JOLCSI OLDALA

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
JOLCSI OLDALA

Minden, ami érdekel


*** 2024 évi SZINGAPÚR Nagydíj *** 09-20-án 11:30 Első Szabadedzés *** 15:00 2. Szabadedzés*** 09-21.-én 11:30 3. Szabadedzés***15:00 Időmérő ***09-22.-én 14:00 FUTAM ***

    Tepertős pogácsa

    Jolcsi
    Jolcsi
    Admin


    Hozzászólások száma : 5844
    Points : 18771
    Reputation : 4
    Join date : 2011. Feb. 25.
    Tartózkodási hely : Hungary

    Tepertős pogácsa Empty Tepertős pogácsa

    Témanyitás  Jolcsi Kedd Jún. 05 2012, 17:35




    Tepertős pogácsa


    Tepertős pogácsa Tepert%C5%91spogi



    Hozzávalók:

    50 dkg liszt
    5 dkg puha zsír
    2-3 dkg élesztő
    2.5 - 3 dl tej/ vagy joghurt, kefir
    1 tojás
    35 dkg darált tepertő
    2 csapott (szűken!) evőkanál só
    1 mokkáskanál bors

    Kenéshez: 1 tojás

    Elkészítés:

    Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejben (amelyben 1 teáskanál cukrot feloldottunk), kevés liszttel meghintve, felfuttatjuk.

    A lisztet elkeverjük 1 csapott evőkanál sóval, összegyúrjuk a zsírral, az élesztővel, a tojással és annyi tejjel, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk.
    Langyos helyen, letakarva pihentetjük 30 percet.

    A tésztát kinyújtjuk, és rákenjük egyenletesen az 1 szűk evőkanál sóval és ízlés szerint borssal ízesített tepertőt.
    Felcsavarjuk henger-formára, majd a nyújtófával kissé ellapítjuk, és félbehajtva további 30 percet pihentetjük.

    Pihentetés után kinyújtjuk, tekerjük, visszahajtjuk. A tekerés, hajtogatás iránya mindig ugyanaz maradjon.
    Összesen háromszor ismételjük meg a műveletet, mindig betartva a pihentetés idejét is.

    Végül 3 cm vastagságúra nyújtjuk ki, tetejét berácsozzuk, lisztbe mártogatott közepes nagyságú pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a darabokat nem túl közel egymáshoz, tetejüket felvert tojással megkenjük. A tojásból ne kerüljön a pogácsák oldalára!
    A tepsiben is hagyjuk pihenni legalább 15 percet a sütés előtt. Azok lettek a legszebbek, amelyek a legtovább vártak a sorukra kiszaggatva.

    Előmelegített, 220 °C – os sütőben sütjük ki kb. 15 perc alatt.
    Gyorsan történjen a sütés, mert kiszáradhat a pogácsa!

    A pogácsa finom, omlós, réteges, még melegen a legfinomabb, nem lehet abbahagyni az evését!


    --------------------------------------


      Pontos idő: Pént. Nov. 22 2024, 14:26