Francia diótorta
hozzávalók
5 tojás
25 dkg darált dió
15-20 dkg cukor (nekünk elég a kevesebb)
2 ek rum
10 dkg rétesliszt
10 dkg vaj
csipet só
csipet szódabikarbóna
tálaláshoz:
sárgabaracklekvár vagy vaníliamártás
elkészítés
A sütőt bekapcsoljuk, a tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, az oldalát vajjal kikenjük.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük.
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük,és a vajjal, majd a rumot is hozzáadjuk, egyneművé keverjük.
Hozzáadjuk a lisztet , és egyneművé keverjük.
A tojásfehérjehab harmadával lazítjuk a tojássárgás-lisztes masszát.
A darált dióban elkeverjük a szódabikarbónát - majd felváltva a tojásfehérjehabbal -, a tojássárgás-lisztes masszához keverjük.
A habot nagy mozdulatokkal, óvatosan - mint a piskótánál -, hogy ne nagyon törjön a hab össze.
A kész tésztát a tortaformába (nekem 26 cm átmérőjű van) simítjuk és az előmelegített sütőben készre sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük!
A megsült tortát kivesszük a formából, aljáról lehúzzuk a sütőpapírt.
A tetejét megkenjük 3 ek-nyi lekvárral, diószemekkel díszítjük.
Hagyjuk kihűlni, csak utána szeljük.
Pillekönnyű tésztája van!
hozzávalók
5 tojás
25 dkg darált dió
15-20 dkg cukor (nekünk elég a kevesebb)
2 ek rum
10 dkg rétesliszt
10 dkg vaj
csipet só
csipet szódabikarbóna
tálaláshoz:
sárgabaracklekvár vagy vaníliamártás
elkészítés
A sütőt bekapcsoljuk, a tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, az oldalát vajjal kikenjük.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük.
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük,és a vajjal, majd a rumot is hozzáadjuk, egyneművé keverjük.
Hozzáadjuk a lisztet , és egyneművé keverjük.
A tojásfehérjehab harmadával lazítjuk a tojássárgás-lisztes masszát.
A darált dióban elkeverjük a szódabikarbónát - majd felváltva a tojásfehérjehabbal -, a tojássárgás-lisztes masszához keverjük.
A habot nagy mozdulatokkal, óvatosan - mint a piskótánál -, hogy ne nagyon törjön a hab össze.
A kész tésztát a tortaformába (nekem 26 cm átmérőjű van) simítjuk és az előmelegített sütőben készre sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük!
A megsült tortát kivesszük a formából, aljáról lehúzzuk a sütőpapírt.
A tetejét megkenjük 3 ek-nyi lekvárral, diószemekkel díszítjük.
Hagyjuk kihűlni, csak utána szeljük.
Pillekönnyű tésztája van!