HÚS NÉLKÜLI RECEPTEK MINDENKINEK (Gyűjtemény)
SALÁTÁK
ALMA-RÉPA SALÁTA
Hozzávalók: 3 sárgarépa, 3 alma, 10 dkg mazsola, 5 deka darabos dió, pár csepp citromlé, 1-2 kiskanál porcukor (vagy Canderel por).
A sárgarépát és az almát nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, és megcsöpögtetjük néhány csepp citromlével, hogy ne barnuljon meg. A mazsolát kiválogatjuk és megmossuk. Összekeverjük az almát, répát és mazsolát, kicsit megcukrozzuk (vagy megszórjuk édesítőporral). A tetejére szórjuk a darabos diót. Ha van hozzá türelmünk, 1-2 órára hűtőbe tesszük.
AZ ÉN KEDVENC OROSZ SALÁTÁM
Hozzávalók: 2 csomó retek, 1 kígyóuborka, 1-2 szál újhagyma, 2 főtt tojás, 1 doboz tejföl, só.
A zöldségeket és a tojást összedaraboljuk. Kicsit megsózott tejföllel összekeverjük. Kész! Persze legjobb, ha elkészítés után néhány órára még (lezárt dobozban) hűtőszekrénybe tesszük fogyasztás előtt.
BABSALÁTA
Hozzávalók: 2 doboz fehérbab-konzerv, 2 kisebb fej vöröshagyma, ecet, cukor, só.
Az ecettel, cukorral és sóval ízlés szerinti salátalevet készítünk. A babkonzerv levét elöntjük, a babot leöblítjük. A hagymát megpucoljuk és vékony karikákra vágjuk. A babot és a hagymakarikákat leöntjük a salátalével, jól összekeverjük, és lezárt dobozban néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.
CÉKLASALÁTA
Hozzávalók: apró (4-5 cm átmérőjű) cékla, ecet, cukor, só.
A céklát jól megmossuk, aztán meghámozzuk. Annyi vízben, ami jól ellepi, puhára főzzük. (Főzés közben az elpárolgott vizet folyamatosan pótolni kell.) Amikor megfőtt, a főzővízbe keverjük az ecetet, cukrot és sót. (Meg kell kóstolni, hogy megállapítsuk, mennyi kell. Úgy jó, ha kicsit túl savanyúnak érezzük.) Mire kihűl, a céklagolyók már át is itatódnak a salátalével, de másnapra még finomabb lesz.
KRÉMSAJTOS KRUMPLISALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt, megpucolt kiflikrumpli, 20 dkg tejszínes krémsajt, 2 dl tejföl, 1 csokor snidling, só.
A tejfölben simára keverjük a krémsajtot. A tejfölös öntetbe belekeverjük az apróra vágott snidlinget, kicsit megsózzuk. A krumplit karikákra vágjuk, összekeverjük az öntettel, és néhány órára lezárható dobozban hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt a tetejét megszórjuk apróra vágott snidlinggel.
KRUMPLISALÁTA
Hozzávalók: 1 kg kiflikrumpli, 3 fej vöröshagyma, ecet, só, cukor.
Az ecettel, cukorral és sóval ízlés szerinti salátalevet készítünk. A krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk és karikákra vágjuk. Vékony karikákra vágjuk a megpucolt hagymát is. Egy mély tálba lerakunk egy sor krumplit, majd egy sor hagymát, aztán megint krumplit. A rétegezést addig ismételjük, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Végül ráöntjük a salátalevet. Néhány óra hűtés után fogyasztható.
PARADICSOMOS BABSALÁTA
Hozzávalók: 2 doboz konzerv fehérbab, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl paradicsompüré, 2-3 babérlevél, só, cukor, olaj. A tetejére: 5 dkg reszelt füstölt sajt.
A vöröshagymát vékony karikákra vágjuk és a fokhagymagerezddel együtt olajban átforgatjuk, majd a fokhagymagerezdet kidobjuk. A konzervbab levét leöntjük, a babot leöblítjük, majd hozzákeverjük a hagymához, beletesszük a babérlevelet, beleöntjük a paradicsompürét. Ízlés szerint cukrozzuk és sózzuk, majd néhány percig összefőzzük. Jól lehűtve, reszelt füstölt sajttal a tetején tálaljuk.
PARADICSOMOS GOMBASALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 2 dl paradicsompüré, 2-3 babérlevél, só, cukor, 1 citrom, olaj.
A hagymát vékony karikákra vágjuk, olajban átforgatjuk, majd hozzákeverjük a felszeletelt gombát, megsózzuk, és beletesszük a babérlevelet. Addig főzzük, amíg a gomba leve elpárolog. Ekkor beleöntjük a paradicsompürét. Megcukrozzuk, és néhány csepp citromlével ízesítjük. Jól lehűtve, citromkarikákkal díszítve tálaljuk.
RETEKSALÁTA
Hozzávalók: 3-4 csomó retek (a retkek nagyságától függően), 3 főtt tojás, 2 dl tejföl, só, néhány szál snidling.
A retket alaposan megmossuk, és egyforma kockákra vágjuk. A főtt tojások sárgáját kivesszük, a tojásfehérjéket felkockázzuk. A főtt tojássárgákat összekeverjük a tejföllel és az apróra vágott snidlinggel, kicsit megsózzuk. A retek- és tojásfehérje-kockákat a tejfölös mártásba keverjük. A saláta tetejét megszórjuk némi apróra vágott snidlinggel.
LEVESEK
ALMALEVES (a világ legegyszerűbb receptje)
Hozzávalók: 1 kg alma, 1 liter tej, 1 zacskó vaníliás (főzős) pudingpor, citromos ízesítésű kristálycukor, darabos fahéj és szegfűszeg.
