Igazi magyar gulyásleves
Hozzávalók 6 személyre:
80 dkg marhahús (lábszár a legjobb)
40 dkg sárgarépa,
20 dkg fehérrépa,
60 dkg krumpli,
1-2 paradicsom,
1-2 paprika,
80 dkg fej vöröshagyma,
zsír, vagy olaj
csipetke
3-5 tk.pirospaprika
1 tk. köménymag,
2 db babérlevél
bors
só
gulyáskrém (csípős)
friss, ropogós kenyér!
Elkészítése:
A vöröshagymát vágd apróra, lassú tűzön fonnyaszd meg a zsíron vagy olajon.
Amikor a hagyma zsírjára pirult, tedd bele a kis kockákra vágott apró húst, nyomd bele a tubus gulyáskrémet, és csak utána sózd meg, nehogy túl sós legyen, és néhányszor megkeverve lassan pirítsd megint zsírjára.
Ezután a húst - kevés vizet hozzáadva, éppen hogy ellepje (rövid lében) párold majdnem puhára,
közben add hozzá a köményt, a babérlevelet, szórd meg 3-5 teáskanál pirospaprikával és jól keverd át .
Ha elforr a leve mindig kis vizet öntünk hozzá, lassú tűzön főzzük, éppen csak pöfékeljen, nem szabad lobogva forrnia.
Közben megpucoljuk a zöldségeket, mindent kockákra darabolunk, hidd el így a legfinomabb, szinte elolvad majd a szádban.
Amikor a hús már majdnem puha, pirítsd ismét zsírjára, add hozzá a kis kockákra vágott burgonyát, s addig pirítsd, amíg a krumpli üvegesedni kezd.
Ekkor add hozzá a darabokra vágott (nem szeletelt) sárgarépát, fehérrépát, zöldpaprikát, a paradicsomot, s öntsd fel 1,5-2,5 liter vízzel.
Sózd, s főzd, míg a krumpli és a zöldségek is megpuhulnak.
Végül, ha már elégedettek vagyunk a hússal, beleszórjuk a csipetkét és lobogó lében kb. 5 perc alatt folyamatos keveréssel készre főzzük.
Jó étvágyat hozzá! :
---------------------------------------
Hozzávalók 6 személyre:
80 dkg marhahús (lábszár a legjobb)
40 dkg sárgarépa,
20 dkg fehérrépa,
60 dkg krumpli,
1-2 paradicsom,
1-2 paprika,
80 dkg fej vöröshagyma,
zsír, vagy olaj
csipetke
3-5 tk.pirospaprika
1 tk. köménymag,
2 db babérlevél
bors
só
gulyáskrém (csípős)
friss, ropogós kenyér!
Elkészítése:
A vöröshagymát vágd apróra, lassú tűzön fonnyaszd meg a zsíron vagy olajon.
Amikor a hagyma zsírjára pirult, tedd bele a kis kockákra vágott apró húst, nyomd bele a tubus gulyáskrémet, és csak utána sózd meg, nehogy túl sós legyen, és néhányszor megkeverve lassan pirítsd megint zsírjára.
Ezután a húst - kevés vizet hozzáadva, éppen hogy ellepje (rövid lében) párold majdnem puhára,
közben add hozzá a köményt, a babérlevelet, szórd meg 3-5 teáskanál pirospaprikával és jól keverd át .
Ha elforr a leve mindig kis vizet öntünk hozzá, lassú tűzön főzzük, éppen csak pöfékeljen, nem szabad lobogva forrnia.
Közben megpucoljuk a zöldségeket, mindent kockákra darabolunk, hidd el így a legfinomabb, szinte elolvad majd a szádban.
Amikor a hús már majdnem puha, pirítsd ismét zsírjára, add hozzá a kis kockákra vágott burgonyát, s addig pirítsd, amíg a krumpli üvegesedni kezd.
Ekkor add hozzá a darabokra vágott (nem szeletelt) sárgarépát, fehérrépát, zöldpaprikát, a paradicsomot, s öntsd fel 1,5-2,5 liter vízzel.
Sózd, s főzd, míg a krumpli és a zöldségek is megpuhulnak.
Végül, ha már elégedettek vagyunk a hússal, beleszórjuk a csipetkét és lobogó lében kb. 5 perc alatt folyamatos keveréssel készre főzzük.
Jó étvágyat hozzá! :
---------------------------------------