JOLCSI OLDALA

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
JOLCSI OLDALA

Minden, ami érdekel


*** 2024 évi SZINGAPÚR Nagydíj *** 09-20-án 11:30 Első Szabadedzés *** 15:00 2. Szabadedzés*** 09-21.-én 11:30 3. Szabadedzés***15:00 Időmérő ***09-22.-én 14:00 FUTAM ***

    Jókai bableves

    Admin
    Admin
    Admin


    Hozzászólások száma : 33
    Points : 106
    Reputation : 0
    Join date : 2011. Feb. 23.
    Tartózkodási hely : Hungary

    Jókai bableves Empty Jókai bableves

    Témanyitás  Admin Csüt. Május 03 2012, 07:30




    Jókai bableves


    Jókai bableves Jokai



    hozzávalók 8 főre

    40 dkg szárazbab
    1 db füstölt csülök (hagyományos füstöléssel, kb. 1,3 kg)
    4 pár debreceni (vagy 1 pár rövid füstölt kolbász)
    1 db makói vöröshagyma (makói bronz)
    3-4 gerezd fokhagyma
    1/2 zeller
    20 dkg sárgarépa
    15 dkg gyökér
    4-5 dkg zsír
    4-5 dkg liszt
    1,5-2 dl tejföl (20%)
    4 dkg fűszerpaprika


    Csipetkéhez:

    1 db tojás
    12 dkg liszt


    elkészítés
    Lábasban tegyük fel főni a csülköt az előzőleg már beáztatott babbal, és a tisztított zöldségekkel (hagymát, fokhagymát ne adjuk hozzá). Ha füstölt kolbászt használunk debreceni helyett, akkor azt karikázzuk fel, és tegyük szintén a lábasba.
    Ha puhára főtt a csülök emeljük ki a zöldségekkel együtt, majd vágjuk kb. 2x2 cm-es kockákra a kicsontozást követően.
    A recept szerint a puhára főtt zöldségekre már nincs szükség, de ha valaki szereti, azokat is vissza lehet tenni a levesbe darabolás után.
    Zsíron pirítsuk zsemleszínűre a lisztet egy edényben, majd adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és zúzott fokhagymát, végül a fűszerpaprikát. Öntsük fel kevés hideg vízzel, és a tejföllel, majd keverjük csomómentesre, és adjuk a bableveshez.
    Lassan forraljuk készre, közben a felkockázott csülköt tegyük vissza, és adjuk hozzá a debreceniket is. Ha a debreceni megfőtt, levesünk is elkészült.
    Gyorsan készítsük el a csipetkét: liszthez üssünk fel egy tojást, sózzuk, és gyúrjunk belőle félkemény tésztát. Sós vízben főzzük puhára, majd leszűrve adjuk a leveshez.
    Tálalás előtt a debreceniket vegyük ki, vágjuk félbe, majd sűrűn irdaljuk be, és egy kevés zsiradékon süssük ropogósra.
    Tálaljuk a levest a sült debrecenivel és csipetkével.
    A csipetkét mindig külön edényben készítsük, ne főzzük össze a levessel. Tipp: egyszerre csak annyi csipetkét készítsünk, amennyi tálaláskor az adagszámok függvényében szükséges.
    Ízlés szerint tehetünk a levesbe tálaláskor egy kevés tejfölt, esetleg paprikaszínt, valamint karikára vágott zöldpaprikát is.



    http://www.nosalty.hu/recept/jokai-bableves-2


    ----------------------------------------

      Pontos idő: Pént. Nov. 22 2024, 06:27