Az almát megpucoljuk és kockákra vágjuk, aztán annyi vízben, ami szűken ellepi a fahéjjal és a szegfűszeggel kb. 10 percig főzzük. Amíg az alma fő, a pudingport és a cukrot csomómentesen elkeverjük a tejben. A pudingporos tejet az almához öntjük. Jól összekeverjük, és addig főzzük, amíg újra fel nem forr. Amint forrni kezd, levesszük a tűzről. Hidegen is, melegen is nagyon finom.
(Ugyanezt a levest más, akár vegyes gyümölcsökből is elkészíthetjük.)
GOMBAGULYÁS
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 5 db közepes krumpli, olaj, őrölt pirospaprika, őrölt kömény, só.
Az olajon üvegesre pároljuk a felkockázott hagymát, majd beletesszük a karikákra vágott répát és petrezselyemgyökeret, pici vizet öntünk rá, és lefedve addig főzzük, amíg a zöldségek félig megpuhulnak. Ekkor beleszórjuk a felszeletelt gombát, megszórjuk pirospaprikával, csipetnyi őrölt köménnyel, megsózzuk, és addig pároljuk, amíg a leve el nem fő. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott krumplit, felöntjük vízzel. Ha a krumpli megfőtt, tálalhatjuk.
(Szaggathatunk bele csipetkét is.)
HIDEG MEGGYLEVES
Hozzávalók: egy üveg magozott meggybefőtt, másfél deci tejszín, 4 evőkanál cukor, 1 evőkanál liszt, fahéj, vaníliafagylalt, esetleg tejszínhab a díszítéshez.
Egy liter vízbe beleöntünk egy üveg magozott meggybefőttet (de előbb 2-3 evőkanálnyi meggyet félreteszünk), és feltesszük főzni. Másfél deci tejszínt kikeverünk 4 evőkanál cukorral, csipetnyi fahéjjal és 1 evőkanál liszttel. A tejszínes keverékkel besűrítjük a levest, majd összeturmixoljuk vagy szitán áttörjük. Kihűtjük, majd tálkákba adagoljuk. Mindegyik tálkába teszünk néhány szem meggyet és egy-egy gombóc vaníliafagylaltot. Nyomhatunk a tetejére egy-egy tejszínhab-rózsát is.
HÚS NÉLKÜLI ÉTELEK reggelire, vacsorára
BÁLINT KEDVENC ZÖLDSÉGES PIZZÁJA
Hozzávalók a pizza-tésztához: 50 dkg liszt, fél kocka élesztő, 2-3 evőkanál olívaolaj, 2 kiskanál só, 1 kiskanál cukor.
Az élesztőt egy csésze langyos vízben egy kanál liszttel és a cukorral elkeverjük. Megvárjuk, amíg jól felhabosodik. Utána beleöntjük a lisztbe, hozzáadjuk az olajat és a sót , valamint annyi langyos vizet, hogy a tészta összeálljon, jól összegyúrjuk, aztán lefedve kb. fél órát kelesztjük. Amikor megkelt, egy jó nagy tepsibe nyomkodjuk kb. 1 cm vastagon. Előmelegített sütőben kb. 5-6 percig elősütjük.
Hozzávalók a paradicsommártáshoz: 1 kis doboz hámozott konzerv paradicsom, 3-4 gerezd fokhagyma, cukor, só.
A paradicsomot a meghámozott fokhagymagerezdekkel, cukorral és sóval ízesítve jól összefőzzük. Amikor teljesen pépessé vált a paradicsom, a fokhagymát kidobjuk belőle. A mártást az elősütött pizzalapra kenjük. (Néhány kanállal hagyhatunk belőle a pizza tetejére.)
Hozzávalók a pizza-feltéthez: 1 doboz Bonduelle Mexico zöldségkeverék konzerv, 25 dkg füstölt sajt, 25 dkg mozzarella sajt.
A füstölt sajtot megreszeljük, és egyenletesen elosztva a pizzamártásos pizzalapra szórjuk. A sajtot befedjük a zöldségkeverékkel. A pizza tetején elrendezzük a szeletelt mozzarella sajtot. Végül meglocsolhatjuk a mozzarellát néhány kanál félretett paradicsommártással. Sütőben addig sütjük, amíg a sajt jól ráolvad, és kicsit pirulni kezd.
(Ebből a mennyiségből süthetünk egy nagy, négyszögletes helyett két kisebb kör-pizzát is. Aki szereti, a zöldséget megszórhatja készen kapható pizza-fűszerrel is.)
BUNDÁS KENYÉR GOMBATÖLTELÉKKEL
Hozzávalók: 25 dkg gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 2 tojás, 3 evőkanál tejföl, 2 evőkanál liszt, olaj, őrölt pirospaprika, só, 8 egyforma szelet kenyér.
Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát és a felszeletelt gombát, megszórjuk pirospaprikával, megsózzuk, belekeverjük a liszttel elkevert tejfölt, és jól összekeverve még 3-4 percig sütjük. Az így kapott gombás keveréket 2-2 szelet kenyér közé kenjük, a kenyérszeleteket jól összenyomkodjuk, majd villával felvert tojásba forgatjuk, és olajban megsütjük.
(A töltött kenyereket tojásba forgatás helyett készíthetjük liszt-tojás-zsemlemorzsa panírban is.)
OMLETT ZÖLDBORSÓVAL
Hozzávalók: 2 tojás, 3 evőkanál főtt zöldborsó (pl. konzerv), némi reszelt füstölt sajt, étolaj, só.
