JOLCSI OLDALA

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
JOLCSI OLDALA

Minden, ami érdekel

*** 2024 évi SZINGAPÚR Nagydíj *** 09-20-án 11:30 Első Szabadedzés *** 15:00 2. Szabadedzés*** 09-21.-én 11:30 3. Szabadedzés***15:00 Időmérő ***09-22.-én 14:00 FUTAM ***

Medvehagyma, a sokoldalú

Jolcsi
    Jolcsi
    Admin

Hozzászólások száma : 5844

Medvehagyma, a sokoldalú Empty Medvehagyma, a sokoldalú

Témanyitás  Jolcsi Pént. Ápr. 08 2011, 21:42

Medvehagyma, a sokoldalú

Medvehagyma, a sokoldalú Images?q=tbn:ANd9GcR3DywbnZoBngrji3O0Qb1jnuKllg-6Z_b1ul0YQ3VjhMF1Vo4X

Itt a tavasz, lassan elszabadul a medvehagyma-őrület. Hogy nagyon egészséges, azt tudjuk. Hogy a fokhagymánál decensebb ízű-illatú azt is. De mire lehet használni? Ehhez adunk most ötleteket.

Március közepétől bukkan fel a piacokon kis csokrokba kötve, de kellő körültekintéssel és elszántsággal magunk is gyűjthetjük. Erdős-ligetes helyeken alkot nagy telepeket jellegzetes fokhagymára emlékeztető illatot árasztva. Március végétől áprilisig szedhetjük leveleit, utána virágba borul, akkor már gyűjteni nem érdemes.
    Ha magunk szedjük, legyünk kíméletesek, egy-egy példányról csak 1-2 levelet tépjünk le, hogy regenerálódhasson a növény. Másik fontos tudnivaló, hogy levelei nagyon hasonlítanak a mérgező őszi kikerics és a gyöngyvirág leveleihez, csak azok nem illatosak. Legyünk tehát óvatosak!

Gyógyászati szempontból mint méregtelenítőt, étvágyfokozót, emésztést serkentőt használhatjuk. Emellett vérnyomáscsökkentő és a koleszterin lerakódását gátló hatása is ismert. C-vitaminban, vasban is gazdag. Fogyasztása azonban véralvadásgátló szerek szedése esetén nem javasolt.

A konyhában mint sokoldalúan bevethető zöld fűszer kaphat helyet. Leveleit felaprítva keverhetünk belőle fűszervajat, fűszeres körözöttet, de tehetjük pogácsába, salátákba, rántottába is. Készülhet belőle üdítően zöld krémleves vagy pesto is. Íze és illata ugyan a fokhagymáéra emlékeztet, de annál sokkal visszafogottabb.

Medvehagymás retek-tzatziki (recept)

Hozzávalók:

3 jégcsapretek
    1 marék medvehagyma
    25 dkg natúr joghurt
    néhány ek. mascarpone

Pontos idő: Vas. Nov. 24 2024, 14:06