Rakott zöldbab
Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús
80-90 dkg zöldbab
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 bögre rizs
1 húsleveskocka
1 nagy pohár tejföl
1/2 szál házi kolbász
olaj
só
bors
majoranna
pirospaprika
Elkészítése:
A zöldbabot megmossuk, kb. 2 cm-es darabokra vágva forrásba lévő sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. (Télen fagyasztott zöldbabbal is készíthető).
Egy serpenyőben a kockára vágott hagymát kevés olajon megpároljuk,
a darált húst hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymával együtt, sózzuk, borsozzuk, majorannával ízesítjük.
Jól átpároljuk az egészet.
A rizst is közben megfőzzük egy másik edényben- ehhez egy evőkanálnyi olajon megfuttatjuk a rizst,
két bögre vizet feltesszük forrni, belepottyantunk egy húsleveskockát, majd a rizsre öntjük, és lefedve készre pároljuk.
A kolbászról lehúzzuk a bőrét, és vékony karikákra felvágjuk.
Ha minden hozzávalóval készen vagyunk, akkor egy jénaiba összerakjuk a következő módon:
A zöldbab felét elterítjük a jénai aljára, erre jön a megfőzött rizs,
majd a húsos réteg következik, ezután a karikákra vágott kolbászt elosztjuk rajta,
végül a maradék zöldbabbal fejezzük be.
A tetejére kenjük a nagy pohár tejfölt, amit kevéske pirospaprikával megszórunk.
Kb. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és jó fél óra alatt készre sütjük.
------------------------------------
Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús
80-90 dkg zöldbab
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 bögre rizs
1 húsleveskocka
1 nagy pohár tejföl
1/2 szál házi kolbász
olaj
só
bors
majoranna
pirospaprika
Elkészítése:
A zöldbabot megmossuk, kb. 2 cm-es darabokra vágva forrásba lévő sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. (Télen fagyasztott zöldbabbal is készíthető).
Egy serpenyőben a kockára vágott hagymát kevés olajon megpároljuk,
a darált húst hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymával együtt, sózzuk, borsozzuk, majorannával ízesítjük.
Jól átpároljuk az egészet.
A rizst is közben megfőzzük egy másik edényben- ehhez egy evőkanálnyi olajon megfuttatjuk a rizst,
két bögre vizet feltesszük forrni, belepottyantunk egy húsleveskockát, majd a rizsre öntjük, és lefedve készre pároljuk.
A kolbászról lehúzzuk a bőrét, és vékony karikákra felvágjuk.
Ha minden hozzávalóval készen vagyunk, akkor egy jénaiba összerakjuk a következő módon:
A zöldbab felét elterítjük a jénai aljára, erre jön a megfőzött rizs,
majd a húsos réteg következik, ezután a karikákra vágott kolbászt elosztjuk rajta,
végül a maradék zöldbabbal fejezzük be.
A tetejére kenjük a nagy pohár tejfölt, amit kevéske pirospaprikával megszórunk.
Kb. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és jó fél óra alatt készre sütjük.
------------------------------------