Burgonyás pogácsa
Hozzávalók:
25 dkg liszt
25 dkg margarin
25 dkg főtt burgonya
2 tojás sárgája
1 dl tejföl (kb.)
3 dkg friss élesztő
1 csapott evőkanál só
Tetejére: 1 tojás
Elkészítés:
A liszttel elmorzsoljuk a margarint (nálam fele zsír, fele margarin), hozzáadjuk a héjában főtt, áttört, kihűtött burgonyát, a tojások sárgáit, megsózzuk, és belekeverjük a tejföllel elkevert élesztőt is. Lehetőleg minden adalék szoba hőmérsékletű legyen!
A tésztát összeállítjuk, lisztezett deszkán téglalap alakúra kinyújtjuk.
A tészta felénk eső részét visszahajtjuk egyharmadával, a felső részét erre a dupla rétegű részre ráhajtjuk.
A bal oldalát jobbra hajtjuk szintén harmadával, és a jobb oldalt balra hajtjuk a tetejére.
A tésztát kissé lelapítjuk sodrófával, és letakarva hagyjuk pihenni 20- 30 percet.
Ezt a hajtogatást még kétszer megismételjük nyújtás után. Az utolsó hajtogatás után kinyújtjuk kb. 3 cm vastagságra, tetejét kockázva beirdaljuk, és közepes nagyságú pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Ne nyújtsuk ki túl vékonyra, mert nem elég réteges.
Kikent, lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) sütőlemezre rakosgatjuk őket egymástól kissé távolabbra. A tepsiben hagyjuk még pihenni kb. 10 percet, kenjük meg a tetejüket felvert tojással (vagy csupán fehérjével,vagy sárgájával). A tojás ne csorogjon le az oldalukon, mert akadályozni fogja a pogácsa felemelkedését!
Előmelegített, forró 200 °C – os sütőbe tegyük, de vegyük vissza hőt 180 °C –ra. Amikor már kezd kissé pirulni, ismét felerősíthetjük a lángot, hogy szép színt kapjon a teteje. 20-25 perc alatt kisütjük.
------------------------------------------
Hozzávalók:
25 dkg liszt
25 dkg margarin
25 dkg főtt burgonya
2 tojás sárgája
1 dl tejföl (kb.)
3 dkg friss élesztő
1 csapott evőkanál só
Tetejére: 1 tojás
Elkészítés:
A liszttel elmorzsoljuk a margarint (nálam fele zsír, fele margarin), hozzáadjuk a héjában főtt, áttört, kihűtött burgonyát, a tojások sárgáit, megsózzuk, és belekeverjük a tejföllel elkevert élesztőt is. Lehetőleg minden adalék szoba hőmérsékletű legyen!
A tésztát összeállítjuk, lisztezett deszkán téglalap alakúra kinyújtjuk.
A tészta felénk eső részét visszahajtjuk egyharmadával, a felső részét erre a dupla rétegű részre ráhajtjuk.
A bal oldalát jobbra hajtjuk szintén harmadával, és a jobb oldalt balra hajtjuk a tetejére.
A tésztát kissé lelapítjuk sodrófával, és letakarva hagyjuk pihenni 20- 30 percet.
Ezt a hajtogatást még kétszer megismételjük nyújtás után. Az utolsó hajtogatás után kinyújtjuk kb. 3 cm vastagságra, tetejét kockázva beirdaljuk, és közepes nagyságú pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Ne nyújtsuk ki túl vékonyra, mert nem elég réteges.
Kikent, lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) sütőlemezre rakosgatjuk őket egymástól kissé távolabbra. A tepsiben hagyjuk még pihenni kb. 10 percet, kenjük meg a tetejüket felvert tojással (vagy csupán fehérjével,vagy sárgájával). A tojás ne csorogjon le az oldalukon, mert akadályozni fogja a pogácsa felemelkedését!
Előmelegített, forró 200 °C – os sütőbe tegyük, de vegyük vissza hőt 180 °C –ra. Amikor már kezd kissé pirulni, ismét felerősíthetjük a lángot, hogy szép színt kapjon a teteje. 20-25 perc alatt kisütjük.
------------------------------------------