Kocsonya készítése, Janesz részére
Hozzávalók:
1,5 kg kocsonyahús (köröm, orr, fül, farok, fejrész, bőrök),
0,5 kg sovány sertéscomb,
3 fej fokhagyma. (megmosva, egészben)
3 babérlevél
10-15 szem egész bors,
só,
pirospaprika a díszítéshez
Elkészítése:
A kocsonyának való anyagot nagyon alaposan megtisztítjuk, a bőröket jól megkaparjuk, a szőröket leperzseljük s a húsokattöbb vízben megmossuk.
Annyi vízben, hogy ellepje, a fokhagymával, babérlevéllel, és a borssal nagyon lassanfőzzük 3—4 órán keresztül, amíg a csontról a hús és a bőr könnyen leválik.
Csak nagyon gyengén sózzuk.
Ha a víz leapadt, annyival pótoljuk, hogy a húsokat jól ellepje.
A tűzről levéve, szedjük ki a húsokat és egy dl hideg vizet öntsünk a léhez, hogy a zavarossága leülepedjen.
Kihűtjük s tetejéről a zsírt leszedjük.
A húsokat a csontokról leválasztjuk, tányérokba vagy tálba csinosan elhelyezzük a bőrös részekkel felfelé, és a sűrű szűrőn átszűrt kocsonyalevet ráöntögetjük.
A tetejét megszórjuk pirospaprikával.
Hideg helyre — de nem fagyni — alvadni tesszük.
---------------------------------------
Hozzávalók:
1,5 kg kocsonyahús (köröm, orr, fül, farok, fejrész, bőrök),
0,5 kg sovány sertéscomb,
3 fej fokhagyma. (megmosva, egészben)
3 babérlevél
10-15 szem egész bors,
só,
pirospaprika a díszítéshez
Elkészítése:
A kocsonyának való anyagot nagyon alaposan megtisztítjuk, a bőröket jól megkaparjuk, a szőröket leperzseljük s a húsokattöbb vízben megmossuk.
Annyi vízben, hogy ellepje, a fokhagymával, babérlevéllel, és a borssal nagyon lassanfőzzük 3—4 órán keresztül, amíg a csontról a hús és a bőr könnyen leválik.
Csak nagyon gyengén sózzuk.
Ha a víz leapadt, annyival pótoljuk, hogy a húsokat jól ellepje.
A tűzről levéve, szedjük ki a húsokat és egy dl hideg vizet öntsünk a léhez, hogy a zavarossága leülepedjen.
Kihűtjük s tetejéről a zsírt leszedjük.
A húsokat a csontokról leválasztjuk, tányérokba vagy tálba csinosan elhelyezzük a bőrös részekkel felfelé, és a sűrű szűrőn átszűrt kocsonyalevet ráöntögetjük.
A tetejét megszórjuk pirospaprikával.
Hideg helyre — de nem fagyni — alvadni tesszük.
---------------------------------------