JOLCSI OLDALA

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
JOLCSI OLDALA

Minden, ami érdekel

*** 2024 évi SZINGAPÚR Nagydíj *** 09-20-án 11:30 Első Szabadedzés *** 15:00 2. Szabadedzés*** 09-21.-én 11:30 3. Szabadedzés***15:00 Időmérő ***09-22.-én 14:00 FUTAM ***

Fischer Iván nyerte a Royal Philharmonic Society díját

Jolcsi
    Jolcsi
    Admin

Hozzászólások száma : 5844

Fischer Iván nyerte a Royal Philharmonic Society díját Empty Fischer Iván nyerte a Royal Philharmonic Society díját

Témanyitás  Jolcsi Szer. Május 11 2011, 11:58

Fischer Iván nyerte a Royal Philharmonic Society díját

Május 10-én este a londoni Dorchester szállodában rendezett gálaesten osztották ki a brit Royal Philharmonic Society (Királyi Filharmóniai Társaság) díjait. A karmesterek kategóriájában a díjat Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója kapta.

Az 1813-ban alapított Royal Philharmonic Society a világ második legrégibb, a komolyzene támogatására létrejött intézménye. Rangját mutatja, hogy Beethoven az ő megrendelésükre írta a 9. szimfóniát, Mendelssohn az Olasz szimfóniát. A Társaság 1870-ben alapította az „Arany Díjat”, amelyet a komolyzene világának olyan óriásai kapták meg, mint Brahms, Rachmaninov, Toscanini, Britten, Dietrich Fischer-Dieskau, Karajan, Menuhin, Abbado, Boulez, Domingo és Richter.

A Társaság a második világháború óta az Arany Díj mellett 13 kategóriában díjazza a komolyzene világának legkiemelkedőbb személyiségeit. Rangjában az Oscar- és Grammy-díjakhoz mérhető. Az évente odaítélt díjjal a korábbi években olyan kimagasló karmestereket ismertek el, mint Simon Rattle, Nikolaus Harnoncourt, Bernard Haitink, Pierre Boulez, Valerij Giergiev és Mariss Jansons.

A karmester kategóriában idén győztes Fischer Iván „versenytársa” az orosz Semyon Bychkov, az Orchestre de Paris és a Kölni Rádiózenekar korábbi zeneigazgatója, valamint a finn Esa-Pekka Salonen, a Los Angelesi Filharmonikusok korábbi zeneigazgatója, a londoni Philharmonia Zenekar vezető karmestere volt.

http://atv.hu/cikk/20110511_fischer_ivan_nyerte_a_royal_philharmonic_society_dijat?source=hirkereso

Pontos idő: Pént. Nov. 22 2024, 22:47