A csodálatos cékla
Már a külleme is megnyerő: a sötétlila gömbölyű vagy hosszúkás gumó nagyszerűen mutat saláta formájában, de gyönyörű színt ad például a híres orosz céklalevesnek, a borscsnak is.
Már a külleme is megnyerő: a sötétlila gömbölyű vagy hosszúkás gumó nagyszerűen mutat saláta formájában, de gyönyörű színt ad például a híres orosz céklalevesnek, a borscsnak is.
A céklát korábban méltatlanul száműzték ecetes lébe, és jobbára csak savanyúságként került az asztalra, manapság azonban szerencsére divatba jött ez a rendkívül egészséges zöldségféle.
A cékla tele van antioxidánsokkal, de bőven tartalmaz vasat, kovasavat, káliumot, mangánt, magnéziumot és A-, B6-, B9- (folsav), valamint C-vitamint. Több vizsgálat szerint csökkenti a vérnyomást, fokozza az állóképességet, és a máj munkáját is megkönnyíti.
A szívre gyakorolt előnyös hatása
A cékla, magas nitrát-tartalma miatt, csökkenti a vérnyomást, valamint a „rossz” koleszterin szintjét, értágító hatású, és fokozza a vérben a „jó” koleszterint, a HDL szintjét is.
Előnyei az emésztés szempontjából
Magas betain-tartalma okán jótékony hatással van az emésztésre, ugyanis fokozza a gyomorsav termelését, amivel fenntarthatóvá válik a baktériumok és gombák egyensúlya a gyomorban.
Kutatások támasztják alá a cékla méregtelenítő hatását is, pektintartalma miatt könnyebben szabadul meg a szervezet a nehézfémektől.
A sportolóknak is hasznos
A céklalé az aerob gyakorlatok alatt fokozza az állóképességet, és csökkenti a fáradtságérzetet is.
Fogamzás előtt is cékla
Mivel gazdag folsavban, a cékla a babát tervezőknek és a várandósság alatt is ajánlott, a folsav megelőzheti a velőcső záródási rendellenességeket. Óvatosan azonban a mennyiséggel terhesség alatt.
Szép bőr és haj
Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően a cékla a korai öregedés ellen is hat, a benne levő antocianidoknak ugyanis gyulladáscsökkentő hatásuk van, valamint fokozzák a kollagén termelődését. A céklában található kovasav javítja a bőr és a haj minőségét és állagát.
A cékla jó nyersen, párolva és sütve, ihatjuk lé formájában vagy turmixként, elkészíthetjük salátának, köretnek vagy levesnek.
Könnyű céklasaláta
Reszeljünk le azonos mennyiségű nyers vagy párolt céklát, uborkát és répát, öntsünk rá néhány csepp olívaolajat és balzsamecetet. Programunktól függően tehetünk bele fokhagymát is.
Fűszeres báránysült
Pirítsunk meg egy nagy hagymát, adjuk hozzá a kicsontozott bárányszeleteket, és pároljuk puhára. Ha kész, adjunk hozzá egy pohár felkockázott paradicsomot, két zöldpaprikát vagy chilit, egy evőkanál sót, őrölt chilit vagy erős paprikát, kurkumát, fokhagymakrémet, gyömbért. Reszeljünk meg néhány fej főtt céklát, adjuk hozzá, és főzzük az egészet további 10 percig.
Sült cékla
Süssük meg a céklát egy tepsiben más zöldségekkel, édesburgonyával, spárgával, répával és édesköménnyel. Adjunk hozzá tengeri sót, durvára darált borsot és oreganót. Kiváló köret húsokhoz, szárnyasokhoz, halakhoz egyaránt.
http://informed.hu/eletmod/dieta/?article_hid=183508