JOLCSI OLDALA

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
JOLCSI OLDALA

Minden, ami érdekel


*** 2024 évi SZINGAPÚR Nagydíj *** 09-20-án 11:30 Első Szabadedzés *** 15:00 2. Szabadedzés*** 09-21.-én 11:30 3. Szabadedzés***15:00 Időmérő ***09-22.-én 14:00 FUTAM ***

    Emésztőrendszeri fertőzések diétás kezelése

    Jolcsi
    Jolcsi
    Admin


    Hozzászólások száma : 5844
    Points : 18771
    Reputation : 4
    Join date : 2011. Feb. 25.
    Tartózkodási hely : Hungary

    Emésztőrendszeri fertőzések diétás kezelése Empty Emésztőrendszeri fertőzések diétás kezelése

    Témanyitás  Jolcsi Hétf. Május 30 2011, 17:50




    Emésztőrendszeri fertőzések diétás kezelése


    Sokakat foglalkoztatnak a Németországban kirobbant fertőzött uborka által okozott tömeges megbetegedések. A megbetegedéseket okozó hasmenéssel hányással járó fertőzések hátterében egy ételfertőzést kiváltó baktérium áll, mely jelen esetben fertőzött étellel kerül be a szervezetbe.


    Ételfertőzés tünetei:

    - hasmenés
    - teltségérzet
    - gyomornyomás érzet
    - rossz szájíz
    - étvágytalanság
    - szédülés
    - láz

    Ha a fentiekhez hasonló tüneteket tapasztal, fontos, hogy minél előbb forduljon orvoshoz!

    A megfelelő diétával elősegíthetjük a gyógyulást illetve a tünetek mérséklődését, valamint megelőzhetjük a kiszáradást.

    Az étrendet fokozatosan építjük fel! Az egyes lépések között fontos, hogy 1-2 nap teljen el a (beteg állapotától függően), valamint az is, hogy egyszerre keveset egyen a beteg, inkább többször!

    1. szakasz: Gyomor-bél rendszer tehermentesítése.

    Ezt segíti elő a 24 órás koplalás, mely időszak alatt amúgy sem igénylik az ételt a betegek. Ez csak az ételektől való tartózkodást jelenti, mert a folyadék és ásványi anyag pótlásra nagyon nagy hangsúlyt kell helyezni ebben a szakaszban, mivel a hányás és hasmenés miatt rengeteg folyadék távozik a szervezetből.
    Kiemelten kell figyelni a kisgyermekekre és az idősekre, mert őket fokozottabban érintheti a kiszáradás veszélye!

    Adható: víz, ásványvíz, tea, citromlé, limonádé, zöldségfőzet, natúr sárgarépapüre leves, főtt burgonya leszűrt leve.

    2. szakasz: Szénhidrátok beépítése:

    Főleg a keményítő tartalmú ételek beépítése, mert ezek lassabban bomlanak és kevésbé erjednek.

    Adható: rántott leves (száraz rántással), rizsnyákleves, zabnyák leves, árpanyák leves, rántott leves burgonyával, főtt burgonya, főtt rizs, héjában főtt vagy sült burgonya, vizes burgonyapüré, ropi, pirított fehér kenyér, szárazon pirított dara, pirított kalács, háztartási keksz, zsemle, kifli, kétszersült.

    A keményítő tartalmú ételeken kívül még célszerű a pektin tartalmú ételek bevezetése, mivel ez a vízben oldódó rost bevonja a gyulladt nyálkahártyát, mintegy nyugtatva azt. A pektin tartalom megduzzad, leköti és kiüríti a szervezetből a toxikus anyagokat.

    Ilyenek: reszelt alma, reszelt sárgarépa, főtt répa, almalé, citromos reszelt alma, vizes almaturmix.

    3. szakasz: Fehérjék bevezetése:

    Adható: sovány húsfélék csirke, pulyka (bőr nélkül), hal, sonka, sovány felvágott, tojás, alacsony zsírtartalmú tejtermékek (túró, sajt, kefír, joghurt - a nyers tej még gondot okozhat!, így azt még hagyjuk ki az étrendből vagy válasszuk a laktóz mentes változatot).

    Ügyeljünk a zsírszegénységre! Nem csak a nyersanyagok kiválasztásánál, hanem az ételek elkészítésénél is!

    Inkább a főzést, sütőben sütést, zacskóban sütést, cserépedényben, teflonban sütést válasszuk.

    Sűrítésre pedig inkább habarást, száraz rántást használjunk.

    A zsírszegény pürélevesek, püré főzelékek egészítik ki az étrendet.

    szakasz: Zsiradékok beépítése:

    Fokozatosan, kis lépésenként. Elsősorban olajat használjunk.

    Az étrend összeállításánál fontos, hogy minden étel kifogástalan minőségű és frissen készült legyen. A túl zsíros, túl fűszeres, túl hideg, túl meleg és túl nagy mennyiségű ételek fogyasztásától még hosszabb ideig tartózkodjunk. A túl sok fűszer, só, cukor bevitelét kerüljük, mert ezek ingerlőleg hatnak a tápcsatornára!

    Fontos, hogy a diéta szakaszainak időtartama a beteg állapotától függnek!

    Reszelt alma: Közvetlenül a fogyasztás előtt készítsük el! Ne használjunk hozzá fémreszelőt, mert elbontja a C-vitami tartalmat és előidézi a barnulást! Használjunk elkészítéséhez inkább üveg vagy műanyag reszelőt!

    Nyák főzet: Zabpehelyből: Zabpelyhet 10 percig áztatjuk hideg vízben és kb. 20 percig főzzük. Leszűrjük, áttörjük, újra felforraljuk és főzzük közben kicsi sóval ízesítjük.

    Zöldségfőzet: A letisztított leveszöldséget vékony szeletekre vágva hideg sós vízben puhára főzzük. Tálalás előtt szűrjük le és ízesítsük egy csipet sóval.


    http://informed.hu/betegsegek/dieta_betegsegekben/gastro/?article_hid=158369

      Pontos idő: Pént. Nov. 22 2024, 14:15