JOLCSI OLDALA

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
JOLCSI OLDALA

Minden, ami érdekel


*** 2024 évi SZINGAPÚR Nagydíj *** 09-20-án 11:30 Első Szabadedzés *** 15:00 2. Szabadedzés*** 09-21.-én 11:30 3. Szabadedzés***15:00 Időmérő ***09-22.-én 14:00 FUTAM ***

    Savas és lúgos hatású élelmiszerek

    Jolcsi
    Jolcsi
    Admin


    Hozzászólások száma : 5844
    Points : 18771
    Reputation : 4
    Join date : 2011. Feb. 25.
    Tartózkodási hely : Hungary

    Savas és lúgos hatású élelmiszerek Empty Savas és lúgos hatású élelmiszerek

    Témanyitás  Jolcsi Szomb. Május 28 2011, 21:52


    Savas és lúgos hatású élelmiszerek



    Testünk elsavasodása csökkenti többek között a kötőszövet tápanyagokat és bomlástermékeket áteresztő képességét, és a szövetgyengeség narancsbőr formájában látható válik. A savtúltengés a vesék tartós megterhelésével jár, és hosszú távon csontritkulást idézhet elő.

    A tudatos táplálkozás megóv a savártalomtól. Az ember biológiai szempontból bázikus (lúgos) lény. A vér lúgos és állandóan lúgosnak kell lennie, máskülönben életveszélyes hatások érhetik szervezetünket. A sejteket a lúgos kémhatású vér látja el. Az emberi élet 9 hónapon keresztül a lúgos magzatvízben fejlődik. Ha egészségesek vagyunk, akkor a savak és bázisok (lúgok) jól megalapozott egyensúlyában éljük életünket. Testünk 80%-ban bázisokból és 20%-ban savakból áll, csakhogy feldolgozott és finomított élelmiszereinkkel kb. 80%-os arányban savat juttatunk be a szervezetünkbe.


    Az emberi test sav-bázis háztartása voltaképpen kiegyenlített. Ám helytelen életmód esetén a savak és bázisok kölcsönhatása kibillentheti az egyensúlyból. A fehérjében dús táplálkozás túl nagy húsadagokkal, csakúgy, mint az egyoldalú villámdiéták, a savak igazi támadást idézik elő. A szervezetnek folyamatosan az egyensúly megtartásáért kell küzdenie, kialakul a látens savasodás (acidózis). Ez energiarabló és -elemésztő állapot, amely egészségügyi problémákat vonhat maga után.

    A sav-bázis egyensúly megtartása

    Az élelmiszerek testünkbe illő építőanyagokká és energiaszolgáltatókká való átalakításakor savak és lúgok termelődnek, miközben egy-egy étel íze semmit sem árul el arról, hogy a testben a sav vagy a bázis képződését segíti elő. A sav-, illetve a bázistartalmat a pH-érték adja meg. A savas tartományban a skála 0-7-ig terjed, a lúgosban 7-14-ig. A hetes pH-értéknél a pozitív és negatív töltésű részecskék egyensúlyban vannak. Testünkben – szerveinktől függően – különböző pH-értékek vannak jelen. A pH-értéknek csak a vérben kell állandó értéknek maradnia, mégpedig 7,4-nek.

    Az emberi testben különböző ellenőrző mechanizmusok működnek, hogy a sav-bázis egyensúlyt fenntartsák. A felesleges savak a vesén keresztül választódnak ki, továbbá a szénsav kilégzése, a szövetekben a semlegesítő hatású bikarbonát puffer működése szintén a pH-érték szabályozása céljából történik. A bőr savanyú verítéket választ ki, a bélből savanyú széklet ürül.

    A rövid ideig fennálló savas vagy lúgos megterhelés semmiképpen sem károsítja a szervezetet, mivel kitűnő semlegesítő rendszere van. Hosszú távon azonban nem ajánlatos az elsavasodáshoz vezető táplálkozás.

    Egyes megbetegedések a sav-bázis egyensúly megbomlására vezethetők vissza. Legismertebb közülük a köszvény, amelynél húgysavkristályok raktározódnak el az ízületekben, begyulladnak és fájdalmat okoznak. A savtúltengés következtében könnyebben alakulnak ki krónikus gyulladások, fekélyek, bőrbetegségek, húgykövek. Vélhetően a reuma, a fertőzésekre való fogékonyság, a csontritkulás is összefügg a szövetek elsavasodásával.

    Melyek a savasító és melyek a lúgosító élelmiszerek?

