Dióhabos almás pite
Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája
3-4 evőkanál hideg víz
csipet só
A töltelékhez:
2 kg alma
10-15 dkg cukor (függ az almától)
2 teáskanál őrölt fahéj
reszelt citromhéj
fél citrom leve
A felső tésztához:
4 tojás+a fenti maradék 2 tojásfehérje
6 evőkanál cukor
2 evőkanál liszt
6 evőkanál darált dió
4 evőkanál sárgabaracklekvár
durvára darabolt dió
Elkészítés:
Az omlós tésztához gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát,
fóliába csomagolva addig pihentetjük a hűtőben, amíg a tölteléket elkészítjük.
Az almát meghámozzuk, lereszeljük,
a többi hozzávalóval addig pároljuk, amíg a levét elfőtte, hűtjük.
Az omlós tésztát közepes méretű tepsibe nyújtjuk, megszurkáljuk villával,
és 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt elősütjük,
majd rásimítjuk az almatölteléket.
A dióhabhoz 6 tojásfehérjét 6 evőkanál cukorral kemény habbá verünk.
Amikor már jó kemény, egyenként beleverjük a tojások sárgáit és a lekvárt.
Ezután finoman beleforgatjuk az előzetesen összekevert lisztet és diót.
A habot rásimítjuk az almatöltelékre,
megszórjuk a durvára vágott dióval, és tovább sütjük kb. 20-25 percig.
A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd porcukorral meghintjük,
szeleteljük és tálalhatjuk.
------------------------------------