Réteges töpörtyűs pogácsa.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 dl tejföl
2-3 ek fehérbor
35 dkg darált töpörtyű
15 dkg margarin
2-3 tk só
őrölt bors
1 dl tej
1 tk cukor
1 tojás a lekenéshez
Elkészítése:
A langyos cukros tejbe belemorzsolni az élesztő és felfuttatni.
Egy tálba beletenni a sóval, és az őrölt borssal összekevert lisztet, majd hozzáadni a margarint és összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos a közepébe mélyedést csinálni és beletenni a tejfölt, a bort, és a felfuttatott élesztőt.
Gyors mozdulatokkal összegyúrni, és kézzel pár percig dagasztani. Ezután vékonyra kinyújtani, és rákenni a darált töpörtyűt, majd feltekerni. Ezután sodrófával kicsit ellapogatni, kinyújtani, majd felébe egymásra hajtani a tésztát. (mintha egy nyitott könyvet becsuknánk)
Letakarni és 30 percig pihentetni. (én azzal a tállal takartam le amelyikbe összegyúrtam)
Ezután még kétszer ugyanígy megismételni a nyújtást, és a pihentetést.
Összesen háromszor kell a tésztát nyújtani, és pihentetni.
Végül 2 cm vastagságúra kinyújtani a tésztát, majd a tetejét éles késsel berácsozni, és közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatni. Ezután a tenyerünk közé véve kicsit megsodorni a pogácsákat.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, és ráhelyezni a pogácsákat, majd a tetejüket kissé felvert, egész tojással lekenni.(vigyázni hogy az oldalára ne kenjünk tojást, mert akkor nem emelkedik fel a pogácsa) Sütés előtt 30 percig még a tepsiben, letakarás nélkül újrakeleszteni.
Előmelegített forró sütőbe tenni, majd 15-20 perc alatt szép pirosra sütni. (én légkeverésnél 180 fokon, 15 percig sütöttem)
A pogácsát nem szabad lassan, alacsony hőfokon sütni, mert kiszárad, és kemény lesz.
---------------------------------------------
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 dl tejföl
2-3 ek fehérbor
35 dkg darált töpörtyű
15 dkg margarin
2-3 tk só
őrölt bors
1 dl tej
1 tk cukor
1 tojás a lekenéshez
Elkészítése:
A langyos cukros tejbe belemorzsolni az élesztő és felfuttatni.
Egy tálba beletenni a sóval, és az őrölt borssal összekevert lisztet, majd hozzáadni a margarint és összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos a közepébe mélyedést csinálni és beletenni a tejfölt, a bort, és a felfuttatott élesztőt.
Gyors mozdulatokkal összegyúrni, és kézzel pár percig dagasztani. Ezután vékonyra kinyújtani, és rákenni a darált töpörtyűt, majd feltekerni. Ezután sodrófával kicsit ellapogatni, kinyújtani, majd felébe egymásra hajtani a tésztát. (mintha egy nyitott könyvet becsuknánk)
Letakarni és 30 percig pihentetni. (én azzal a tállal takartam le amelyikbe összegyúrtam)
Ezután még kétszer ugyanígy megismételni a nyújtást, és a pihentetést.
Összesen háromszor kell a tésztát nyújtani, és pihentetni.
Végül 2 cm vastagságúra kinyújtani a tésztát, majd a tetejét éles késsel berácsozni, és közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatni. Ezután a tenyerünk közé véve kicsit megsodorni a pogácsákat.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, és ráhelyezni a pogácsákat, majd a tetejüket kissé felvert, egész tojással lekenni.(vigyázni hogy az oldalára ne kenjünk tojást, mert akkor nem emelkedik fel a pogácsa) Sütés előtt 30 percig még a tepsiben, letakarás nélkül újrakeleszteni.
Előmelegített forró sütőbe tenni, majd 15-20 perc alatt szép pirosra sütni. (én légkeverésnél 180 fokon, 15 percig sütöttem)
A pogácsát nem szabad lassan, alacsony hőfokon sütni, mert kiszárad, és kemény lesz.
---------------------------------------------