JOLCSI OLDALA

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
JOLCSI OLDALA

Minden, ami érdekel


*** 2024 évi SZINGAPÚR Nagydíj *** 09-20-án 11:30 Első Szabadedzés *** 15:00 2. Szabadedzés*** 09-21.-én 11:30 3. Szabadedzés***15:00 Időmérő ***09-22.-én 14:00 FUTAM ***

    Réteges töpörtyűs pogácsa.

    Admin
    Admin
    Admin


    Hozzászólások száma : 33
    Points : 106
    Reputation : 0
    Join date : 2011. Feb. 23.
    Tartózkodási hely : Hungary

    Réteges töpörtyűs pogácsa. Empty Réteges töpörtyűs pogácsa.

    Témanyitás  Admin Csüt. Május 03 2012, 07:17



    Réteges töpörtyűs pogácsa.


    Réteges töpörtyűs pogácsa. T%C3%B6p%C3%B6rty%C5%B1spog%C3%A1csa



    Hozzávalók:

    50 dkg liszt
    3 dkg élesztő
    1 dl tejföl
    2-3 ek fehérbor
    35 dkg darált töpörtyű
    15 dkg margarin
    2-3 tk só
    őrölt bors
    1 dl tej
    1 tk cukor
    1 tojás a lekenéshez

    Elkészítése:

    A langyos cukros tejbe belemorzsolni az élesztő és felfuttatni.

    Egy tálba beletenni a sóval, és az őrölt borssal összekevert lisztet, majd hozzáadni a margarint és összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos a közepébe mélyedést csinálni és beletenni a tejfölt, a bort, és a felfuttatott élesztőt.

    Gyors mozdulatokkal összegyúrni, és kézzel pár percig dagasztani. Ezután vékonyra kinyújtani, és rákenni a darált töpörtyűt, majd feltekerni. Ezután sodrófával kicsit ellapogatni, kinyújtani, majd felébe egymásra hajtani a tésztát. (mintha egy nyitott könyvet becsuknánk)

    Letakarni és 30 percig pihentetni. (én azzal a tállal takartam le amelyikbe összegyúrtam)
    Ezután még kétszer ugyanígy megismételni a nyújtást, és a pihentetést.
    Összesen háromszor kell a tésztát nyújtani, és pihentetni.

    Végül 2 cm vastagságúra kinyújtani a tésztát, majd a tetejét éles késsel berácsozni, és közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatni. Ezután a tenyerünk közé véve kicsit megsodorni a pogácsákat.

    Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, és ráhelyezni a pogácsákat, majd a tetejüket kissé felvert, egész tojással lekenni.(vigyázni hogy az oldalára ne kenjünk tojást, mert akkor nem emelkedik fel a pogácsa) Sütés előtt 30 percig még a tepsiben, letakarás nélkül újrakeleszteni.

    Előmelegített forró sütőbe tenni, majd 15-20 perc alatt szép pirosra sütni. (én légkeverésnél 180 fokon, 15 percig sütöttem)
    A pogácsát nem szabad lassan, alacsony hőfokon sütni, mert kiszárad, és kemény lesz.


    ---------------------------------------------

      Pontos idő: Pént. Nov. 22 2024, 13:53