tettem.
Itt érdemes megkóstolni a krémet és ízlésünk szerint édesíteni! Én csak a kávés felébe tettem még egy evőkanálnyi porcukrot.
Egy nagy tálat kibélelünk fóliával és piskótatekercs szeletekkel.
Beletöltjük a kávés krémet. Rá a kakaós krémet.
A maradék piskótával befedjük. Fóliával letakarjuk.
A dermesztést igénylő sütiket este készítem, egy éjszakára hűtőbe teszem.
Másnap süteményes tányérra borítom, a fóliát óvatosan lehúzom.
Ostyarudakkal díszítem.