A férfiaknak érdemes minél több paradicsomot fogyasztaniuk
Paradicsomot enni igen egészséges, mert ebben a növényben fordul elő a legnagyobb mennyiségben az egyik legfontosabb antioxidáns, a likopin, és sokféle vitamint, szervezetünk számára létfontosságú tápanyagot is tartalmaz.
Egy új japán kutatási eredmény szerint a paradicsom tartalmaz olyan tápanyagokat, amelyek segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Paradicsomot enni igen egészséges, mert ebben a növényben fordul elő a legnagyobb mennyiségben az egyik legfontosabb antioxidáns, a likopin, és sokféle vitamint, szervezetünk számára létfontosságú tápanyagot is tartalmaz.
Egy új japán kutatási eredmény szerint a paradicsom tartalmaz olyan tápanyagokat, amelyek segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Egyes vizsgálatok szerint a likopin és vegyi rokonai, a többi karotinoid véd a prosztatarák kifejlődése ellen. A mostani tanulmány száznál is több tudományos közlemény alapján foglalta össze a paradicsom rendszeres és bőséges fogyasztásának előnyeit.
A paradicsom véd a ráncosodástól is
A rosszindulatú daganatok vagy az érelmeszesedés kifejlődésében az oxidációs folyamatok során keletkező szabadgyökök játszanak alapvető szerepet, és ezt az antioxidáns anyagok gátolják. A likopin az egyik legerősebb antioxidáns. A paradicsom különleges előnye, hogy míg a többi gyümölcsben, növényben lévő antioxidánsok az ételek elkészítése közben jórészt tönkremennek, a paradicsom likopinje még jobban fölszívódóvá válik.
A bőséges paradicsomfogyasztás azonban nem csak a férfiaknak ajánlott. Néhány éve német kutatók azt találták, hogy azok a korosodó hölgyek, akiknek a bőre több likopint tartalmazott, kevésbé voltak ráncosak, mint a karotinoidokban szegény bőrű társaik.
A paradicsomban található 9-oxo-oktadekatriénsav serkenti a zsírsav-oxidációt, és hozzájárul a zsíranyagcsere szabályozásához. Ily módon a paradicsommal némiképp ellensúlyozhatjuk a zsírban gazdag étrendet.
A paradicsom gyógyír a reumásoknak is
A lipidszint mérséklése mellett a paradicsom fogyasztása csökkenti a reumás és ízületi fájdalmakat, és jó hatású a köszvény, valamint különféle gyulladásos megbetegedések esetén is. Továbbá segíti az emésztést és csökkenti a gyomorsavtúltengést is. Külsőleg, arcpakolásként alkalmazva helyreállítja a bőr pH-értékét, valamint jótékonyan hat a zsíros, pattanásos bőrre.
Az érett paradicsomban a vitaminok közül a karotin, a B1-, a B2-, és a C-vitamin található meg nagyobb mennyiségben. Az ásványi anyagok közül káliumtartalmát érdemes kiemelni.
Nagyon sok benne a likopin
A paradicsom élénkpiros színét a likopin nevű színanyag adja, amely antioxidáns hatású vegyület, így szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek, a prosztatarák, a szájüregi és a gyomrot, illetve a bélrendszert érintő daganatok megelőzésében. A likopin ezen kívül szabályozza a sejtosztódást és erősíti az immunrendszert is.
A legtöbb likopin a természetes napfényen érlelt paradicsomban található, az üvegházban érlelt, illetve a még sárgás színű termés sokkal kevesebbet tartalmaz.
A likopin érdekessége, hogy hő hatására - például főzéskor - nem károsodik, nem bomlik fel, így a paradicsom feldolgozásakor likopintartalma nem csökken.
http://www.origo.hu/egeszseg/20110107-ujabb-ok-a-paradicsom-fogyasztasra.html...
és:
http://www.origo.hu/egeszseg/20110518-a-ferfiaknak-erdemes-minel-tobb-paradicsomot-fogyasztaniuk-prosztatarak.html