Sajtos keksz
hozzávalók 6 főre
tésztához
* 45 dkg liszt
* 25 dkg margarin
* 10 dkg reszelt sajt (trappista jellegű)
* 2 tk só
* 2 ek tejföl
kenéshez, szóráshoz
* 1 tojás
* 10 dkg reszelt sajt
elkészítés
1. A tésztának valókat összegyúrjuk. Nagyon vékonyra (2 mm) kinyújtjuk. (Én két részletben szoktam kinyújtani, mert úgy kényelmesen elfér a nyújtódeszkán.)
2. A tésztát megkenjük a kissé felvert tojással és rászórjuk a reszelt sajtot. Derelyevágóval vagy késsel rombusz alakúra felvágjuk (tetszőleges méretűre, de körülbelül egyformák legyenek).
3. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, legalább 20 percet pihentetjük, aztán sütjük (200 fokon) előmelegített sütőben, szép rózsaszínre. Nagyon gyorsan sül: az első tepsi kb. 15 perc alatt, a második már 10 perc alatt kész. (Kb. 4 gáztepsinyi lesz belőle.)
------------------------
hozzávalók 6 főre
tésztához
* 45 dkg liszt
* 25 dkg margarin
* 10 dkg reszelt sajt (trappista jellegű)
* 2 tk só
* 2 ek tejföl
kenéshez, szóráshoz
* 1 tojás
* 10 dkg reszelt sajt
elkészítés
1. A tésztának valókat összegyúrjuk. Nagyon vékonyra (2 mm) kinyújtjuk. (Én két részletben szoktam kinyújtani, mert úgy kényelmesen elfér a nyújtódeszkán.)
2. A tésztát megkenjük a kissé felvert tojással és rászórjuk a reszelt sajtot. Derelyevágóval vagy késsel rombusz alakúra felvágjuk (tetszőleges méretűre, de körülbelül egyformák legyenek).
3. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, legalább 20 percet pihentetjük, aztán sütjük (200 fokon) előmelegített sütőben, szép rózsaszínre. Nagyon gyorsan sül: az első tepsi kb. 15 perc alatt, a második már 10 perc alatt kész. (Kb. 4 gáztepsinyi lesz belőle.)
------------------------