A villával felvert, kicsit megsózott tojásokból palacsintasütőben szép, kerek �lepényt" sütünk, mintha palacsintát sütnénk. Az így megsütött omlettet tányérra borítjuk, az egyik felére rászórjuk a zöldborsót, a másik felét ráhajtjuk, a tetejére reszelt sajtot szórunk (mivel az omlett még úgyis jó forró, a sajt kicsit ráolvad).
OMLETT GOMBÁVAL ÉS ZÖLDBORSÓVAL
Hozzávalók: 2 tojás, 3 evőkanál főtt zöldborsó (pl. konzerv), némi reszelt füstölt sajt, étolaj, só + 2 közepes gomba.
Ugyanúgy készítjük, mint az előző omlettet, annyi különbséggel, hogy először megpucoljuk és apróra vágjuk a gombát, majd egy pici olajon megpároljuk (még egyszerűbb, ha egy percre mikrohullámú sütőbe tesszük), és ezt a párolt gombát sütés előtt a felvert tojásba keverjük.
PADLIZSÁNOS LECSÓ
Hozzávalók: padlizsán, paprika, paradicsom, vöröshagyma, olaj, só.
A feldarabolt padlizsánt, paprikát és a hagymát állandóan kevergetve elősütjük az olajban. Mikor kicsit pirulni kezdenek, hozzájuk keverjük a darabokra vágott (héjától megszabadított) paradicsomot, kicsit megsózzuk, és puhára pároljuk.
A végén keverhetünk hozzá néhány felvert tojást, amikkel jól összeforraljuk a lecsót. Vagy tálalhatjuk főtt rizzsel. Főzhetünk bele egészben vagy karikákra vágva szójavirslit is.
PADLIZSÁNOS-GOMBÁS PIZZA
Hozzávalók a pizza-tésztához: 50 dkg liszt, fél kocka élesztő, 2-3 evőkanál olívaolaj, 2 kiskanál só, 1 kiskanál cukor.
Az élesztőt egy csésze langyos vízben egy kanál liszttel és a cukorral elkevjük. Megvárjuk, amíg jól felhabosodik. Utána beleöntjük a lisztbe, hozzáadjuk az olajat és a sót , , valamint annyi langyos vizet, hogy a tészta összeálljon, jól összegyúrjuk, aztán lefedve kb. fél ótát kelesztjük. Amikor megkelt, egy jó nagy tepsibe nyomkodjuk kb. 1 cm vastagon. Előmelegített sütőben kb. 5-6 percig elősütjük.
Hozzávalók a paradicsommártáshoz: 1 kis doboz hámozott konzerv paradicsom, 3-4 gerezd fokhagyma, cukor, só.
A paradicsomot a meghámozott fokhagymagerezdekkel, cukorral és sóval ízesítve jól összefőzzük. Amikor teljesen pépessé vált a paradicsom, a fokhagymát kidobjuk belőle. A mártást az elősütött pizzalapra kenjük. (Néhány kanállal hagyhatunk belőle a pizza tetejére.)
Hozzávalók a pizza-feltéthez: 2 közepes padlizsán, 20 dkg gomba, 25 dkg füstölt sajt, 25 dkg mozzarella sajt.
A padlizsánokat meghámozva felkarikázzuk, olajon a szeleteket kicsit elősütjük. A gombát megpucoljuk, felszeleteljük, és szintén elősütjük (vagy mikrohullámú sütőben 1 percig pároljuk). A füstölt sajtot megreszeljük, és egyenletesen elosztva a pizzamártásos pizzalapra szórjuk. A sajtot befedjük gomba- és padlizsánszeletekkel. A pizza tetején elrendezzük a szeletelt mozzarella sajtot. Végül meglocsolhatjuk a mozzarellát néhány kanál félretett paradicsommártással. Sütőben addig sütjük, amíg a sajt jól ráolvad, és kicsit pirulni kezd.
(Ebből a mennyiségből süthetünk egy nagy, négyszögletes helyett két kisebb kör-pizzát is. Aki szereti, a padlizsán- és gombaszeleteket megszórhatja készen kapható pizza-fűszerrel is.)
PARADICSOMOS MELEGSZENDVICS
Hozzávalók: 8 szelet barna kenyér enyhén megpírítva, 4 db nagy paradicsom felkarikázva, 8 vékony szelet füstölt (pl. karaván) sajt, 8 szelet mozzarella sajt, vaj, szezámmag, (esetleg: pizzafűszer).
Minden kenyérszeletet enyhén megvajazunk, egy-egy füstöltsajt-szeletet fektetünk rájuk, erre vékonyra vágott paradicsomkarikák kerülnek (megszórhatjuk a tetejüket egy csipetnyi pizzafűszerrel), a paradicsomot pedig mozzarella sajttal borítjuk be. A mozzarellát meghintjük szezámmaggal. Sütőben addig sütjük a szendvicseket, míg a mozzarella jól megolvad, és kicsit barnulni kezd.
HÚS NÉLKÜLI ÉTELEK ebédre
BELGA RAKOTT KRUMPLI
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 30 dkg sajt (nagyon jó hozzá a karaván sajt), 10 dkg vaj, só.
A nyers, meghámozott krumplit nagyon vékony karikákra vágjuk, és egy réteg krumplikarikát egy kivajazott tűzálló tál aljára fektetünk. A krumpliréteget kicsit megsózzuk, apró vajdarabkákkal megszórjuk, majd szintén nagyon vékonyra vágott sajtszeletekkel beborítjuk. A sajtra megint krumpli, pici só, vajdarabkák, aztán újra sajt következik. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére sajt, a sajtra pedig vajdarabkák kerüljenek. A tálat szorosan fedjük be alufóliával, és forró sütőben kb. 50 percig süssük. Végül az alufóliát levéve kb. 10 percig pirítsuk.