    A sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó célzott táplálkozás nem terheli meg a szervezetet és bőségesen ellátja testünket lúgos kémhatású anyagokkal, így a csontjaink erősek, a bőrünk feszes marad, és a sejtek táplálása kifogástalanul működik.

    Savasító élelmiszerek:
    Cukor és cukortartalmú édességek, fehér kenyér, tésztafélék, kávé, fekete tea, alkohol, hús, hal, kolbászfélék és különösen a húsleves.

    Lúgosító élelmiszerek:
    Burgonya, zöldségek, gyümölcsök, nyers tej és néhány sajtfajta, a legtöbb fűszernövény. A bázisképzés éllovasainak számítanak a sötétzöld leveles saláták. A szárított gyümölcsök is, különösen a datolya, a füge és a mazsola, kiváló lúgosító táplálékok.

    Semleges kémhatású élelmiszerek:
    Víz, vaj, hidegen sajtolt olajok, diófélék.

    Ha a pH-érték a vérben 7,36 alatt van, akkor acidózisról beszélünk. A referenciaérték (ami orvosi szempontból még megfelelőnek minősül – a szerk.) 7,36 és 7,44 között található. Ha e fölött az érték fölött van, akkor alkalózissal van dolgunk. Az akut savasodásnak (acidózis) vagy ellentétének (alkalózis) a jelensége mind a vér, mind pedig a szövetek szintjén jól ismert az orvoslásban, különösen az intenzív ellátásban. A lúgos hatású táplálkozás koncepciójában mindazonáltal nem az (artériás) vér akut acidózisáról vagy alkalózisáról van szó, hanem kizárólag a véren kívüli testszövetek krónikus elsavasodásáról.

    A bevett orvosi gyógymódokat kiegészítő, úgynevezett komplementer medicinában számos tünetet a savtúltengésre vezetnek vissza: a gyomorégést, a krónikus gyomor-bélzavarokat (pl. Candida albicans), a narancsbőrt, a hajhullást, a haj- és körömtöredezést, a különböző bőrproblémákat, a reumát, a köszvényt, a cukorbetegséget, a csontritkulást, különféle fájdalmakat, valamint a meggyengült immunrendszert. Az úgynevezett bázikus táplálkozást mintegy 1970 óta alkalmazzák az alternatív, illetve a komplementer gyógyászatban.

    Tanácsok a sav-bázis egyensúly megőrzéséhez

    Alapvető fontosságú tanács: a – lehetőség szerinti sovány – húst vagy halat nagy adag, zsírszegényen elkészített zöldséggel vagy burgonyával együtt fogyassza el, hiszen kb. 250 g zöldség vagy gyümölcs kiegyenlíti azt a savmennyiséget, amely 100 g hús, hal vagy gabona elfogyasztásakor képződik.

    Reggeli étkezés:
    A kávé és a fekete tea vízrablók, elfogyasztásuk után a testben kevesebb folyadék lesz, mint azt megelőzően. Ha semmiképpen sem tud lemondani megszokott reggeli kávéjáról, akkor mindenképpen igyon meg utána egy nagy pohár vizet. Friss gyümölcs, müzli, hígított gyümölcslé, méz és aszalt gyümölcsök változatossá tehetik a reggelijét.

    Dél:
    Ideális időpont ahhoz, hogy a bázisok java részét a szervezetébe juttassa. A zöldséglevesek és a fűszerek kiváló lúgosítók. Fehérjebevitelkor részesítse előnyben a növényi eredetű élelmiszereket (pl. babot), ezáltal könnyebben kerül bázistúlsúlyba, kevesebb zsiradékot fogyaszt, és még a bevitt kalóriával is takarékoskodik. A folyadékbevitel fontos ahhoz, hogy a keletkező savak a vesén keresztül kiválasztódhassanak. A csapvíz és a szénsavmentes ásványvíz semlegesek, a gyógynövényteák ásványi anyaghoz is juttatnak, így folyadékbevitelre ideálisak.

    Délután:
    Az anyagcsere-folyamatok lassabban mennek végbe, emiatt néhány élelmiszer erősebben erjed, pl. friss gyümölcsök, saláták, nyers koszt. Gondoljon erre, ha felfúvódásra hajlamos.

    Este:
    Csak kis adag ételt vacsorázzon, jól megrágva, lehetőség szerint 19 óra előtt.

