Bejgli kelesztés nélkül• gyúrom-nyújtom-sütöm
3 rúd lesz a tésztából.
Hozzávalók a tésztához:
1 pohár tejföl (2 dl)
1 pohár sertészsír
2 tojás
3 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
5 dkg élesztő
kb. 60-80 dkg liszt
A kenéshez:
1 tojás
A máktöltelékhez (3 rúdhoz):
50 dkg mák
40 dkg cukor
kevés tej
2 csomag vaníliás cukor
ízesíteni lehet reszelt citromhéjjal, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, birsalmasajttal, stb.
A diótöltelékhez (3 rúdhoz):
50 dkg dió
40 dkg cukor
kevés tej
2 csomag vaníliás cukor
ízesíteni hasonlóképpen lehet, mint a mákot
Előre elkészítjük a tölteléket.
A mákhoz vagy a dióhoz hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot,
összekeverjük pici tejjel, és ezzel az összeállítással már is meg lehet tölteni
(én nem szoktam főzni), vagy a hozzávalók között felsorolt ízesítőanyagokat is hozzá lehet adni,
ki melyiket szereti.
A tésztához a tejfölt, az ugyanazzal a pohárral mért zsírt, a tojást a cukorral és a sóval jól összekavarjuk, belemorzsoljuk az élesztőt (elkeverjük, feloldjuk benne), végül összegyúrjuk a liszttel.
Ne túl kemény tésztát készítsünk. 3 részre osztjuk.
Kinyújtjuk a cipókat és megtöltjük tetszőlegesen.
Feltekerjük (ne túl szorosan!), lekenjük tojással, az oldalát és a tetejét megszurkáljuk villával,
és már süthetjük is 180°C-ra előmelegített sütőben.