JOLCSI OLDALA

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
JOLCSI OLDALA

Minden, ami érdekel


*** 2024 évi SZINGAPÚR Nagydíj *** 09-20-án 11:30 Első Szabadedzés *** 15:00 2. Szabadedzés*** 09-21.-én 11:30 3. Szabadedzés***15:00 Időmérő ***09-22.-én 14:00 FUTAM ***

    Túrós batyu hájas kelt tésztából

    Jolcsi
    Jolcsi
    Admin


    Hozzászólások száma : 5844
    Points : 18771
    Reputation : 4
    Join date : 2011. Feb. 25.
    Tartózkodási hely : Hungary

    Túrós batyu hájas kelt tésztából Empty Túrós batyu hájas kelt tésztából

    Témanyitás  Jolcsi Pént. Szept. 14 2012, 00:35




    Túrós batyu hájas kelt tésztából


    Túrós batyu hájas kelt tésztából Turos-batyu-hajas-kelt-tesztabol


    hozzávalók

    70 dkg liszt
    30 dkg háj
    2 dl tej
    2 dkg élesztő
    5 dkg cukor
    1 db tojás
    csipet só

    Töltelékhez:

    50 dkg túró
    10-15 dkg cukor
    1 citrom reszelt héja
    2 ek mazsola
    1 db tojás

    Tészta kenéséhez:

    1 kisebb felvert tojás

    elkészítés

    A hájat hártyáitól megtisztítjuk, kaparjuk vagy ledaráljuk, és 10 dkg liszttel összegyúrjuk. Tömbbé formázzuk, és hűvös helyre tesszük.
    A kelt tésztához a tejet meglangyosítjuk, kevés cukrot adunk hozzá, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
    A maradék 60 dkg lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a maradék cukrot, a tojást, és a rétestésztánál kissé lágyabb kelt tésztává gyúrjuk.
    Letakarva, langyos helyen egy óra alatt duplájára kelesztjük.
    A megkelt tésztát vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk.
    Rákenjük egyenletesen a hájat, vagy eljárhatunk úgy is, hogy jól lisztezett felületen akkora téglalap alakúra nyújtjuk a hájat, mint a kinyújtott élesztős tészta, amelyre ráfektetjük.
    Felcsavarjuk, nyújtófával kissé szétnyomkodjuk, két szélét középre hajtjuk, majd félbe, langyos helyen 30 percig pihentetjük.
    Majd ismét nyújtófával kissé nyújtjuk, három, majd két részbe hajtjuk, langyos 30 percig pihentetjük, majd újabb nyújtás, hajtogatás és pihentetés következik.
    Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük.
    Ekkorra már kellően réteges a tésztánk, amelyet kb. 0,5 cm vastagságú nagyobb téglalappá nyújtunk, és 10x10 cm nagyságú négyszögekre vágunk.
    A közepükre túrótölteléket teszünk.
    A tészta sarkait kissé megkenjük tojással, kicsit meghúzzuk, és a töltelék felett összecsippentjük átlósan.
    Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, úgy hogy kellően távol legyenek egymástól.
    10-15 percet pihentetjük, a tetejét kissé átkenjük felvert tojással.
    Aranysárgára sütjük. Langyosan, porcukorral meghintve kínáljuk.
    sütési hőfok: 190°C





      Pontos idő: Pént. Nov. 22 2024, 08:42