Bazsalikom
A bazsalikom (Ocimum basilicum) a mediterrán konyha közkedvelt alapanyaga. Rendkívül változatos alakú, jellegzetes illatú, édeskés növény. Gyógyhatása közismert.
A bazsalikom (Ocimum basilicum) a mediterrán konyha közkedvelt alapanyaga. Rendkívül változatos alakú, jellegzetes illatú, édeskés növény. Gyógyhatása közismert.
Egyéves, lágyszárú növény. Magjának csirázása 18-20 Celsius-fokon optimális. Cserépben is nevelhetjük.
Szabadföldi termesztésre csak május közepe után alkalmas, amikor a talaj menti fagyok már elmúltak. Széltől mentes helyre ültessük. A hideget nem szereti, könnyen elfagy, az alkalmi lehűlésekre pedig lassú fejlődéssel válaszol.
Legjobban a vályogos, homokos talajt szereti. Öntözővizében használjunk káliumtartalmú műtrágyát, így fokozhatjuk illóanyag termelését.
Betakarítása július közepén, virágzás előtt időszerű. A hajtásokat kb. 8 cm-re az első elágazás fölött vágjuk le.
Szárítható, bár jelentősen veszít illó- és zamatanyagaiból. Eltehető olajban vagy ecetben is, de a legeredményesebb, ha alufóliára rétegezve lefagyasztjuk. Könnyen törhetünk belőle darabokat.
A népgyógyászat több betegségre is használja. Jól ismert szélhajtó hatása, de köhögéscsillapításra és étvágyjavításra is használják. Alkoholos kivonata szájvizek alkotórésze.
Kellemes aromája pizzafélék, levesek mártások, tojásos paradicsomos ételek ízesítéséhez, valamint üdítő és alkoholos italok receptjeihez fontos anyag. Főzéskor csak az utolsó percben tegyük az ételbe.
Olvastam, hogy légyűző hatású. Megpróbáltam: egy cserép görög, kislevelű bazsalikomot az asztalra helyeztem, s lám, tényleg használ: eltűntek a legyek!
http://www.szabadfold.hu/kertunk/termesszek_velem_bazsalikom