Macskaszem (meggyes, diós)
Hozzávalók:
a tésztához:
25 dkg finomliszt (+amennyit gyúráskor fölvesz)
4 tojás sárgája
12 dkg margarin
1 dkg élesztő
1 dl tej
4 ek kristálycukor
pici só
a töltelékhez:
kimagozott meggy vagy meggylekvár
zsemlemorzsa
20 dkg darált dió
15 dkg porcukor
4 tojásfehérje
sütéskor a tészta megkenéséhez még egy tojássárgája
Elkészítés:
A tészta:
Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral fölfuttatjuk. A hozzávalókat összegyúrjuk (a margarin szobahőmérsékletű legyen) és 3 cipóra osztjuk. Pihentetés nélkül téglalappá nyújtjuk őket, kb. 18x25 cm-esre.
A töltelék:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, belekeverjük a porcukrot és a darált diót. Amennyiben friss meggyet használunk azt érdemes előkészíteni: pl. porcukorral, fahéjjal (ízlés szerint), majd lecsepegtetni.
A lapok két szélét megszórjuk vékonyan zsemlemorzsával, majd kirakjuk meggyel/meggylekvárral. A tészta belseje felé feltekerjük mindkét szélét úgy, hogy a közepe (szélesebb rész, mint a meggyes), üresen maradjon. Ide kenjük a diótölteléket.
A meggyes rész tésztás tetejét megkenjük tojássárgájával.
Ha kisült, vékony szeletekre vágjuk.
Sütés: 160-180 fokon kb. 40-45 perc, előmelegített sütőben
Tanácsok:
Ez egy látványos, "csupa töltelék" sütemény, vékony tésztával.
A megadott tésztaméret az én egyik tepsim mérete. Amennyiben ekkorára nyújtottam (praktikusan ezen a tepsin), nekem a 3 adag pont egymás mellett belefért egy nagy tepsibe.
Hozzávalók:
a tésztához:
25 dkg finomliszt (+amennyit gyúráskor fölvesz)
4 tojás sárgája
12 dkg margarin
1 dkg élesztő
1 dl tej
4 ek kristálycukor
pici só
a töltelékhez:
kimagozott meggy vagy meggylekvár
zsemlemorzsa
20 dkg darált dió
15 dkg porcukor
4 tojásfehérje
sütéskor a tészta megkenéséhez még egy tojássárgája
Elkészítés:
A tészta:
Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral fölfuttatjuk. A hozzávalókat összegyúrjuk (a margarin szobahőmérsékletű legyen) és 3 cipóra osztjuk. Pihentetés nélkül téglalappá nyújtjuk őket, kb. 18x25 cm-esre.
A töltelék:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, belekeverjük a porcukrot és a darált diót. Amennyiben friss meggyet használunk azt érdemes előkészíteni: pl. porcukorral, fahéjjal (ízlés szerint), majd lecsepegtetni.
A lapok két szélét megszórjuk vékonyan zsemlemorzsával, majd kirakjuk meggyel/meggylekvárral. A tészta belseje felé feltekerjük mindkét szélét úgy, hogy a közepe (szélesebb rész, mint a meggyes), üresen maradjon. Ide kenjük a diótölteléket.
A meggyes rész tésztás tetejét megkenjük tojássárgájával.
Ha kisült, vékony szeletekre vágjuk.
Sütés: 160-180 fokon kb. 40-45 perc, előmelegített sütőben
Tanácsok:
Ez egy látványos, "csupa töltelék" sütemény, vékony tésztával.
A megadott tésztaméret az én egyik tepsim mérete. Amennyiben ekkorára nyújtottam (praktikusan ezen a tepsin), nekem a 3 adag pont egymás mellett belefért egy nagy tepsibe.