Valamilyen savanyúsággal vagy esetes zöldség-salátával tálaljuk.
BROKKOLI SAJTMÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 50 dkg párolt brokkoli, 10 dkg reszelt sajt (legjobb a füstölt sajt), 3 evőkanál liszt, 2 tojás, 5 dl tejföl, 5 dkg vaj, só.
A brokkolin és a vajon kívül a többi hozzávalót alaposan, csomómentesen összekeverjük. A párolt brokkolit egy tűzálló tálba terítjük, leöntjük a sajtos-tejfölös mártással, a tetejére vajdarabokat morzsolunk, és forró sütőben kb. 30 percig sütjük.
GOMBÁS KRUMPLI
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 25 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 1 nagy doboz (5 dl) + 1 kis doboz (2 dl) tejföl, 20 dkg füstölt sajt, olaj, pirospaprika, só.
Az apró kockákra vágott hagymát megfonnyasztjuk az olajon. Beletesszük a felszeletelt gombát, megszórjuk pirospaprikával, megsózzuk, és addig főzzük, amíg a leve elpárolog. Hozzáadjuk a feldarabolt, hámozott krumplit, kis vízet öntünk alá, és a krumplit puhára főzzük. Amikor megfőtt, belekeverjük a nagyobb doboz tejfölt. Egy tepsibe belemerjük a gombás krumpli felét, beborítjuk szeletekre vágott füstölt sajttal, a sajtra jön a krumpli második fele. A tetejét meglocsoljuk a kisebb doboz tejföllel. Jó forró sütőben kb. fél órát sütjük. Savanyúsággal tálaljuk.
GOMBÁS TOJÁSRAGU
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 5 kemény tojás, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, olaj, só, 1 bio zöldségleves-kocka.
Az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzákeverjük a felszeletelt gombát, pirospaprikával megszórjuk, megsózzuk, és 5 percig főzzük. A tejfölbe csomómentesen belekeverjük a lisztet és felöntjük 3 dl vízzel, majd ezt a habarást a gombához adjuk. Beletesszük a leveskockát, és jól összefőzzük. Végül óvatosan beleforgatjuk a kockákra vágott kemény tojásokat. Rizzsel, nokedlivel vagy spagettivel tálaljuk.
GOMBÁVAL TÖLTÖTT PAPRIKA
Hozzávalók: 8 db tölteni való paprika, 50 dkg gomba, 1 csomag tasakos főtt rizs, 1 fej vöröshagyma, 2 tojás, 2 liter paradicsomlé, 2 evőkanál liszt, cukor, olaj, só.
Az apró kockákra vágott hagymát megfonnyasztjuk az olajon. Beletesszük a felszeletelt gombát, megszórjuk pirospaprikával, megsózzuk, és addig főzzük, amíg a leve elpárolog. A kész gombát összekeverjük a főtt rizzsel és a tojásokkal. Ezzel a masszával megtöltjük a paprikákat. A megtöltött paprikákat a cukorral, sóval ízesített paradicsomlében megfőzzük. Amikor megfőttek, kiemeljük őket a paradicsomléből. Miután a paradicsomlét rántással sűrítettük, visszahelyezzük bele a paprikákat, és főtt krumplival tálaljuk.
KELKÁPOSZTATEKERCS RÁNTVA
Hozzávalók: 8 szép nagy kelkáposztalevél, 10 dkg reszelt sajt, 1 tojás, 2 dl tejföl, 2 gerezd zúzott fokhagyma, csipetnyi köménymag, só. A panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa. A kisütéshez: olaj.
A kelkáposztaleveleket bő forró vízben 5 percig pároljuk (óvatosan, hogy nehogy elszakadjanak). A főzővízből kivéve, a nedvességet leitatjuk róluk. A tejfölbe belekeverjük a reszelt sajtot, a tojást, a zúzott fokhagymát, az őrölt köményt és egy csipetnyi sót. A káposztaleveleket kiterítve megkenjük a sajtkrémmel, és szorosan felcsavarjuk (fogpiszkálóval össze is tűzhetjük a tekercseket). A megtöltött tekercseket hagyományos módon, lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, forró olajban megsütjük.
LASKAGOMBA SÖRTÉSZTÁBAN
Hozzávalók: 50 dkg laskagomba, 20 dkg liszt, 2 tojás, 10 evőkanál tej, 1 evőkanál olaj, 2,5 dl sör, só. A sütéshez: olaj.
A lisztből, tojásból, tejből, olajból és sörből simára kikevert tésztát csinálunk. Ebbe a tésztába mártogatjuk a jól megmosott, megszárított laskagombákat. (Fontos, hogy a gombák teljesen szárazak legyenek, mert ha nedvesek, nem tapad rájuk a tészta.) A tésztába mártott gombákat bő, forró olajban megsütjük. Sülés után szalvétára szedjük őket, hogy a felesleges olyjat leitassuk. Zöldborsós-kukoricás rizzsel tálaljuk. Majonézmártsát adhatunk hozzá.
RAKOTT KARFIOL (vagy BROKKOLI)
Hozzávalók: párolt karfiol (vagy brokkoli, esetleg mindkettő vegyesen), néhány keményre főzött tojás, füstölt sajt, tejföl, liszt, só.
