Tejszínes karamella
(omlós és nagyon finom! )
Hozzávalók:
50 dkg kristálycukor,
4 dl tejszín,
2 dl tej,
1 vaníliarúd,
alufólia,
a kenéshez olaj.
Elkészítés:
A kristálycukrot a tejszínnel és a tejjel lábosba öntjük.
A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, belét kikaparjuk,
majd mindkettőt a lábosba tesszük.
Alacsony, legfeljebb közepes hőfokon, időnként megkeverve addig főzzük, amíg világosbarna színt nem kap és elég sűrű nem lesz (olyasmi, mint egy krém).
Ekkor a vaníliarudat kivesszük.
Az alufóliát többszörösen összehajtva erős sínt készítünk, és a tepsiben egy 20x20 cm-es részt elkerítünk.
A fóliát és a tepsit olajjal jól megkenjük.
Kb. másfél cm-es vastagságban beletöltjük a karamellmasszát,
elsimítjuk, majd hűlni hagyjuk.
Még langyosan éles késsel 2x2 cm-es kockákra vágjuk, a tepsiben teljesen kihűtjük.
A tejszínes karamellát fémdobozba vagy alufóliával kibélelt kartondobozba rakjuk.
----------------------------
(omlós és nagyon finom! )
Hozzávalók:
50 dkg kristálycukor,
4 dl tejszín,
2 dl tej,
1 vaníliarúd,
alufólia,
a kenéshez olaj.
Elkészítés:
A kristálycukrot a tejszínnel és a tejjel lábosba öntjük.
A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, belét kikaparjuk,
majd mindkettőt a lábosba tesszük.
Alacsony, legfeljebb közepes hőfokon, időnként megkeverve addig főzzük, amíg világosbarna színt nem kap és elég sűrű nem lesz (olyasmi, mint egy krém).
Ekkor a vaníliarudat kivesszük.
Az alufóliát többszörösen összehajtva erős sínt készítünk, és a tepsiben egy 20x20 cm-es részt elkerítünk.
A fóliát és a tepsit olajjal jól megkenjük.
Kb. másfél cm-es vastagságban beletöltjük a karamellmasszát,
elsimítjuk, majd hűlni hagyjuk.
Még langyosan éles késsel 2x2 cm-es kockákra vágjuk, a tepsiben teljesen kihűtjük.
A tejszínes karamellát fémdobozba vagy alufóliával kibélelt kartondobozba rakjuk.
----------------------------