    (Forrás: Entsäuern: Gesunde Ernährung im Säure-Basen-Gleichgewicht, németből fordította Mészáros Csilla)

    www.natursziget.com



    http://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/2007/12/21/savas_es_lugos_hatasu_elelmiszerek
    Jolcsi
    Jolcsi
    Admin


    Hozzászólások száma : 5844
    Points : 18771
    Reputation : 4
    Join date : 2011. Feb. 25.
    Tartózkodási hely : Hungary

    Savas és lúgos hatású élelmiszerek Empty Nagyon fontos még az előbbiekhez

    Témanyitás  Jolcsi Szomb. Május 28 2011, 21:54

    Nagyon fontos:

    A konzerv gyümölcsök, a házilag eltettek is, táplálkozástanilag értéktelenek. A mélyhûtött élelmiszerek is igen kevés tápanyagot tartalmaznak.

    Emellett kerüljük a túlzott konyhasó használatot, a panírozott ételeket, a sok gyümölcsjoghurtot, tejszínt, tejet, szénsavas üdítõ italokat, és minden kivonatból készült terméket (sütemények, lekvárt, tésztaféléket)

    Ténylegesen a biológiailag normális PH érték 7,5!

    Mindezt egyszerûen, egy megfelelõ PH indikátorral a vizeletbõl megmérhetjük.

    A test tisztítása táplálék kiegészítéssel: Kb. fél órával "a vacsora után egy pohár meleg vízben (legalább 150-200rnl) egy púpozott teáskanálnyi szódabikarbónát feloldunk, és gyorsan lehajtjuk. Érdemes még egy fél pohár vizet inni utána. Ha a következõ reggel ismét megmérjük a vizelet pH- ját és az nem éri el a 7 és 7,4 közötti értéket, akkor marad a púpozott teáskanálnyi szódabikarbóna, ha magasabb, mint 7,5 akkor kissé csökkenteni lehet a mennyiséget. Minél több ásványvízben van a nátriumkarbonát feloldva, vagy minél több folyadékot iszunk utána, annál könnyebben megy a salakanyagok kiválasztása. Mindenki, aki "bázikus" ásványianyag hiányban szenved, ezért a szódabikarbóna mellett szükség van a napi táplálék "feljavítására" ásványi anyagokkal és vitaminokkal (elsõsorban nyers zöldségekkel).

    De ne hagyatkozzunk egyedül az áldásos szódára, hanem a lehetõségek közül ragadjunk meg minél többet: mozgás, légzés, teljes értékû táplálkozás, relaxáció, masszázs, stb.

    Tea -kontra zsír és salak: Egyes gyógyteák valóságos zsírfalók, melyek céltudatosan avatkoznak be a test zsíranyagcseréjébe. Azon felül még vízhajtó szerepük is van. Pl. az indiai Zöld Mate-Tea és a kínai Chongoing Tuo Tea. Egyébként: a gyógyteák inkább hígak legyenek, mint túl erõsek. Így kevésbé keserûek.

    Újabban nagyon jó hatásfokkal mûködnek bizonyos fajta testkozmetikai módszerek, melyek stimulálják a nyirokrendszer mûködését, ezáltal segítenek a salakanyagok gyors eltávolításában.

    Kinek nem szabad lúgos diétát alkalmaznia?

    Aki súlyos vesemûködési zavarban szenved, aki tetanikus görcsre hajlamos. Cukorbetegeknél a sav-lúg háztartás normalizálódásával a cukorérték a normálisra süllyedhet, ezért gyakrabban kell kontrollálni. A salakanyag vándorlás illetve kiválasztás beindulása izomfeszültséget, görcsös fájdalmas érzést okozhat. Itt is segít a masszázs, a mozgás, a relaxáció.



    www.egeszseges-elet.hu/index.php%3Fpage%3Ddoc%26cat%3D1%26item%3D1066+l%C3%BAgos%C3%ADt%C3%B3+%C3%A9lelmiszerek&cd=5&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a&source=www.google.hu" target="_blank" rel="nofollow">http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:8OAMfEPOdHwJ:www.egeszseges-elet.hu/index.php%3Fpage%3Ddoc%26cat%3D1%26item%3D1066+l%C3%BAgos%C3%ADt%C3%B3+%C3%A9lelmiszerek&cd=5&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a&source=www.google.hu


    A hozzászólást Jolcsi összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Szomb. Május 28 2011, 22:03-kor.
    Jolcsi
    Jolcsi
    Admin


    Hozzászólások száma : 5844
    Points : 18771
    Reputation : 4
    Join date : 2011. Feb. 25.
    Tartózkodási hely : Hungary

    Savas és lúgos hatású élelmiszerek Empty Hogyan lúgosítsuk szervezetünket?

    Témanyitás  Jolcsi Szomb. Május 28 2011, 22:02




    Hogyan lúgosítsuk szervezetünket?