Tűzálló tálba vagy tepsibe rakva: 1 réteg előfőzött karfiol (vagy brokkoli), egy réteg karikára vágott keménytojás, 1 réteg füstöltsajt-szelet, aztán megint karfiol (brokkoli), mindez végül meglocsolva a következővel: 5 dl tejföl, 1 mokkáskanál só, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 evőkanál liszt összekeverve. (Sütés előtt egy kicsit meg kell rázni, hogy az aljára is lefolyjon a tejfölös keverék.)
RAKOTT SPÁRGA
Hozzávalók: 1 kg párolt vagy konzerv spárga, 10 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 5 dkg vaj, só.
A tejfölt simára keverjük a tojássárgájával és egy csipetnyi sóval. A párolt spárgadarabok felét egy vajjal kikent tűzálló tálba rakjuk, meghintjük a reszelt sajt felével, ráterítjük a maradék spárgát, majd leöntjük a tejfölös mártással, végül a tetejére szórjuk a maradék sajtot, és rámorzsoljuk a maradék vajat. Sütőben addig sütjük, míg a teteje enyhén barnulni kezd.
RAKOTT ZÖLDBAB
Hozzávalók: 1 kg párolt vagy előfőzött konzerv zöldbab, 5 db keményre főzött, apró kockákra vágott tojás, 1 db nyers tojás, 5 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 dkg vaj, só.
A tejfölbe csomómentesen belekeverjük a nyers tojást, a lisztet és egy csipetnyi sót. A párolt zöldbab 1/3-részét egy kivajazott tűzálló tál aljára terítjük. Rászórjuk az apró kockákra vágott főtt tojás felét. Ezután megint 1/3-rész zöldbab következik, majd a főtt tojás másik fele, aztán a zöldbab megmaradt része. Végül a tojással rétegezett zöldbabot leöntjük a tejfölös mártással. Forró sütőben addig sütjük, míg a teteje barnulni kezd.
RAKOTT ZÖLDSÉGEK SZÓJÁVAL
Hozzávalók: 1 doboz szójafasírtpor, 5dl+2 dl tejföl, kb. egy nagy tejfölös pohárnyi főtt rizs + valamilyen párolt zöldség: karfiol, brokkoli, kelkáposzta, sárgarépa.
A szójafasírtport összekeverjük a nagy doboz tejföllel és a rizzsel. (Ha nem kenhető az így kapott keverék, öntsünk bele egy kicsit a zöldség főzőlevéből.) Egy tűzálló tál aljára egy réteg párolt zöldséget rakunk, erre egy réteg szójás rizs jön, majd megint zöldség. A zöldség tetejét meglocsoljuk a kisebb doboz tejföllel. Megsütjük.
SAJTGOLYÓK
Hozzávalók: 2 tojásfehérje, 20 dkg reszelt sajt.
A két tojásfehérjét kemény habbá verjük. A habba óvatosan belekeverjük a reszelt sajtot. Az így kapott masszából vizes kézzel diónyi golyókat formázunk. A golyókat forró olajban aranysárgára sütjük.
SHI-TAKE GOMBÁS SPAGETTI
Hozzávalók: 30 dkg spagetti megfőzve, 30 dkg shi-take gomba, 20 dkg mozzarella sajt, 3 db nagyobb hámozott paradicsom karikákra vágva, 5 evőkanál tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 bio zöldségleves-kocka, olaj.
A gombát jól megmossuk, felszeleteljük, aztán a felforrósított olajban átsütjük. Amikor a levét elfőtte, megszórjuk a liszttel, jól összekeverjük, majd hozzákeverjük a tejfölt, aztán felengedjük kb. 2 dl vízzel (amiben előzőleg feloldottuk a zöldségleves-kockát). Addig főzzük, míg újra forrni kezd, és kicsit besűrűsödik. Az így elkészült mártást összekeverjük a főtt tésztával. Egy tűzűlló tál aljára terítjük a mártásos tészta felét, erre paradicsomkarikák kerülnek, majd ismét gombás tészta következik, a második réteg tészta tetejét pedig befedjük mozzarella-szeletekkel. Forró sütőben alufóliával lefedve 15-20 percig sütjük, majd az alufóliát levesszük, és még kb. 10 percig pirítjuk, amíg a mozzarella a tetején kicsit barnulni kezd.
SÜTŐBEN SÜLT KRUMPLI
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 4 dl tej, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 10 dkg vaj, (esetleg 1 tojás), 1 gerezd fokhagyma, só, bors.
A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, fél centi vastag karikákra vágjuk. Egy hőálló tálat bedörzsölünk fokhagymával, ebbe rakjuk rétegenként a krumplit, amit rétegenként meglocsolunk a sóval, borssal, füstölt sajttal és olvasztott vajjal elkevert tejjel (keverhetünk bele 1 tojást is, de anélkül is jó). Kb. 30-40 percig sütjük a sütőben.
SZÓJÁS-ZÖLDSÉGES RIZS vagy TARHONYA
Hozzávalók: rizs vagy tarhonya, tetszés szerinti zöldségek tetszés szerinti arányban keverve (pl. répa, karfiol, brokkoli, borsó, padlizsán, kukorica, gomba stb.), szójakocka, vöröshagyma, pirospaprika, só.
A tarhonyát (vagy rizst) megfőzük. Közben a darabolt zöldségeket megpároljuk, az előre sós vízbe áztatott szójakockából pedig pörköltet csinálunk. A párolt zöldségeket és a szójapörköltet összekeverjük a főtt rizzsel vagy tarhonyával, és együtt főzzük még néhány percig (legjobb lefedve előmelegített sütőbe rakni néhány percre). Olyan, mint a rizses hús, csak zöldségesen.
TÖLTÖTT KRUMPLI
Hozzávalók: 12 db egyforma nagyságú krumpli, 50 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 5 evőkanál tejföl, 3 kanál liszt, pirospaprika, só, olaj. A panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa.
