JOLCSI OLDALA

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
JOLCSI OLDALA

Minden, ami érdekel

*** 2024 évi SZINGAPÚR Nagydíj *** 09-20-án 11:30 Első Szabadedzés *** 15:00 2. Szabadedzés*** 09-21.-én 11:30 3. Szabadedzés***15:00 Időmérő ***09-22.-én 14:00 FUTAM ***

Non plus ultra

Jolcsi
    Jolcsi
    Admin

Hozzászólások száma : 5844

Non plus ultra Empty Non plus ultra

Témanyitás  Jolcsi Kedd Márc. 15 2011, 14:33

Non plus ultra

Non plus ultra 12932nonplusultran

Hozzávalók:

* A tésztához:
    * 30 dkg liszt
    * 25 dkg sütőmargarin
    * 2 csomag vaníliás cukor
    * 5 evőkanál porcukor
    * 1 citrom reszelt héja
    * fél csomag sütőpor
    * 3 nagy tojás sárgája
    * csipet só

* A habhoz:
    * 3 tojásfehérje
    * 2 evőkanál porcukor
    * 1 evőkanál búzakeményítő
    * citromlé
    * Valamint:
    * lekvár

Elkészítés:

A tésztához valókat összemorzsoljuk a margarinnal, majd a tojássárgákkal összegyúrjuk. A kigyúrt tésztát fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.

A legapróbb pogácsaszaggatónkkal kiszaggatjuk a kinyújtott tésztát, és sütőpapírral bélelt gáztepsibe tesszük.

A habhoz a 3 tojásfehérjét 3 evőkanál porcukorral, 1 evőkanál búzakeményítővel és pár csepp citromlével kemény habbá verjük. A habból minden tésztakorongra 1 kávéskanálnyit rakunk.

Előmelegített, 160 fokos sütőben 10-15 percig sütjük (légkeverésesnél elég lehet a 10 perc), inkább csak szárítjuk, hisz a tésztát kb. 2 mm-esre kell nyújtani, ami hamar átsül. Forró sütőben a hab hamar megégne, s közepében benne maradna a víztartalom.

Ha kihűlt, ribizli- vagy baracklekvárral a összeragasztjuk, ezzel a legfinomabb, de bármilyen lekvárt használhatunk. Hagyjuk szikkadni. A tészta nem szárad ki.

Megjegyzés:

Non Plus Ultra (jelentése: felülmúlhatatlan). Ami azt illeti, nekem az egyik kedvenc sütim. Tésztája finom omlós, a tojáshab édes, és ezt jól kompenzálja egy savanykás lekvár vagy dzsem, amivel vékonyan kell csak megkenni. Ugyanebből a tésztából készíthetünk apó kis linzereket is. Vagy színezhetjük a habot ételfestékkel (én egyszer például felhőkék habocskákat raktam rá).

-----------------------------

Pontos idő: Hétf. Nov. 25 2024, 12:28