Gyors palócleves (zöldbab gulyás)
Hozzávalók:
fél csirkemell filé
1 üveg zöldbab
1 fakanálnyi zsír
1 púpozott ek. liszt
2 dl tejföl
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
babérlevél
fűszerpaprika
őrölt bors
1 szál zellerzöld
só
levesbetét: 1 tojásból, és kevés lisztből készült galuska
Elkészítés:
A zsíron fonnyasszuk meg a finomra vágott vöröshagymát.
Húzzuk le a tűzről, szórjuk meg pirospaprikával, majd pároljuk meg egy kevés vízben a hagymát.
Ezután adjuk hozzá az apró kockákra vágott húst, a sót, az őrölt borsot, a babérlevelet,
a zúzott fokhagymát, és az apróra vágott zeller zöldet, és a vékony karikára vágott zellerszárat.
Ha a hús egy kicsit megfehéredett, öntsünk alá 1,5 liter vizet és fedő alatt pároljuk 10 percig.
Utána öntsük bele a zöldbabot, a levével együtt.
Újabb 10 percig tovább főzzük.
Ezalatt az idő alatt, a lisztből és a tejfölből készítsünk habarást és ezzel sűrítsük be a levest.
Ha felforrt, szaggassuk bele a galuskát, ami 3 perc alatt megfő.
--------------------------------------------
Hozzávalók:
fél csirkemell filé
1 üveg zöldbab
1 fakanálnyi zsír
1 púpozott ek. liszt
2 dl tejföl
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
babérlevél
fűszerpaprika
őrölt bors
1 szál zellerzöld
só
levesbetét: 1 tojásból, és kevés lisztből készült galuska
Elkészítés:
A zsíron fonnyasszuk meg a finomra vágott vöröshagymát.
Húzzuk le a tűzről, szórjuk meg pirospaprikával, majd pároljuk meg egy kevés vízben a hagymát.
Ezután adjuk hozzá az apró kockákra vágott húst, a sót, az őrölt borsot, a babérlevelet,
a zúzott fokhagymát, és az apróra vágott zeller zöldet, és a vékony karikára vágott zellerszárat.
Ha a hús egy kicsit megfehéredett, öntsünk alá 1,5 liter vizet és fedő alatt pároljuk 10 percig.
Utána öntsük bele a zöldbabot, a levével együtt.
Újabb 10 percig tovább főzzük.
Ezalatt az idő alatt, a lisztből és a tejfölből készítsünk habarást és ezzel sűrítsük be a levest.
Ha felforrt, szaggassuk bele a galuskát, ami 3 perc alatt megfő.
--------------------------------------------