Pehelykönnyű túróspite
hozzávalók
A tésztához
30 dkg liszt (finom)
15 dkg margarin
4 db tojássárgája
1 csipet só
0.5 dl tej
3 dkg élesztő
0.5 ek cukor
A tetejére
50 dkg túró
25 dkg burgonya
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
0.5 citromból nyert citromhéj (reszelt)
4 db tojásfehérje
elkészítés
A burgonyát felkockázva enyhén sós vízben puhára főzzük.
Amíg fő, elkészítjük a tésztát.
Az élesztőt 1 kk cukorral édesített langyos tejben felfuttatjuk.
A tojássárgákat habosra keverjük a margarinnal,
majd a liszttel, sóval és az élesztős tejjel.
Könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk.
Egy kikent tepsibe simítjuk.
A főtt burgonyát lecsepegtetjük, összetörjük,
összekeverjük a túróval és a cukorral, a vaníliáscukorral, meg a citromhéjjal.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és lazán a túrós masszába forgatjuk.
Ezt a krémet a tészta tetejére öntjük, és egyenletesen eloszlatjuk.
Legalább 2 órát állni hagyjuk.
Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Ha kész, nyitott sütőajtó mellett még egy pár percet pihentetjük, és
nemsokára már szeletelhetjük is.
---------------------------