HÁZI ROPOGÓS KENYÉR
Hozzávalók:
4 csésze liszt, lehet több féle is...
(kenyérliszt, teljes kiőrlésű, Graham, rozs stb. ízlés szerint vegyítve)
1 teáskanál porélesztő
2 teáskanál só
2 csésze víz
Elkészítése:
A száraz hozzávalókat összekeverem, majd hozzáadom a vizet,
mindezt jól elkeverem (inkább lágy ragadós, mintsem gyúrható tésztát kapunk),
majd 12 órát pihenni hagyjuk (én este összekészítettem és reggel sütöttem).
Lisztezett lapítóra kiborítom,
majd lisztezett kézzel a széleitől meghajtogatom és pihenni hagyom,
a sütő bemelegszik.
A sütőt és az edényt (ez lehet jénai vagy bármilyen más minek födele van)
bemelegítem (én 250 fokra állítottam),
majd egy kis vajat tettem az edény aljára és körbe forgattam, míg szétolvadt,
beleemeltem a tésztát és kb. 45 percig fedő alatt sütöttem.
Ha még nem pirult meg szépen akkor még kb. 5-10 percig fedő nélkül tovább sütöm.
Mivel minden sütő másképpen melegszik nem árt szúrópróbával közben ellenőrizni.
Igény szerint lehet még különböző magokat hozzáadni, és krumplit is.
Hozzávalók:
4 csésze liszt, lehet több féle is...
(kenyérliszt, teljes kiőrlésű, Graham, rozs stb. ízlés szerint vegyítve)
1 teáskanál porélesztő
2 teáskanál só
2 csésze víz
Elkészítése:
A száraz hozzávalókat összekeverem, majd hozzáadom a vizet,
mindezt jól elkeverem (inkább lágy ragadós, mintsem gyúrható tésztát kapunk),
majd 12 órát pihenni hagyjuk (én este összekészítettem és reggel sütöttem).
Lisztezett lapítóra kiborítom,
majd lisztezett kézzel a széleitől meghajtogatom és pihenni hagyom,
a sütő bemelegszik.
A sütőt és az edényt (ez lehet jénai vagy bármilyen más minek födele van)
bemelegítem (én 250 fokra állítottam),
majd egy kis vajat tettem az edény aljára és körbe forgattam, míg szétolvadt,
beleemeltem a tésztát és kb. 45 percig fedő alatt sütöttem.
Ha még nem pirult meg szépen akkor még kb. 5-10 percig fedő nélkül tovább sütöm.
Mivel minden sütő másképpen melegszik nem árt szúrópróbával közben ellenőrizni.
Igény szerint lehet még különböző magokat hozzáadni, és krumplit is.