A hagyma gyógyhatásai
1919-ben, amikor az influenzajárvány megölt több millió embert
(valószínű az USA-ban), volt egy orvos, aki sok farmert meglátogatott,
hogy megpróbáljon segíteni a járvány elterjedésében.
Egyszer egy családhoz érkezett, és csodálkozott, hogy mindenki
egészséges.
A feleség közölte, hogy egy edényben hámozatlan hagymát tartanak a
szobában. Az orvos nem akarta elhinni, és kérte, hogy vizsgálhassa meg
a hagymát mikroszkóppal. A hagymában megtalálta az influenza vírust.
Szemmel láthatóan a hagyma bevonzotta a mikrobát, így tartva a
családot egészségesen.
A cikk írója hallott egy történetet a fodrászától. Néhány éve az
alkalmazottai és sok kuncsaftja is influenzások voltak. A következő
évben több edényben hagymát helyezett el különböző helyre a fodrász
helyiségben. Meglepetésére senki sem betegedett meg az alkalmazottai
közül.
- Egy másik eset: Egy illetőnek tüdőgyulladása volt. A hagyma mindkét
végét levágta, majd az egyik végét felszúrta egy villára majd a villa
nyelét beleállította egy vázába és a beteg paciens mellé helyezte az
éjszakára. Reggelre a hagyma fekete lett a mikrobáktól. A cikk írója
is kipróbálta ilyen esetben a hagymát, és utána jobban érezte magát.
A megmaradt szeletelt nyers hagyma MÉRGEZŐ!
Vagy süssük le azonnal, vagy dobjuk ki. A szendvicsbe rakott hagyma is
másnap veszélyes.
A fenti cikk szerint a megmaradt hagyma bevonzza a mikrobákat még egy
éjszaka is, és másnap elkészítve nagyon mérgező lehet a mikrobák
toxinjai miatt: gyomorrontást, epegyulladást és ételmérgezést okoz
(nem okozhat!)
A romlott majonézes hagymás krumpli sem a majonéztől romlott!
A vöröshagyma áldásos hatásáról
A vöröshagyma botanikailag a liliomfélék családjába tartozik. Az étkezési
vöröshagyma számos fajtája megtalálható a piacokon és üzletekben.
A vöröshagyma igen sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a
kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink mellett
megtalálható benne a B1, B2. B3, B5, B6 , C vitamin valamint folsav és
biotin is.
Már az ókori görög és római történetírók is feljegyezték
használatát, de a vikingek körében is igen kedvelt konyhakerti növénynek
számított.
Paracelsus azt mondta róla: "A hagyma olyan értékes, mint egy egész
patika".
Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől.
A nyers hagyma hatóanyagai hatásosak lehetnek a szemölcs, tyúkszem, a hajhullás gyógyításában valamint a bélflóra zavaraival, és emésztési problémákkal szemben is.
Nyákoldó hagymaszirup
Két-három hagymát felaprítunk majd három evőkanál cukorral vagy mézzel
édesítünk. Ehhez 1/8 liter vizet adva öt percig főzzük. A keletkező
szirupot
leszűrjük, lehűtjük majd naponta 3-5 evőkanállal fogyasszuk.
Hagyma az ágy mellett
Nátha esetén helyezzünk el egy felszeletelt hagymát éjszakára az ágyunk
mellé, fejmagasságban. A hagyma eltávozó illóolajai kedvező hatással
bírnak egészségünkre.
Megfázás esetén
Egy hagymát apróra vágva két percig vízben felfőzünk. A főzetet lehűtjük,
majd amikor langyos 5 percig a lábas fölé hajolva inhaláljunk.
Torokfájás esetén
Egy nagy friss hagymát nagy szeletekre darabolunk. Befedjük cukorral és
egy
tálkában a hűtőszekrénybe helyezzük. Egy fél nap múlva édes levet ereszt.
Ebből naponta több alkalommal egy-egy teáskanálnyit fogyasszunk.
