Abbahagyhatatlan: szalonnás-sajtos fánk
Hozzávalók
A tésztához:
30 dkg sós vízben főtt tört burgonya
25 dkg liszt
2 egész tojás
só
langyos tej
egy teáskanál cukor
2 dkg friss élesztő
1 evőkanál olaj
A töltelékhez:
füstölt trappista sajt
főtt császárszalonna
Elkészítés:
A megpucolt burgonyát apró darabokra vágjuk, sós vízben főzzük, amíg egészen puha lesz.
Ha kész, leszűrjük, villával összetörjük.
Az élesztőt kevés langyos tejben megfuttatjuk, amibe előzőleg belekevertük a cukrot.
A lisztet a sóval, tört burgonyával, felvert tojással és az élesztős tejjel összekeverjük,
majd jól összedagasztjuk (használjátok a robotgép dagasztószálját),
miközben hozzáadunk egy evőkanál olajat.
Ha szükséges, kevés langyos tejet adunk hozzá, hogy egy ne túl lágy kelt tészta legyen a végeredmény.
A belisztezett nyújtófán fél ujjnyi vastagra kinyújtjuk,
kb 7x7-es darabokra vágjuk és mehet bele a töltelék: egy kocka trappista, egy kocka főtt császárszalonna.
Kissé lapított gombócot formázunk belőle (ha lisztes a kezetek, nem fog hozzáragadni a tészta), majd konyharuhával letakarva egy órát pihentetjük,
aztán bő, forró olajban kisütjük.
Hozzávalók
A tésztához:
30 dkg sós vízben főtt tört burgonya
25 dkg liszt
2 egész tojás
só
langyos tej
egy teáskanál cukor
2 dkg friss élesztő
1 evőkanál olaj
A töltelékhez:
füstölt trappista sajt
főtt császárszalonna
Elkészítés:
A megpucolt burgonyát apró darabokra vágjuk, sós vízben főzzük, amíg egészen puha lesz.
Ha kész, leszűrjük, villával összetörjük.
Az élesztőt kevés langyos tejben megfuttatjuk, amibe előzőleg belekevertük a cukrot.
A lisztet a sóval, tört burgonyával, felvert tojással és az élesztős tejjel összekeverjük,
majd jól összedagasztjuk (használjátok a robotgép dagasztószálját),
miközben hozzáadunk egy evőkanál olajat.
Ha szükséges, kevés langyos tejet adunk hozzá, hogy egy ne túl lágy kelt tészta legyen a végeredmény.
A belisztezett nyújtófán fél ujjnyi vastagra kinyújtjuk,
kb 7x7-es darabokra vágjuk és mehet bele a töltelék: egy kocka trappista, egy kocka főtt császárszalonna.
Kissé lapított gombócot formázunk belőle (ha lisztes a kezetek, nem fog hozzáragadni a tészta), majd konyharuhával letakarva egy órát pihentetjük,
aztán bő, forró olajban kisütjük.