JOLCSI OLDALA

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
JOLCSI OLDALA

Minden, ami érdekel

*** 2024 évi SZINGAPÚR Nagydíj *** 09-20-án 11:30 Első Szabadedzés *** 15:00 2. Szabadedzés*** 09-21.-én 11:30 3. Szabadedzés***15:00 Időmérő ***09-22.-én 14:00 FUTAM ***

Fél eget átérő sarki fényt fotóztak - kép

Jolcsi
    Jolcsi
    Admin

Hozzászólások száma : 5844

Fél eget átérő sarki fényt fotóztak - kép Empty Fél eget átérő sarki fényt fotóztak - kép

Témanyitás  Jolcsi Kedd Jún. 14 2011, 09:34

Fél eget átérő sarki fényt fotóztak - kép

Hatalmas sárgászöld fényfüzér táncolt az égen Izland felett. A látványos képen két sarkifény-függöny, a Tejút sávja és csillaghalmazok is azonosíthatóak - illetve ezek néhány tükörképe is felismerhető egy tóban.

Fél eget átérő sarki fényt fotóztak - kép 20110530sarkifeny1

Mintha több Tejút lenne az égen a mellékelt képen, amelyet Stephane Vetter készített a Jökulsárlón gleccsertó felett Izlandon. A képen hatalmas ívként húzódó sarki fény a légkör magas régióiban levő, gerjesztett állapotú anyag sugárzásától jön létre, amikor a Nap felerősödő aktivitása több töltött részecskét juttat bolygónk mágneses terébe.

A hatalmas ív alatt a sötét égi háttéren egy sokkal sötétebb, második ív is megfigyelhető. Ez a Tejút sávja, amelyen kívül még jó néhány csillag is azonosítható a képen. Mindezeken alatt pedig még egy további, ismét zöldes sarki fény ív látható a horizont közelében. Legalul a tó vizében a sarki fény íveknek egyes részei vissza is tükröződnek.

http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20110614-sarki-feny-a-fel-egboltot-ateri-a-hatalmas-aurora-ive.html

Pontos idő: Pént. Nov. 22 2024, 11:57