JOLCSI OLDALA

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
JOLCSI OLDALA

Minden, ami érdekel


*** 2024 évi SZINGAPÚR Nagydíj *** 09-20-án 11:30 Első Szabadedzés *** 15:00 2. Szabadedzés*** 09-21.-én 11:30 3. Szabadedzés***15:00 Időmérő ***09-22.-én 14:00 FUTAM ***

    A férfiaknak érdemes minél több paradicsomot fogyasztaniuk

    Jolcsi
    Jolcsi
    Admin


    Hozzászólások száma : 5844
    Points : 18771
    Reputation : 4
    Join date : 2011. Feb. 25.
    Tartózkodási hely : Hungary

    A férfiaknak érdemes minél több paradicsomot fogyasztaniuk Empty A férfiaknak érdemes minél több paradicsomot fogyasztaniuk

    Témanyitás  Jolcsi Szer. Május 18 2011, 20:23



    A férfiaknak érdemes minél több paradicsomot fogyasztaniuk

    Paradicsomot enni igen egészséges, mert ebben a növényben fordul elő a legnagyobb mennyiségben az egyik legfontosabb antioxidáns, a likopin, és sokféle vitamint, szervezetünk számára létfontosságú tápanyagot is tartalmaz.

    Egy új japán kutatási eredmény szerint a paradicsom tartalmaz olyan tápanyagokat, amelyek segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.



    A férfiaknak érdemes minél több paradicsomot fogyasztaniuk 20110107paradicso1


    Egyes vizsgálatok szerint a likopin és vegyi rokonai, a többi karotinoid véd a prosztatarák kifejlődése ellen. A mostani tanulmány száznál is több tudományos közlemény alapján foglalta össze a paradicsom rendszeres és bőséges fogyasztásának előnyeit.

    A paradicsom véd a ráncosodástól is

    A rosszindulatú daganatok vagy az érelmeszesedés kifejlődésében az oxidációs folyamatok során keletkező szabadgyökök játszanak alapvető szerepet, és ezt az antioxidáns anyagok gátolják. A likopin az egyik legerősebb antioxidáns. A paradicsom különleges előnye, hogy míg a többi gyümölcsben, növényben lévő antioxidánsok az ételek elkészítése közben jórészt tönkremennek, a paradicsom likopinje még jobban fölszívódóvá válik.

    A bőséges paradicsomfogyasztás azonban nem csak a férfiaknak ajánlott. Néhány éve német kutatók azt találták, hogy azok a korosodó hölgyek, akiknek a bőre több likopint tartalmazott, kevésbé voltak ráncosak, mint a karotinoidokban szegény bőrű társaik.

    A paradicsomban található 9-oxo-oktadekatriénsav serkenti a zsírsav-oxidációt, és hozzájárul a zsíranyagcsere szabályozásához. Ily módon a paradicsommal némiképp ellensúlyozhatjuk a zsírban gazdag étrendet.

    A paradicsom gyógyír a reumásoknak is

    A lipidszint mérséklése mellett a paradicsom fogyasztása csökkenti a reumás és ízületi fájdalmakat, és jó hatású a köszvény, valamint különféle gyulladásos megbetegedések esetén is. Továbbá segíti az emésztést és csökkenti a gyomorsavtúltengést is. Külsőleg, arcpakolásként alkalmazva helyreállítja a bőr pH-értékét, valamint jótékonyan hat a zsíros, pattanásos bőrre.

    Az érett paradicsomban a vitaminok közül a karotin, a B1-, a B2-, és a C-vitamin található meg nagyobb mennyiségben. Az ásványi anyagok közül káliumtartalmát érdemes kiemelni.

    Nagyon sok benne a likopin

    A paradicsom élénkpiros színét a likopin nevű színanyag adja, amely antioxidáns hatású vegyület, így szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek, a prosztatarák, a szájüregi és a gyomrot, illetve a bélrendszert érintő daganatok megelőzésében. A likopin ezen kívül szabályozza a sejtosztódást és erősíti az immunrendszert is.

    A legtöbb likopin a természetes napfényen érlelt paradicsomban található, az üvegházban érlelt, illetve a még sárgás színű termés sokkal kevesebbet tartalmaz.

    A likopin érdekessége, hogy hő hatására - például főzéskor - nem károsodik, nem bomlik fel, így a paradicsom feldolgozásakor likopintartalma nem csökken.


    http://www.origo.hu/egeszseg/20110107-ujabb-ok-a-paradicsom-fogyasztasra.html...

    és:

    http://www.origo.hu/egeszseg/20110518-a-ferfiaknak-erdemes-minel-tobb-paradicsomot-fogyasztaniuk-prosztatarak.html

      Pontos idő: Vas. Nov. 24 2024, 11:01