Túrós batyu hájas kelt tésztából
hozzávalók
70 dkg liszt
30 dkg háj
2 dl tej
2 dkg élesztő
5 dkg cukor
1 db tojás
csipet só
Töltelékhez:
50 dkg túró
10-15 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
2 ek mazsola
1 db tojás
Tészta kenéséhez:
1 kisebb felvert tojás
elkészítés
A hájat hártyáitól megtisztítjuk, kaparjuk vagy ledaráljuk, és 10 dkg liszttel összegyúrjuk. Tömbbé formázzuk, és hűvös helyre tesszük.
A kelt tésztához a tejet meglangyosítjuk, kevés cukrot adunk hozzá, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A maradék 60 dkg lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a maradék cukrot, a tojást, és a rétestésztánál kissé lágyabb kelt tésztává gyúrjuk.
Letakarva, langyos helyen egy óra alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk.
Rákenjük egyenletesen a hájat, vagy eljárhatunk úgy is, hogy jól lisztezett felületen akkora téglalap alakúra nyújtjuk a hájat, mint a kinyújtott élesztős tészta, amelyre ráfektetjük.
Felcsavarjuk, nyújtófával kissé szétnyomkodjuk, két szélét középre hajtjuk, majd félbe, langyos helyen 30 percig pihentetjük.
Majd ismét nyújtófával kissé nyújtjuk, három, majd két részbe hajtjuk, langyos 30 percig pihentetjük, majd újabb nyújtás, hajtogatás és pihentetés következik.
Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük.
Ekkorra már kellően réteges a tésztánk, amelyet kb. 0,5 cm vastagságú nagyobb téglalappá nyújtunk, és 10x10 cm nagyságú négyszögekre vágunk.
A közepükre túrótölteléket teszünk.
A tészta sarkait kissé megkenjük tojással, kicsit meghúzzuk, és a töltelék felett összecsippentjük átlósan.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, úgy hogy kellően távol legyenek egymástól.
10-15 percet pihentetjük, a tetejét kissé átkenjük felvert tojással.
Aranysárgára sütjük. Langyosan, porcukorral meghintve kínáljuk.
sütési hőfok: 190°C
hozzávalók
70 dkg liszt
30 dkg háj
2 dl tej
2 dkg élesztő
5 dkg cukor
1 db tojás
csipet só
Töltelékhez:
50 dkg túró
10-15 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
2 ek mazsola
1 db tojás
Tészta kenéséhez:
1 kisebb felvert tojás
elkészítés
A hájat hártyáitól megtisztítjuk, kaparjuk vagy ledaráljuk, és 10 dkg liszttel összegyúrjuk. Tömbbé formázzuk, és hűvös helyre tesszük.
A kelt tésztához a tejet meglangyosítjuk, kevés cukrot adunk hozzá, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A maradék 60 dkg lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a maradék cukrot, a tojást, és a rétestésztánál kissé lágyabb kelt tésztává gyúrjuk.
Letakarva, langyos helyen egy óra alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk.
Rákenjük egyenletesen a hájat, vagy eljárhatunk úgy is, hogy jól lisztezett felületen akkora téglalap alakúra nyújtjuk a hájat, mint a kinyújtott élesztős tészta, amelyre ráfektetjük.
Felcsavarjuk, nyújtófával kissé szétnyomkodjuk, két szélét középre hajtjuk, majd félbe, langyos helyen 30 percig pihentetjük.
Majd ismét nyújtófával kissé nyújtjuk, három, majd két részbe hajtjuk, langyos 30 percig pihentetjük, majd újabb nyújtás, hajtogatás és pihentetés következik.
Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük.
Ekkorra már kellően réteges a tésztánk, amelyet kb. 0,5 cm vastagságú nagyobb téglalappá nyújtunk, és 10x10 cm nagyságú négyszögekre vágunk.
A közepükre túrótölteléket teszünk.
A tészta sarkait kissé megkenjük tojással, kicsit meghúzzuk, és a töltelék felett összecsippentjük átlósan.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, úgy hogy kellően távol legyenek egymástól.
10-15 percet pihentetjük, a tetejét kissé átkenjük felvert tojással.
Aranysárgára sütjük. Langyosan, porcukorral meghintve kínáljuk.
sütési hőfok: 190°C