Lilahagymás lencsesaláta
hozzávalók
30 dkg lencse
5 dkg főtt füstölt császárszalonna
1 közepes fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
2 kis doboz tejföl
6 ek majonéz
1 ek mustár (dijoniból kevesebb is elég lehet)
1 ek almaecet
só
bors
3 szegfűszeg
3 szem szegfűbors
2 babérlevél
elkészítés
A lencsét átválogatjuk, leöblítjük, feltesszük főni (én nem áztattam be, de lehet úgy is csinálni).
Ha felforrt, leöntjük az első levét és átöblítjük. (Így kevésbé fúj fel.)
Az új főzővízbe a lencse mellé tesszük teatojásban a babérlevelet, a szegfűborsot és a szegfűszeget, és megsózzuk.
Készre főzzük (vigyázzunk, hogy ne menjen szét).
Amíg a lencse fő, elkészítjük az öntetet: összekeverjük a majonézt, a tejfölt, a mustárt, az ecetet, a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk.
A lilahagymát apróra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk, és az öntetbe keverjük őket.
Ha a lencse megfőtt, leszűrjük, jól lecsöpögtetjük, és összekeverjük az öntettel.
Néhány órára hűtőbe tesszük.
ajánlat
A császárszalonna kihagyható, én a füstölt íz miatt tettem bele.
Helyettesíthetjük virslivel is.
Feldobhatjuk főtt tojással is.
Köretnek és főételnek is ideális. (Ez elég nagy adag, főételként 4 személyre elég.)
hozzávalók
30 dkg lencse
5 dkg főtt füstölt császárszalonna
1 közepes fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
2 kis doboz tejföl
6 ek majonéz
1 ek mustár (dijoniból kevesebb is elég lehet)
1 ek almaecet
só
bors
3 szegfűszeg
3 szem szegfűbors
2 babérlevél
elkészítés
A lencsét átválogatjuk, leöblítjük, feltesszük főni (én nem áztattam be, de lehet úgy is csinálni).
Ha felforrt, leöntjük az első levét és átöblítjük. (Így kevésbé fúj fel.)
Az új főzővízbe a lencse mellé tesszük teatojásban a babérlevelet, a szegfűborsot és a szegfűszeget, és megsózzuk.
Készre főzzük (vigyázzunk, hogy ne menjen szét).
Amíg a lencse fő, elkészítjük az öntetet: összekeverjük a majonézt, a tejfölt, a mustárt, az ecetet, a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk.
A lilahagymát apróra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk, és az öntetbe keverjük őket.
Ha a lencse megfőtt, leszűrjük, jól lecsöpögtetjük, és összekeverjük az öntettel.
Néhány órára hűtőbe tesszük.
ajánlat
A császárszalonna kihagyható, én a füstölt íz miatt tettem bele.
Helyettesíthetjük virslivel is.
Feldobhatjuk főtt tojással is.
Köretnek és főételnek is ideális. (Ez elég nagy adag, főételként 4 személyre elég.)