Sajtos krumpli köret (Gratin dauphinois)
hozzávalók
75 dkg burgonya megtisztítva, vékonyra felszelve
4 gerezd fokhagyma
5 dl 22%-os főzőtejszín
20 dkg sajt
só
bors
szerecsendió
elkészítés
A burgonyát megtisztítjuk, uborkagyalun vékonyra szeljük, átmossuk, szárítjuk.
Egy sütőtálat megkenünk 1 gerezd reszelt fokhagymával,
ebbe kezdjük rétegezni a krumplit a következő módon:
egy réteg krumpliszelet, kevés só, frissen őrölt bors, szerecsendió ízlés szerint, egy vékony réteg reszelt sajt.
Ezt addig ismételjük, míg el nem fogynak az alapanyagok.
Végül ráöntjük a tejszínt, legalább félig lepje el, ráreszeljük a maradék fokhagymát, reszelünk sajtot a tetejére is.
Alufóliával lefedve fél óráig sütjük 150 C-os sütőben, majd a fóliát levéve további fél óra alatt megpirítjuk.
Ez egy kiváló, ízletes köret, amely megállja a helyét önálló fogásként is.
hozzávalók
75 dkg burgonya megtisztítva, vékonyra felszelve
4 gerezd fokhagyma
5 dl 22%-os főzőtejszín
20 dkg sajt
só
bors
szerecsendió
elkészítés
A burgonyát megtisztítjuk, uborkagyalun vékonyra szeljük, átmossuk, szárítjuk.
Egy sütőtálat megkenünk 1 gerezd reszelt fokhagymával,
ebbe kezdjük rétegezni a krumplit a következő módon:
egy réteg krumpliszelet, kevés só, frissen őrölt bors, szerecsendió ízlés szerint, egy vékony réteg reszelt sajt.
Ezt addig ismételjük, míg el nem fogynak az alapanyagok.
Végül ráöntjük a tejszínt, legalább félig lepje el, ráreszeljük a maradék fokhagymát, reszelünk sajtot a tetejére is.
Alufóliával lefedve fél óráig sütjük 150 C-os sütőben, majd a fóliát levéve további fél óra alatt megpirítjuk.
Ez egy kiváló, ízletes köret, amely megállja a helyét önálló fogásként is.