Tárkonyos bableves
Hozzávalók:
30 dkg száraz bab,
50 dkg füstölt oldalas,
2 csapott evőkanál liszt,
1 csomó tárkony, vagy 1 evőkanál száraz tárkony,
5 dkg zsír,
1 kiskanál pirospaprika,
só,
ecet izlés szerint
Elkészítése:
Egy éjjelen át hideg vízben áztatjuk a babot, és másnap másfél liter vízben feltesszük főni.
Beletesszük a darabokra vágott oldalast meg a tárkonyt, és fedő alatt, lassú tűzön főzzük.
Mikor a hús puha, a zsírból a liszttel meg a paprikával készített rántással besűrítjük,
és kétliternyire kiegészítjük a levest.
Csak akkor sózzuk, ha a füstölt oldalastól nem lett elég sós.
Tálaláskor izlés szerin ecetezzük.
A füstölt oldalast vagy a levesben tálaljuk, vagy még a besűsítés előtt kivesszük, melegen tartjuk,
és második fogásként ecetes tormával adjuk asztalra.
-----------------------------------
Hozzávalók:
30 dkg száraz bab,
50 dkg füstölt oldalas,
2 csapott evőkanál liszt,
1 csomó tárkony, vagy 1 evőkanál száraz tárkony,
5 dkg zsír,
1 kiskanál pirospaprika,
só,
ecet izlés szerint
Elkészítése:
Egy éjjelen át hideg vízben áztatjuk a babot, és másnap másfél liter vízben feltesszük főni.
Beletesszük a darabokra vágott oldalast meg a tárkonyt, és fedő alatt, lassú tűzön főzzük.
Mikor a hús puha, a zsírból a liszttel meg a paprikával készített rántással besűrítjük,
és kétliternyire kiegészítjük a levest.
Csak akkor sózzuk, ha a füstölt oldalastól nem lett elég sós.
Tálaláskor izlés szerin ecetezzük.
A füstölt oldalast vagy a levesben tálaljuk, vagy még a besűsítés előtt kivesszük, melegen tartjuk,
és második fogásként ecetes tormával adjuk asztalra.
-----------------------------------