A krumplikat héjában megfőzzük. Megpucoljuk, aztán mindegyiket félbevágjuk, és a belsejüket karalábévájóval kiszedjük úgy, hogy kb. 1 cm vastag krumplifal maradjon meg. Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát és a felszeletelt gombát, megszórjuk pirospaprikával, megsózzuk, belekeverjük a liszttel elkevert tejfölt és a krumlikból kivájt forgácsot, majd jól összekeverve még 3-4 percig sütjük. A gombás keveréket a félbevágott krumplikba töltjük úgy, hogy a töltelékkel újból összeragasztunk két fél krumplit. Az újra egyberagasztott krumplikat jól összenyomkodjuk, majd lisztbe, villával felvert, megsózott tojásba és zsemlemorzsába panírozzuk, végül pedig bő, forró olajban megsütjük.
ZÖLDBORSÓS GOMBAPAPRIKÁS
Hozzávalók: 1 nagy üveg (azt hiszem, 7 dl) konzerv zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 50 dkg gomba, 1 dl tejföl, 3 evőkanál liszt, pirospaprika, só, olaj, 1 bio zöldségleves-kocka.
Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát és a felszeletelt gombát, megszórjuk pirospaprikával, megsózzuk, és addig főzzük, amíg a leve elpárolog. Beleöntjük a zöldborsót, belekeverjük a liszttel elkevert és 2 dl vízzel felengedett tejfölt, majd jól összekeverve még 10 percig főzzük. Rizzsel, nokedlivel vagy spagettivel tálaljuk. Tálalásnál a tetejét meglocsoljuk egy kis tejföllel.
ZSUZSA KRUMPLI-SAJT FASÍRTJA
Hozzávalók: fél kiló passzírozott, főtt krumpli (krumplipüré), 10 dkg reszelt Trappista sajt, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 10 dkg finomliszt, 1 tojás, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só.
A panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa.
A sütéshez: olaj.
A hozzávalókat jól egybedolgozzuk, és az így kapott masszából 2-3 centi átmérőjű golyókat formálunk. A golyókat lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába panírozzuk. Forró olajban megsütjük. Tálalhatjuk önálló ételként (például forrón reszelt sajttal megszórva) vagy köretként.
ÉDES SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK
ALMÁS PALACSINTA
Hozzávalók: liszt, tojás, apróra reszelt alma, kis olaj, csipetnyi só, fahéj és víz.
A hozzávalókat összekeverjük úgy, hogy a normál palacsintatésztánál kicsit sűrűbb legyen, aztán az átlagosnál kicsit vastagabb palacsintákat sütünk belőle. Ugyanúgy tölthetjük, mint a hagyományos palacsintákat.
Készíthetjük az almás palacsinta tésztáját jó sűrűre is, akkor a hagyományosnál kisebb, jó vastag palacsintákat sütünk belőle, és nem töltjük, hanem fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.
ALMÁS SÜTI
Hozzávalók: 40 dkg reszelt alma, 35 dkg liszt, 3 tojás, 1 evőkanál sütőpor, 2 dl olaj, 20 dkg cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 10 dkg mazsola. A sütemény tetejére: 10 dkg durvára darabolt dió, 5 dkg nagy szemű kristálycukor.
A hozzávalókat egy nagy tálban jól összekeverjük (a sütemény tetejére való dió és kristálycukor kivételével!). A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és elsimítjuk. A darabolt diót összekeverjük a kristálycukorral, és ezt a keveréket egyenletesen elosztva a sütemény tetejére szórjuk. Előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
CSOKIS MUFFIN
Hozzávalók: 16-20 db mignonpapír, 20 dkg liszt + 1 kiskanál sütőpor, 10 dkg búzacsíra, 10 dkg vaj, 2 tojás, 10 dkg barnacukor, 2 evőkanál holland kakaópor, 1 tábla csoki darabokra vagdosva, 1,5 dl tej. A tetejére: porcukor vagy tortabevonó csoki.
A vajat habosra keverjük a cukorral (ha lehet, géppel csináljuk!). A kakaóport 1-2 evőkanálnyi meleg vízben feloldjuk, aztán a vajkrémbe keverjük. A vajkrémbe keverjük a tojásokat és apránként a tejet is. Amikor a krém jó habos, és láthatóan kivilágosodik, beleforgatjuk a sütőporos lisztet, a búzacsírát és a nagyobb darabokra vagdosott csokoládét. A tésztát muffinformába rakott mignonpapírokba kanalazzuk és előmelegített sütőben megsütjük. A sütőből kivéve porcukorral megszórjuk vagy olvasztott tortabevonó csokoládéval díszítjük.
DIÓS KOCKA
Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 6 tojás, 10 dkg liszt + 1 kiskanál sütőpor, 20 dkg durvára darált dió, 1 kiskanál fahéj. A tetejére: 2 dl baracklekvár, 2 tábla tortabevonó étcsokoládé, 20 dkg felezett dió.
A csokoládét felolvasztjuk. A vajat habosra keverjük a porcukorral, a tojássárgákkal és az olvasztottcsokoládéval. A mikor habos, láthatóan kivilágosodó krémet kapunk, belekeverjük a sütőporos lisztet és a diót. Majd óvatosan beleforgatjuk a tojások keményre vert habját. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegítettsütőben megsütjük. A sütőből kivéve azonnal megkenjük a felmelegített baracklekvárral. Mikor kihűlt, bevonjuk a tortabevonó csokoládéval. Késsel bejelöljük a félig dermedt csokibevonaton a szeletek helyét, és minden szelet közepére egy felezett diót nyomunk.
