Gyors, laktató hagymatorta
Az a nagyszerű ebben a tortában, hogy főételnek is kiváló, hiszen rendkívül laktató, és nem édes. Ráadásul a benne levő szalonnára még a legmaradibb férfi szájában is összefut a nyál.
Hozzávalók:
15 dkg liszt
15 dkg vaj
15 dkg reszelt sajt
1 tojássárgája
1 kg hagyma
10 dkg füstölt húsos szalonna vagy sonka
1 csokor petrezselyem
2,5 dl tejföl
2 tojás
1 evőkanál ételízesítő
1 csipet szerecsendió
Elkészítése:
- Szitáljuk át a lisztet, hogy ne csomósodjon össze, majd darabokban adjuk hozzá a vajat, a sajtot, a tojássárgáját és egy teáskanál sót, majd jól dolgozzuk össze,a míg sima tésztát nem kapunk.
- A tésztát csomagoljuk fóliába, majd hagyjuk állni egy órát a hűtőben, vagy akár egy egész éjszakára is betehetjük.
- Hámozzuk meg a hagymát, majd vágjuk szeletekre, a szalonnát pedig csíkozzuk fel, vagy ízlés szerint aprítsuk. A szalonnát pirítsuk zsírjára, majd adjuk hozzá a hagymát és pároljuk üvegesre, aztán hagyjuk hűlni. - Közben aprítsuk fel a petrezselymet, keverjük össze a 2 tojással, a tejföllel és a fűszerekkel.
- Melegítsük elő a sütőt kb 180 fokra -gázon körülbelül 2-es fokozat,
- közben pedig nyújtsuk ki a tésztát és béleljünk ki vele egy 28 centiméteres tortaformát, vagy egyéb sütőtálat.
- Villával szurkáljuk meg a tésztát, majd kenjük meg a sült hagymával és öntsük le a tejfölös masszával. Körülbelül 35-40 percig kell sütni.
--------------------