Töki pompos (Kenyérlángos, v. langalló)
hozzávalók 6 főre
tésztához
50 dkg finomliszt
• 3 dkg élesztő
• 2 ek joghurt
• 2 ek kacsa vagy libazsír
• 2 db kisebb burgonya
• 2 tk só
• 2 dl langyos víz
• 1 kk kristálycukor
a tetejére
* 1 pohár tejföl
* 3 gerezd fokhagyma, zúzva
* 3 fej lila hagyma
* 25 dkg reszelt sajt
* 30-40 dkg húsos szalonna (főtt császárszalonna a legjobb)
elkészítés
1. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük.
2. Az élesztőt feloldjuk a 2,5 dl langyos, cukros vízben.
3. Ha kész a krumpli, akkor a vizet leöntjük róla és áttörjük. Az élesztős vízzel a liszthez keverjük. Ízlés szerint sózzuk.
4. A tésztát jól kidolgozzuk.
5. Kb. 1 órát langyos helyen kelesztjük.
6. Ha megkelt, tűzhely méretű tepsibe tesszük és szétnyomkodjuk, hogy mindenhová azonos vastagságú tészta jusson. Tetejét villával egy kicsit megszurkáljuk.
7. Előmelegített (légkeveréses:175 fok/ gáz 7-es fokozat) sütőben elősütjük. (A teteje szilárd legyen.) Kb. 5 perc.
8. Kivesszük a sütőből és a tetejét megkenjük a fokhagymás tejföllel.
9. Rátesszük a felkockázott szalonnát és a felkarikázott lila hagymát.
10. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
11. Kb. még 10-15 percig sütjük. (Amíg a sajt világos barnára sül.)
-------------------------