Babgulyás
Hozzávalók:
50 dkg friss sertéshús (lehet comb, lapocka)
30 dkg füstölt hús (tetszés szerinti, lehet csontos is)
50 dkg szárazbab
2 nagy fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
1 fehérrépa
olaj
só, bors
piros fűszerpaprika
1 db hegyes erős zöldpaprika
1 paradicsom
tejföl
1 tojás
3 evőkanál liszt
Elkészítés:
A babot és a füstölt húst előző este külön vízbe beáztatjuk.
Az olajon az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk, félrehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a piros fűszerpaprikát, borsot, feldarabolt paradicsomot, a zöldségeket, a kipréselt fokhagymát, kicsit felengedjük, egy kicsit újra főzzük
(igazi jó pörköltalap lesz), és beletesszük az előző este megáztatott
babot és a kockákra vágott füstölt húst.
A sózással vigyázzunk, mert a füstölthús sós.
Annyi vizet kell ráönteni, hogy ellepje.
Félpuhára főzzük, ezután kerül bele a kockára vágott friss hús, tovább főzzük.
Amikor kész, vízzel felengedjük, újra átfőzzük, hogy ne legyen túl sok leve.
A tojásból és a lisztből kemény tésztát készítünk és elcsipkedjük, vagy aki ezt nem akarja, nokedli keménységű tésztát készítsen és ezt szaggassa bele.
A hegyes erőspaprikát karikákra vágjuk és tálaláskor a gulyásra szórjuk.
Aki szereti, még tejföllel is meglocsolhatja.
---------------------------------
Hozzávalók:
50 dkg friss sertéshús (lehet comb, lapocka)
30 dkg füstölt hús (tetszés szerinti, lehet csontos is)
50 dkg szárazbab
2 nagy fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
1 fehérrépa
olaj
só, bors
piros fűszerpaprika
1 db hegyes erős zöldpaprika
1 paradicsom
tejföl
1 tojás
3 evőkanál liszt
Elkészítés:
A babot és a füstölt húst előző este külön vízbe beáztatjuk.
Az olajon az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk, félrehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a piros fűszerpaprikát, borsot, feldarabolt paradicsomot, a zöldségeket, a kipréselt fokhagymát, kicsit felengedjük, egy kicsit újra főzzük
(igazi jó pörköltalap lesz), és beletesszük az előző este megáztatott
babot és a kockákra vágott füstölt húst.
A sózással vigyázzunk, mert a füstölthús sós.
Annyi vizet kell ráönteni, hogy ellepje.
Félpuhára főzzük, ezután kerül bele a kockára vágott friss hús, tovább főzzük.
Amikor kész, vízzel felengedjük, újra átfőzzük, hogy ne legyen túl sok leve.
A tojásból és a lisztből kemény tésztát készítünk és elcsipkedjük, vagy aki ezt nem akarja, nokedli keménységű tésztát készítsen és ezt szaggassa bele.
A hegyes erőspaprikát karikákra vágjuk és tálaláskor a gulyásra szórjuk.
Aki szereti, még tejföllel is meglocsolhatja.
---------------------------------