JOLCSI OLDALA

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
JOLCSI OLDALA

Minden, ami érdekel


*** 2024 évi SZINGAPÚR Nagydíj *** 09-20-án 11:30 Első Szabadedzés *** 15:00 2. Szabadedzés*** 09-21.-én 11:30 3. Szabadedzés***15:00 Időmérő ***09-22.-én 14:00 FUTAM ***

    Lángos (kefires)

    Jolcsi
    Jolcsi
    Admin


    Hozzászólások száma : 5844
    Points : 18771
    Reputation : 4
    Join date : 2011. Feb. 25.
    Tartózkodási hely : Hungary

    Lángos (kefires) Empty Lángos (kefires)

    Témanyitás  Jolcsi Kedd Jún. 05 2012, 17:27




    Lángos (kefires)


    Lángos (kefires) Kefires%20l%C3%A1ngos%20002



    Hozzávalók:

    50 dkg liszt
    1 kávéskanál só
    1 pohár kefir
    2.5 dkg élesztő
    1 dl tej / vagy víz
    2 teáskanál cukor
    1 tojás
    1-2 evőkanál olaj

    5 dl olaj a sütéshez

    Elkészítés:

    Az élesztőt 1 teáskanálnyi cukorral megédesített, langyos tejbe morzsolva felfuttatjuk, hozzáadjuk a sóval, maradék cukorral elkevert liszthez a tojással együtt, és a kefirrel, a többi tejjel (vízzel) simára keverjük a robotgép dagasztó spiráljával.
    Annyi tejet adjunk hozzá, hogy se túl lágy, se túl kemény, rugalmas tésztát kapjunk.
    A dagasztás utolsó fázisában adjuk hozzá az olajat is.

    A tésztát a sütés előtt 2-3 órával korábban állítsuk össze, és hidegre tegyük keleszteni egy kiolajozott, jól zárható nagyobb tálban. Van, aki a kelesztéshez műanyag zacskót alkalmaz.
    Az összeállítást előző nap is elvégezhetjük.
    A tészta minél többet áll, annál jobb lesz az eredmény. Amennyiben nagyobb mennyiséget gyúrunk be, napok múlva is elővehetjük, és mindig annyit sütünk ki belőle, amennyit pillanatnyilag elfogyasztunk.

    Sütés előtt a tésztát átgyúrjuk, kicsit pihentetjük huzatmentes helyen, majd olajos kézzel ököl nagyságú darabokat tépünk.
    A kitépett darabokat ajánlatos előre egyszerre mind gömbölyűre, kissé lapítva megformálni, és olajozott felületre tenni, mert amikor sütjük, hamar kisül, és addig is jót tesz a tésztának, hogy kel.

    Bőséges mennyiségű olajat forrósítunk.
    Sütéshez középről kiindulva a szélük felé kihúzgáljuk kerek formára a tésztákat, óvatosan beleeresztjük a forró zsiradékba, majd egyenként szép pirosra sütjük mindkét oldalukon a lángosokat.

    Az olaj ne legyen túlzottan felhevítve, mert kívül megpirul ugyan a tészta, de belül sületlen maradhat, ha pedig nem elég forró, megszívja magát nagyon zsiradékkal.
    Próbaképpen beledobhatunk egy kis darabka tésztát, és látni fogjuk, mikor alkalmas a sütésre.
    Papírtörlőre szedjük ki, hogy az olajat leitassuk.
    Kb. 8-10 db lesz belőle.

    Tejföllel, fokhagymával, reszelt sajttal kínálhatjuk.


    Megjegyzés:

    Kefir helyett joghurtot, vagy tejfölt is használhatunk a tészta összeállításánál.


    -------------------------------------

      Pontos idő: Pént. Nov. 22 2024, 09:46