Tepertős pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 dkg puha zsír
2-3 dkg élesztő
2.5 - 3 dl tej/ vagy joghurt, kefir
1 tojás
35 dkg darált tepertő
2 csapott (szűken!) evőkanál só
1 mokkáskanál bors
Kenéshez: 1 tojás
Elkészítés:
Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejben (amelyben 1 teáskanál cukrot feloldottunk), kevés liszttel meghintve, felfuttatjuk.
A lisztet elkeverjük 1 csapott evőkanál sóval, összegyúrjuk a zsírral, az élesztővel, a tojással és annyi tejjel, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk.
Langyos helyen, letakarva pihentetjük 30 percet.
A tésztát kinyújtjuk, és rákenjük egyenletesen az 1 szűk evőkanál sóval és ízlés szerint borssal ízesített tepertőt.
Felcsavarjuk henger-formára, majd a nyújtófával kissé ellapítjuk, és félbehajtva további 30 percet pihentetjük.
Pihentetés után kinyújtjuk, tekerjük, visszahajtjuk. A tekerés, hajtogatás iránya mindig ugyanaz maradjon.
Összesen háromszor ismételjük meg a műveletet, mindig betartva a pihentetés idejét is.
Végül 3 cm vastagságúra nyújtjuk ki, tetejét berácsozzuk, lisztbe mártogatott közepes nagyságú pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a darabokat nem túl közel egymáshoz, tetejüket felvert tojással megkenjük. A tojásból ne kerüljön a pogácsák oldalára!
A tepsiben is hagyjuk pihenni legalább 15 percet a sütés előtt. Azok lettek a legszebbek, amelyek a legtovább vártak a sorukra kiszaggatva.
Előmelegített, 220 °C – os sütőben sütjük ki kb. 15 perc alatt.
Gyorsan történjen a sütés, mert kiszáradhat a pogácsa!
A pogácsa finom, omlós, réteges, még melegen a legfinomabb, nem lehet abbahagyni az evését!
--------------------------------------
Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 dkg puha zsír
2-3 dkg élesztő
2.5 - 3 dl tej/ vagy joghurt, kefir
1 tojás
35 dkg darált tepertő
2 csapott (szűken!) evőkanál só
1 mokkáskanál bors
Kenéshez: 1 tojás
Elkészítés:
Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejben (amelyben 1 teáskanál cukrot feloldottunk), kevés liszttel meghintve, felfuttatjuk.
A lisztet elkeverjük 1 csapott evőkanál sóval, összegyúrjuk a zsírral, az élesztővel, a tojással és annyi tejjel, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk.
Langyos helyen, letakarva pihentetjük 30 percet.
A tésztát kinyújtjuk, és rákenjük egyenletesen az 1 szűk evőkanál sóval és ízlés szerint borssal ízesített tepertőt.
Felcsavarjuk henger-formára, majd a nyújtófával kissé ellapítjuk, és félbehajtva további 30 percet pihentetjük.
Pihentetés után kinyújtjuk, tekerjük, visszahajtjuk. A tekerés, hajtogatás iránya mindig ugyanaz maradjon.
Összesen háromszor ismételjük meg a műveletet, mindig betartva a pihentetés idejét is.
Végül 3 cm vastagságúra nyújtjuk ki, tetejét berácsozzuk, lisztbe mártogatott közepes nagyságú pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a darabokat nem túl közel egymáshoz, tetejüket felvert tojással megkenjük. A tojásból ne kerüljön a pogácsák oldalára!
A tepsiben is hagyjuk pihenni legalább 15 percet a sütés előtt. Azok lettek a legszebbek, amelyek a legtovább vártak a sorukra kiszaggatva.
Előmelegített, 220 °C – os sütőben sütjük ki kb. 15 perc alatt.
Gyorsan történjen a sütés, mert kiszáradhat a pogácsa!
A pogácsa finom, omlós, réteges, még melegen a legfinomabb, nem lehet abbahagyni az evését!
--------------------------------------