Trappista sajt házilag
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró
1 l zsíros házi tej
6 dkg vaj
1db tojás ( a tojás elhagyható, viszont anélkül fehér(ebb) színű lesz a sajtunk)
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 púpozott kávéskanál só
Elkészítés:
A túrót a tejjel együtt odatesszük forrásig főni, nem forraljuk csak jól felmelegítjük.
Amikor már látszik a savó le is vehetjük a tűzről az edényt,
majd egy sűrű szitán (tiszta konyharuhán keresztül) leszűrjük a keletkezett savós túrót.
A konyharuhában egy túró állagú massza marad, ezt beletesszük egy edénybe
és hozzáadjuk a tojást, vajat, szódabikarbónát, sót, jól összekeverjük.
Állandó keverés mellett 10 percig melegítjük, míg nyúlóssá, csomómentessé, egyneművé válik.
Ezt a masszát egy kisebb tálba tesszük, jól összenyomkodjuk, hogy kimenjen belőle a levegő,
hagyjuk kihűlni egy kicsit.
Amikor langyos kiborítjuk egy tálra, ilyenkor még kézzel formázható a sajt alakja.
Megformázzuk és hagyjuk hűlni, száradni egy napig hűvös helyen.
Másnap a hűtőbe tesszük fogyasztásig.
................................
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró
1 l zsíros házi tej
6 dkg vaj
1db tojás ( a tojás elhagyható, viszont anélkül fehér(ebb) színű lesz a sajtunk)
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 púpozott kávéskanál só
Elkészítés:
A túrót a tejjel együtt odatesszük forrásig főni, nem forraljuk csak jól felmelegítjük.
Amikor már látszik a savó le is vehetjük a tűzről az edényt,
majd egy sűrű szitán (tiszta konyharuhán keresztül) leszűrjük a keletkezett savós túrót.
A konyharuhában egy túró állagú massza marad, ezt beletesszük egy edénybe
és hozzáadjuk a tojást, vajat, szódabikarbónát, sót, jól összekeverjük.
Állandó keverés mellett 10 percig melegítjük, míg nyúlóssá, csomómentessé, egyneművé válik.
Ezt a masszát egy kisebb tálba tesszük, jól összenyomkodjuk, hogy kimenjen belőle a levegő,
hagyjuk kihűlni egy kicsit.
Amikor langyos kiborítjuk egy tálra, ilyenkor még kézzel formázható a sajt alakja.
Megformázzuk és hagyjuk hűlni, száradni egy napig hűvös helyen.
Másnap a hűtőbe tesszük fogyasztásig.
................................