Izületi fájdalom és reuma gyógyítására
A friss hagymalé fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. A
hagymapakolás elkészítéséhez aprítsunk fel két-három hagymát és helyezzük
egy vékony, tiszta gyapjúkendőbe. A pakolást melegítsük föl vízgőz felett
egy megfordított fedőn, majd nyomjuk ki belőle a hagymalevet. A nyert
borogatást kissé lehűtve a beteg testrészre helyezve enyhítheti az
ízületi fájdalmakat és reumát.
Álmatlanság ellen
Két hagymafelet egy kevés mézzel és ízlés szerinti mennyiségű tejjel
felfőzünk. Este lefekvés előtt, langyosan fogyasszuk.
Hideg végtagok esetén
Egy hagymát apróra vágunk és leforrázunk. Kihűlés után a főzettel a
kihűlt végtagot átmossuk.
Migrén
Közeledő migrént megelőzhet a homlokra helyezett hagymapakolás.
Hajhullás
Néhány szem hagymát igen apróra vágunk, vagy lereszelünk. Egy kevés
langyos
vízzel elkeverjük, majd a pakolással hajunkat, fejbőrünket befedjük. Pár
percig rajta hagyjuk, ezután jöhet az alapos hajmosás.
Szemölcs
A hagymát feldaraboljuk, meghintjük sóval . Hagyjuk így egy éjszakán át,
míg levet ereszt. Ezzel a lével naponta kétszer dörzsöljük be a szemölcsöt.
Hagymareceptek
A friss hagyma kiváló és olcsó téli vitaminforrás, bár kevesen szeretik a
nyers hagymát. A következő receptek segíthetnek abban, hogy "dugjuk el" ezt az egészséges zöldséget ételeinkben.
Májkrémes hagymasaláta
Két keménytojást apróra feldarabolunk, egy fej hagymát igen apróra
felkockázunk.
Egy doboz jó minőségű májkrémet elkeverünk diónyi vajjal,
majd hozzá adjuk a hagymát és a kockára vágott keménytojást, majd ezt is elkeverjük.
Amennyiben szükséges sózzuk, borsozzuk.
Pirítóssal, uborkaszeletekkel kiváló vacsora, zsúrkenyérszeletekre helyezve
vendégváró finomság, sörkorcsolya.
Hagymás töltött tojás
10 tojást keményre főzünk, kettévágunk, a sárgájukat óvatosan kiszedjük a fél tojásokból, a tojásfehérjéket félretesszük.
A sárgáját villával összetörjük,
majd hozzá adunk egy tejbe áztatott zsemlét, jól kinyomkodva,
és villával összetörve,
igen apróra vágott hagymát, diónyi vajat, kevés sót,
borsot, pirospaprikát és annyi majonézt hogy jól kenhető sűrű masszát
kapjunk, valamint egy fél evőkanál tejfölt.
A keveréket simára keverjük majd a tojásfehérjékbe visszatöltjük.
Egy tálon úgy helyezzük el a tojásokat, hogy a domború felük legyen felül.
A maradék sárga tölteléket 1,5 dl tejföllel elkeverjük és díszítésképpen a töltött tojásokra öntjük.
Hűtőben jól lehűtjük, hidegen tálaljuk.
Kedvenc hússaláta
Majonézt ízlés szerint tejföllel elkeverünk, sóval, borssal, kevés
pirosarannyal ízesítünk.
Ebbe belekeverünk apróra vágott sonka, sajt,paradicsom szeleteket és az igen apróra vágott hagymát.
Lehűtve pirítóssal, vagy zsúrkenyérrel tálaljuk.
Hagymás csirkesaláta
Sült csirkecombot lehűtve apróra szeletelünk.
Sóval, borssal ízesített majonézes tejfölös dresszinget készítünk,
majd beletesszük az apróra vágott hagymát, a csirkehúst, és apróra felszeletelt, vagy felkarikázott savanyú uborkát.
Lehűtve, pirítóssal tálaljuk.
Rántott hagyma
Egy nagy hagymát két-három karikára vágunk.
Lényeges, hogy a szeletek vastagok legyenek.
Ezt lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva bebundázzuk,
majd forró olajban néhány perc alatt aranybarnára sütjük.
Tejföllel, friss kenyérrel tálalva kiváló eledel.
---------