JOLCSI OLDALA

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
JOLCSI OLDALA

Minden, ami érdekel


*** 2024 évi SZINGAPÚR Nagydíj *** 09-20-án 11:30 Első Szabadedzés *** 15:00 2. Szabadedzés*** 09-21.-én 11:30 3. Szabadedzés***15:00 Időmérő ***09-22.-én 14:00 FUTAM ***

    Burgonyás pogácsa

    Jolcsi
    Jolcsi
    Admin


    Hozzászólások száma : 5844
    Points : 18771
    Reputation : 4
    Join date : 2011. Feb. 25.
    Tartózkodási hely : Hungary

    Burgonyás pogácsa Empty Burgonyás pogácsa

    Témanyitás  Jolcsi Kedd Jún. 05 2012, 17:30




    Burgonyás pogácsa


    Burgonyás pogácsa Burgony%C3%A1spog%C3%A1csa


    Hozzávalók:

    25 dkg liszt
    25 dkg margarin
    25 dkg főtt burgonya
    2 tojás sárgája
    1 dl tejföl (kb.)
    3 dkg friss élesztő
    1 csapott evőkanál só

    Tetejére: 1 tojás

    Elkészítés:

    A liszttel elmorzsoljuk a margarint (nálam fele zsír, fele margarin), hozzáadjuk a héjában főtt, áttört, kihűtött burgonyát, a tojások sárgáit, megsózzuk, és belekeverjük a tejföllel elkevert élesztőt is. Lehetőleg minden adalék szoba hőmérsékletű legyen!

    A tésztát összeállítjuk, lisztezett deszkán téglalap alakúra kinyújtjuk.

    A tészta felénk eső részét visszahajtjuk egyharmadával, a felső részét erre a dupla rétegű részre ráhajtjuk.
    A bal oldalát jobbra hajtjuk szintén harmadával, és a jobb oldalt balra hajtjuk a tetejére.

    A tésztát kissé lelapítjuk sodrófával, és letakarva hagyjuk pihenni 20- 30 percet.

    Ezt a hajtogatást még kétszer megismételjük nyújtás után. Az utolsó hajtogatás után kinyújtjuk kb. 3 cm vastagságra, tetejét kockázva beirdaljuk, és közepes nagyságú pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
    Ne nyújtsuk ki túl vékonyra, mert nem elég réteges.

    Kikent, lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) sütőlemezre rakosgatjuk őket egymástól kissé távolabbra. A tepsiben hagyjuk még pihenni kb. 10 percet, kenjük meg a tetejüket felvert tojással (vagy csupán fehérjével,vagy sárgájával). A tojás ne csorogjon le az oldalukon, mert akadályozni fogja a pogácsa felemelkedését!

    Előmelegített, forró 200 °C – os sütőbe tegyük, de vegyük vissza hőt 180 °C –ra. Amikor már kezd kissé pirulni, ismét felerősíthetjük a lángot, hogy szép színt kapjon a teteje. 20-25 perc alatt kisütjük.



    ------------------------------------------

      Pontos idő: Pént. Nov. 22 2024, 14:42