Finom rizs köret, kerekszemű rizsből
Hozzávalók
1/2 kg kerekszemű rizs
1 fakanál zsír
só
kevés őrölt bors
1 liter víz
Elkészítése:
A rizst nem mossuk meg, mert ekkor ellenőrízhetetlen mennyiségű vízet szív magába!
Így mindig a rizs 2x-ese kell, hogy legyen a vízmennyiség!
A zsíron fehéredésig pirítjuk a rizst, állandó kevergetés mellett.
Majd felöntjük az 1 l vízzel, és a fúszereket beletesszük, és elkeverük.
Mikor felforr, azonnal kislángra tesszük alatta a gázt.
15-20 perc alatt készre főzzük.
De már ezek után nem szabad kevergetni!!! mert a kevergetéstől pancsos lesz!
Úgy ellenőrizzük, hogy megfőtt-e már a rizs, hogy a fedőt levesszük, és ránézünk.
A tetején körkörösen kis lyukakat látunk, és már száraznak találjuk, akkor készen van.
Ekkor belekverhetünk, hogy lássuk nincs-e alatta víz még.
Ha már nincs, akkor lezárhatjuk a gázt alatta, és 10 percig lefedve hagyjuk megdagadni a rizs szemeket.
Így mindenkinek sikeres lesz a rizs főzése!
Jó étvágyat hozzá! )
----------------------------
sr.
Hozzávalók
1/2 kg kerekszemű rizs
1 fakanál zsír
só
kevés őrölt bors
1 liter víz
Elkészítése:
A rizst nem mossuk meg, mert ekkor ellenőrízhetetlen mennyiségű vízet szív magába!
Így mindig a rizs 2x-ese kell, hogy legyen a vízmennyiség!
A zsíron fehéredésig pirítjuk a rizst, állandó kevergetés mellett.
Majd felöntjük az 1 l vízzel, és a fúszereket beletesszük, és elkeverük.
Mikor felforr, azonnal kislángra tesszük alatta a gázt.
15-20 perc alatt készre főzzük.
De már ezek után nem szabad kevergetni!!! mert a kevergetéstől pancsos lesz!
Úgy ellenőrizzük, hogy megfőtt-e már a rizs, hogy a fedőt levesszük, és ránézünk.
A tetején körkörösen kis lyukakat látunk, és már száraznak találjuk, akkor készen van.
Ekkor belekverhetünk, hogy lássuk nincs-e alatta víz még.
Ha már nincs, akkor lezárhatjuk a gázt alatta, és 10 percig lefedve hagyjuk megdagadni a rizs szemeket.
Így mindenkinek sikeres lesz a rizs főzése!
Jó étvágyat hozzá! )
----------------------------
sr.