MEGGYES PITE
Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
25 dkg vaj
2 tojás sárgája
1 dl tejföl
4 evőkanál cukor
½ citrom reszelt héja és leve
1 csipetnyi só
Töltelékhez:
1 kg kimagozott meggy
15 dkg cukor
fahéj
szóráshoz: zsemlemorzsa
Tetejére: 1 tojásfehérje
Elkészítése:
A sütőporos, szitált lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a többi adalékot,
és annyi tejfölt, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
Két cipót formálunk, és legalább fél órán keresztül hideg helyen pihentetjük.
A cipókat két lapra nyújtjuk, az egyiket kikent, lisztezett, közepes méretű tepsibe fektetjük.
Megszórjuk zsemlemorzsával, és egyenletesen elterítjük rajta a cukorral elkevert, fahéjjal ízesített tölteléket.
Befedjük a másik lappal, felvert tojásfehérjével megkenjük,
és csak ezután szurkáljuk meg villával, hogy a keletkezett gőz szabadon el tudjon a sütés során távozni.
Előmelegített, közepes hőmérsékletű, 190 °C – os sütőben, kb. 40 perc alatt szép pirosra kisütjük.
Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
25 dkg vaj
2 tojás sárgája
1 dl tejföl
4 evőkanál cukor
½ citrom reszelt héja és leve
1 csipetnyi só
Töltelékhez:
1 kg kimagozott meggy
15 dkg cukor
fahéj
szóráshoz: zsemlemorzsa
Tetejére: 1 tojásfehérje
Elkészítése:
A sütőporos, szitált lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a többi adalékot,
és annyi tejfölt, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
Két cipót formálunk, és legalább fél órán keresztül hideg helyen pihentetjük.
A cipókat két lapra nyújtjuk, az egyiket kikent, lisztezett, közepes méretű tepsibe fektetjük.
Megszórjuk zsemlemorzsával, és egyenletesen elterítjük rajta a cukorral elkevert, fahéjjal ízesített tölteléket.
Befedjük a másik lappal, felvert tojásfehérjével megkenjük,
és csak ezután szurkáljuk meg villával, hogy a keletkezett gőz szabadon el tudjon a sütés során távozni.
Előmelegített, közepes hőmérsékletű, 190 °C – os sütőben, kb. 40 perc alatt szép pirosra kisütjük.