EZERÍZŰ FAGYLALT
Hozzávalók: 1 liter tejszín, 40 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 kg nagyon apróra vagdalt mindenképpen sokféle gyümölcs, kompót vagy aszalt gyümölcs. A díszítéshez: felvert tejszínhab, csokoládé- vagy gyümölcsöntet, cukor- vagy csokoládédara tetszés szerint.
A tejszínt nagyon kemény habbá verjük. Belekeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot, és még egyszer felverjük. Óvatosan a habba forgatjuk az apróra vagdalt gyümölcsöket. Egy nagyobb gyümölcskenyér-formát folpackkal kibélelünk úgy, hogy a folpack kétoldalt jól kilógjon belőle, és belekanalazzuk a gyümölcsös tejszínt, a kilógó fóliát ráhajtjuk, majd legalább 3-4 órára, de legjobb, ha egy éjszakára mélyhűtőbe tesszük. Amikor kivesszük a mélyhűtőből, lehúzzuk róla a fóliát, szeletekre vágva, tejszínhab-rózsákkal, tetszés szerinti öntettel, csokiforgácsokkal díszítve tálaljuk.
MISS MARPLE MAZSOLÁS-VAJAS SÜTEMÉNYE
Hozzávalók: 25 dkg porcukor, 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, 4 tojás, 10 dkg mazsola, 1 kávéskanál sütőpor vagy szódabikarbóna. A sütéshez: kosárka-formák vagy muffinsütő + papírkosárkák.
A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat, és azokkal is jól kikeverjük. Végül a vajas krémbe keverjük a sütőporos lisztet, majd a megmosott mazsolát.
A tésztát kanállal a kosárka-formákba vagy muffinsütő-mélyedésekbe helyezett papírkosárkákba szedjük úgy, hogy a formák kb. 2/3-részig legyenek megtöltve. Forró sütőben tűpróbáig sütjük.
RÉPÁS-MANDULÁS (vagy DIÓS) SÜTEMÉNY
Hozzávalók: 30 dkg sárgarépa apróra reszelve, 4 tojás, 20 dkg barna cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg darált mandula (vagy dió), 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál sütőpor. A tetejére: 1-2 kanál kristálycukor (kihagyható!), 5-10 dkg szeletelt mandula (vagy nagyobb darabokra vagdalt dió).
A tojásfehérjét verjük kemény habbá. A tojássárgáját keverjük ki a cukorral, keverjük hozzá a citromhéjat, sárgarépát, mandulát, sütőporos lisztet. Óvatosan forgassuk bele a tojásfehérje-habot. A masszát öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tortaformába. A tetejét szórjuk meg a (kristálycukorral elkevert) mandulaforgáccsal (vagy dióval). Előmelegített sütőben süssük meg.
RÉSZEGES JEROMOS (A VILÁG LEGJOBB SÜTIJE!!!)
Hozzávalók:
A tésztához: 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 evőkanál holland kakaópor, 4 tojás, 1 kávéskanál sütőpor, 12 dkg apróra vágott dió, 5 evőkanál liszt.
Az első krémhez: 30 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 1 dl rum, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl baracklekvár.
A második krémhez: 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 csomag főzés nélkül készíthető csokoládés pudingpor, 2 evőkanál holland kakaópor, 1 dl tej.
A tetejére: ét tortabevonó csokoládé.
A tészta készítése: A vajat habosra keverjük a porcukorral és a tojások sárgájával (célszerű géppel!), az így kapott keverékhez hozzáadjuk a kakaóport, a sütőporos lisztet és a diót. Végül beleforgatjuk a tojások keményre vert habját. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük.
A kihűlt tésztát megkenjük a baracklekvárral.
Összekeverjük az első krémhez való darált diót, porcukrot, vaníliás cukrot és rumot. A diós krémet a lekvárral megkent tésztára terítjük, és jól rányomkodjuk.
A második krémhez a vajat habosra keverjük a porcukorral. A pudingport és a kakaóport jól kikeverjük a tejjel. A pudingos krémet apránként a vajkrémbe keverjük. Ezt a második krémet a diós réteg tetejére simítjuk.
A sütemény tetejét olvasztott tortabevonó csokoládéval vonjuk be.
TEJSZÍNHABOS CSOKITORTA SÜTÉS NÉLKÜL
Hozzávalók:
A tésztához: 30 dkg süteménymorzsa vagy piskótamorzsa, 2 evőkanál holland típusú kakaópor, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 evőkanál rum.
A krémhez: 20 dkg étcsokoládé, 2 tubus sűrített tej, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor.
A tetejére: 3dl tejszín, 1 csomag habfixáló por (vagy mindkettő helyett 2.5 dl Hulala növényi tejszínhab), 1 evőkanál kakaópor.
A süteménymorzsát alaposan összegyúrjuk a puha vajjal, a porcukorral, a kakaóporral és a rummal. Az így kapott masszát egy kerek, kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk úgy, hogy körben 3-4 centi magas pereme is legyen.
A krémhez a vajat és a cukrot lassú tűzön felolvasztjuk, hozzáöntjük a sűrített tejet, állandóan kevergetve felforraljuk. Tovább keverve addig főzzük, amíg kicsit barnulni kezd, karamellizálódik. Amikor enyhén barnul, belekeverjük az olvasztott csokoládét, és hagyjuk kicsit kihűlni.
A krémet a tortaformába simított tésztalapra kanalazzuk, és a tortát másfél-két órára hűtőszekrénybe tesszük.