    Az elsavasodás különböző problémákat okoz mind a savak direkt károsító hatása, mind pedig a savas környezetben elszaporodó kórokozók miatt.

    Hogy ezt a ciklust helyreállítsuk, a legfontosabb lépés a savtalanítás és a hidratálás. "A szervezet savraktárai" című cikkben (ld. www.vitaminsziget.com) egy hasonlatot említettünk a váratlan vendégekkel kapcsolatban. Váratlan vendégek érkezése esetén gyors látszat rendet teremtünk otthonunkban. Most képzeljük el, hogy elmentek a vendégek. A rendetlenség fokozatosan újra megmutatkozik, ahogy a rejtekhelyekről előkerülnek a "szennyes" dolgok.

    Ha túl gyorsan lúgosítjuk szervezetünket, az elraktározott savak előjönnek újabb panaszokat okozva. Ezért nem elég csak lúgosítani, ezért kell hidrálni is. Tehát a savtalanítás mellett igen sok folyadékot kell fogyasztani, legalább egy litert 20 testsúlykilónként. (pl.: egy 70kg-s embernek 3,5 litert).

    Hogyan savtalanítsunk?

    Kurt Tepperwein: Savtalanítás a fiatalság forrása című könyvében megadja a Sanders-por (bázikus por) receptjét. Ennek hatása, hogy sok ásványi anyagot és bikarbonát iont tartalmaznak, melyek direkt lúgosító hatásúak. Kaphatók másfajta bázikus porok is, de azok bikarbonát helyett citrátot tartalmaznak, ami nem olyan előnyös.

    A szervetlen bázikus készítményekkel jó hatást lehet elérni, de sokszor nem elégségesek. Azonban használatukat sem vetném el, mert egy lúgosító diétát jól kiegészítenek.

    Igazi savtalanítást olyan zöldségek fokozott bevitelével érhetünk el, amik maguk is lúgosítanak, bár komolyabb probléma esetén napi egy-két kilóra is szükség lehet.

    Azonban ha valaki törekszik arra, hogy minél több nyers, friss zöldséget egyen és minimum a fent említett mennyiségű folyadékot elfogyasztja, meg tudja állítani az egyensúlyzavar ciklusát. Bizonyos kórállapotok esetén ezzel a romlás elkerülhető, de a folyamat visszafordításához többre is szükség van.

    Tehát csak életmóddal, vagy csak készítmények fogyasztásával nem jutunk előbbre. A kettő együtt vezethet tartós eredményre. A jó hír az, hogy a szervezet tudja mi a jó, főleg ha megmutatjuk neki. A dolog érdekességes, hogy a savtalanítás megkezdését követően a szervezet kezdi megváltoztatni az igényeit.

    A lúgosító diéta és a lúgosító készítmények fogyasztása által más dolgokat kezd kívánni a szervezetünk. Van aki a húst, van aki az édességet, van aki a kávét és van aki a dohányzást hagyja el, vagy csökkenti lényegesen az elfogyasztott mennyiségeket, úgy, hogy ez nem megerőltető számára.

    Életmód és készítmények

    Az életmódi elemeket már részben említettük. A legfontosabb a magas ásványi anyag tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, amik lehetőleg nem magas cukortartalmúak. Mellette a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, ami valljuk be nem erősségünk.

    Pedig sokszor amikor kívánunk valamit, akkor nem is éhesek vagyunk, hanem szomjasak. Így jó tanács, hogy ha a főétkezések között megéhezünk, igyunk meg egy pohár tiszta vizet és ha 5-10 perc múlva még mindig éhesek vagyunk, akkor kapjunk be valami lúgosítót.

    A mozgás ugyanúgy része a helyes (és a lúgosító) életmódnak. A nem megerőltető, de rendszeres mozgás ugyanis fokozza a keringést, mely által a lerakódott mérgek, savak könnyebben tudnak ürülni. Emellett fokozódik a szövetek oxigén ellátása is, mely igen fontos tényező. Oxigén nélkül ugyanis sejtjeink is erjesztésre térnek át, ami energiapazarló és savakat termel, nevezetesen tejsavat.

    Dr. Gulyás Tamás

    http://egeszsegestaplalkozas.blog.hu/2008/01/06/hogyan_lugositsuk_szervezetunket

    Ajánlott tartalom


    Savas és lúgos hatású élelmiszerek Empty Re: Savas és lúgos hatású élelmiszerek

    Témanyitás  Ajánlott tartalom


      Pontos idő: Csüt. Nov. 21 2024, 12:35