Non plus ultra
Hozzávalók:
* A tésztához:
* 30 dkg liszt
* 25 dkg sütőmargarin
* 2 csomag vaníliás cukor
* 5 evőkanál porcukor
* 1 citrom reszelt héja
* fél csomag sütőpor
* 3 nagy tojás sárgája
* csipet só
* A habhoz:
* 3 tojásfehérje
* 2 evőkanál porcukor
* 1 evőkanál búzakeményítő
* citromlé
* Valamint:
* lekvár
Elkészítés:
A tésztához valókat összemorzsoljuk a margarinnal, majd a tojássárgákkal összegyúrjuk. A kigyúrt tésztát fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.
A legapróbb pogácsaszaggatónkkal kiszaggatjuk a kinyújtott tésztát, és sütőpapírral bélelt gáztepsibe tesszük.
A habhoz a 3 tojásfehérjét 3 evőkanál porcukorral, 1 evőkanál búzakeményítővel és pár csepp citromlével kemény habbá verjük. A habból minden tésztakorongra 1 kávéskanálnyit rakunk.
Előmelegített, 160 fokos sütőben 10-15 percig sütjük (légkeverésesnél elég lehet a 10 perc), inkább csak szárítjuk, hisz a tésztát kb. 2 mm-esre kell nyújtani, ami hamar átsül. Forró sütőben a hab hamar megégne, s közepében benne maradna a víztartalom.
Ha kihűlt, ribizli- vagy baracklekvárral a összeragasztjuk, ezzel a legfinomabb, de bármilyen lekvárt használhatunk. Hagyjuk szikkadni. A tészta nem szárad ki.
Megjegyzés:
Non Plus Ultra (jelentése: felülmúlhatatlan). Ami azt illeti, nekem az egyik kedvenc sütim. Tésztája finom omlós, a tojáshab édes, és ezt jól kompenzálja egy savanykás lekvár vagy dzsem, amivel vékonyan kell csak megkenni. Ugyanebből a tésztából készíthetünk apó kis linzereket is. Vagy színezhetjük a habot ételfestékkel (én egyszer például felhőkék habocskákat raktam rá).
-----------------------------
Hozzávalók:
* A tésztához:
* 30 dkg liszt
* 25 dkg sütőmargarin
* 2 csomag vaníliás cukor
* 5 evőkanál porcukor
* 1 citrom reszelt héja
* fél csomag sütőpor
* 3 nagy tojás sárgája
* csipet só
* A habhoz:
* 3 tojásfehérje
* 2 evőkanál porcukor
* 1 evőkanál búzakeményítő
* citromlé
* Valamint:
* lekvár
Elkészítés:
A tésztához valókat összemorzsoljuk a margarinnal, majd a tojássárgákkal összegyúrjuk. A kigyúrt tésztát fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.
A legapróbb pogácsaszaggatónkkal kiszaggatjuk a kinyújtott tésztát, és sütőpapírral bélelt gáztepsibe tesszük.
A habhoz a 3 tojásfehérjét 3 evőkanál porcukorral, 1 evőkanál búzakeményítővel és pár csepp citromlével kemény habbá verjük. A habból minden tésztakorongra 1 kávéskanálnyit rakunk.
Előmelegített, 160 fokos sütőben 10-15 percig sütjük (légkeverésesnél elég lehet a 10 perc), inkább csak szárítjuk, hisz a tésztát kb. 2 mm-esre kell nyújtani, ami hamar átsül. Forró sütőben a hab hamar megégne, s közepében benne maradna a víztartalom.
Ha kihűlt, ribizli- vagy baracklekvárral a összeragasztjuk, ezzel a legfinomabb, de bármilyen lekvárt használhatunk. Hagyjuk szikkadni. A tészta nem szárad ki.
Megjegyzés:
Non Plus Ultra (jelentése: felülmúlhatatlan). Ami azt illeti, nekem az egyik kedvenc sütim. Tésztája finom omlós, a tojáshab édes, és ezt jól kompenzálja egy savanykás lekvár vagy dzsem, amivel vékonyan kell csak megkenni. Ugyanebből a tésztából készíthetünk apó kis linzereket is. Vagy színezhetjük a habot ételfestékkel (én egyszer például felhőkék habocskákat raktam rá).
-----------------------------