Csodadiéták helyett ezekre figyeljen!
A divatdiéták esetében gyakori a helyes tápanyagarányok eltolódása, azaz vagy több, vagy kevesebb szénhidrátot, zsiradékot, fehérjét fogyasztunk az étrend során, mint az ajánlatos lenne.
A divatdiéták esetében gyakori a helyes tápanyagarányok eltolódása, azaz vagy több, vagy kevesebb szénhidrátot, zsiradékot, fehérjét fogyasztunk az étrend során, mint az ajánlatos lenne.
Az egészséges testsúlycsökkentő étrendhez kitartás, akaraterő kell, ha azonban már elhatároztuk magunkat, vágjunk bele még ma! Lássuk, hogyan!
Együnk kevesebb zsírt - hogyan?
Tudatos vásárlással, odafigyelve az élelmiszerek és az alapanyagok kiválasztásánál és elkészítésénél sokat tehetünk étrendünk módosításáért, az egészséges testsúlycsökkentésért. Nézzünk pár gyakorlati ötletet, hogyan tudjuk redukálni ételeink energia- és zsírtartalmát!
Ha rántott sertéshúst szeretnék enni, akkor 100 g-mal 15 g zsírt fogyasztunk el, míg ha ugyanazt a fajta és ugyanakkora húst natúrszeletként készítjük el, csupán 5 g zsírt viszünk be vele.
Reggeli kávénkba az 1 dl kávétejszín "sokba kerül", 15 g zsiradékot tartalmaz, míg ha 1 dl tejjel fogyasztjuk, az mindössze 1,5 g zsírt jelent.
Ha a főzelékünkbe 2 dl 20 százalékos tejfölt rakunk, akkor máris 40 g zsírt fogyasztunk, míg ha 2 dl joghurttal habarjuk, akkor csupán 2 g-ot.
Ha köretként 100 g hasábburgonyát választunk, akkor 27 g zsiradék kerül a szervezetünkbe, míg 100 g héjában sült burgonyával nem fogyasztunk zsírt.
Amennyiben 100 g téliszalámit eszünk, az 46 g zsírt tartalmaz, míg ha 100 g zalait, az csak 20 g-ot.
Gyakorlati tippek a mindennapokra Láthattuk, hogy az ételválasztással, ételkészítéssel nagymértékben csökkenthetjük az energia- és zsírtartalmat.
Azonban néhány apró tipp további segítséget jelenthet:
* Ne legyen tele a hűtőszekrényünk!
* Főzés közben ne kóstolgassunk!
* Gyorsan elkészíthető fogásokat főzzünk, lehetőleg minél kevesebb időt töltsünk a konyhában!
* Gondosan, szépen készítsük el az ételt!
* Étkezések előtti folyadékfogyasztás segíthet a telítettségérzés kialakulásában!
* Kisebb tányérra tálaljunk, hogy nagyobb adagnak tűnjön!
* Az ételt alaposan rágjuk meg!
* A maradékot ne fogyasszuk el!
* Az étkezések közötti éhségérzetet, illetve az édességek utáni vágyat gyümölccsel próbálhatjuk ellensúlyozni!
* A magas alkoholtartalmú italok sok "luxus" kalóriát tartalmaznak, ezért csak alkalomszerűen éljünk velük!
Tipp
Mindennap fogyasszunk gabonaféléket, zöldségeket, gyümölcsöket, tejet és/vagy termékeket, húst és/vagy húskészítményeket. Ne felejtkezzünk el a megfelelő folyadékfogyasztásról sem, igyunk 1,5-2 litert naponta, nagy melegben azonban még többet!
http://www.hazipatika.com/articles/Csodadietak_helyett_ezekre_figyeljen?aid=20100527112056&utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=www&utm_campaign=hirkereso_20110522