Tálaláskor levesszük a tortáról a kapcsos tortaforma karimáját. A tejszínt habfixálóval kemény habbá verjük (vagy felverjük a Hulalát), és a torta tetejét bevonjuk a kemény tejszínhabbal. A tejszínhab tetejére kakaóport szitálunk.
TVÁRÓZSNYIKI
Hozzávalók: 50 dkg túró, 1 tojás, 10 dkg liszt, 2 evőkanál cukor, 1 csipet só, olaj.
A túrót összekeverjük a cukorral, a liszt felével, a sóval és a tojással. Az így kapott masszát a maradék liszttel megszórt gyúródeszkán hengerré formázzuk. A hengerből egyforma vastag (kb. 1 centis) kör alakú szeleteket vágunk. Egy kiolajozott palacsintasütőben a szeletkék mindkét oldalát megsütjük.
Fahéjas porcukorral megszórva vagy valamilyen lekvárral tálaljuk.
SÓS SÜTEMÉNYEK
SAJTOS CSIGAPOGÁCSA
Hozzávalók: a TÚRÓS KRUMPLIS POGÁCSA tésztája, 20 dkg reszelt füstölt sajt, a kiskanál só, 1 kiskanál őrölt pirospaprika. A tetejére: 1 tojás, 10 dkg olvadós sajt.
A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk. A reszelt füstölt sajtot, a sót és a pirospaprikát 1-2 evőkanál vízzel kenhető krémmé keverjük. A sajtos keveréket széles pengéjű késsel egyenletesen elosztva a tészta tetejére kenjük. Ezután a tésztát az egyik oldalától kezdve szorosan feltekerjük. Az így kapott hengerből kb. 1 cm vastag karikákat vágunk, amiket vágott felületükre fektetve sütőpapírral bélelt tepsibe rendezünk. Tetejüket a villával felvert tojással megkenjük, és bőven megszórjuk sajttal. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt teljesen ráolvad, és itt-ott picit barnulni kezd.
TÚRÓS KRUMPLIS POGÁCSA
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg szitán áttört túró, 25 dkg kicsit puha vaj, 25 dkg krumplipüré, 2 kiskanál só. A tetejére: 1 tojás, szezámmag, reszelt sajt, mandulaszemek, darabos dió tetszés szerint.
A hozzávalókat összegyúrjuk. A tésztát 1-1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és a legkisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pici pogácsák tetejét villával felvert, megsózott tojással megkenjük, és szezámmagot, reszelt sajtot, diót... szórunk rájuk. Előmelegített sütőben megsütjük.
(A pogácsák kiszaggatása után megmaradó tésztahálót nem gyúrom újra össze, hogy újabb pogácsákat szaggassak belőle, hanem SAJTOS CSIGAPOGÁCSÁT készítek belőle.)
KÍNAI TARHONYA (vagy JÁZMINRIZS)
Wokban először sárgarépát kell pirítani, addig míg puha nem lesz. Közben egy másik serpenyőben füstölt tofut pirítunk. (Azért kell külön, mert ezek nem pirulnak át a többi puha zöldséggel együtt.) Ha megvannak, összeöntjük, és hozzátesszük a többi felkockázott zöldet: vereshagymát, cukkinit, paprikát és kínai vegyes konzervet (bambusz, vízi gesztenye, szójacsíra). Ezeket lassú lángon összepuhítjuk.
Közben megcsináljuk a szószt. Botmixerrel összedolgozunk sok fokhagymát, szójaszószt, vegamixet, madrascurryt, chilipickle-t (vigyázat csípős!! az Ázsiaházból!!), gyömbért, Garam masalát és vizet. Egyébként a fűszerezés mehet érzés szerint. Ráöntjünk a zöldségre, és kicsit még melegítjük.
Kifőzzük a tarhonyát (lehet jázminrizs is), és összeöntjük a zöldséggel.
SIMA PARADICSOMOS TÉSZTA OLASZOSAN
Darabos paradicsomot (vagy befőttet) felforralunk, adunk hozzá száraz oreganót és bazsalikomot. Fogunk egy botmixert. Fokhagymát, friss bazsalikomot, zöld olívabogyót összeturmixolunk pürésre. Amikor felforrt a paradicsom, beleöntjük a pürét. Ettől besűrűsödik, és nem csúszik le a tésztáról. Ezután már ne főzzük sokáig!
A tésztát főzzük meg, és a végén egy kis vegamargarinon melegítsük át..
Öntsük rá a szószt és melegítsük össze.
Aki szereti (és tud szerezni) szójasajtot reszelhet rá.
ÜVEGTÉSZTA SALI
Forróvízzel felengeded a tésztát. Nem kell főzni, hamar megpuhul!! Hideggel lemosod, leszűröd. Szójaszósz, citromlé, olaj és fokhagyma kell rá. Van aki egy kis ubit is reszel rá...
TOJÁSMENTES PALACSINTATÉSZTA
Fél kiló simaliszthez kell 3 ek. olaj, 3 dl tej és 0,5 dl víz. Ízesítésnek rakok bele cukrot (2-3 ek.), kicsi vaníliás cukrot és persze sót. Szép sárgás színe lesz egy kis kurkumától. Ha édes palacsintát csinálok, akkor mehetnek bele édes fűszerek: fahéj, szegfűszeg, kardamom, reszelt citrom- és narancshéj.
Ha sósat, akkor kicsit több sót rakok bele, és mondjuk borsot, római köményt, koriandert stb. (a tölteléktől függően). A cukor ilyenkor is jó bele, kihozza a fűszerek és a töltelék ízet.
Egyáltalán nem hiányzik belőle a tojás, gond nélkül összeáll, és a sütésnél sem szakad.
---------------------