Házi fehér kenyér 11. - Pataki tálban recept
hozzávalók
3 dl víz
1 dl napraforgó olaj
1 kk ecet
60 dkg liszt
2 kávéskanál só
0.5 teáskanál cukor
3 dkg élesztő
1 ek margarin (a tál kikenéséhez)
elkészítés
Ebben a sorrendben bepakoljuk a hozzávalókat a kenyérsütőbe, 20 percig dagasztjuk.
Addig a Pataki tálat beáztatjuk egy-másfél órára.
Ha kész a tészta, kiöntjük, picit átgyúrjuk.
Lisztezett tálban, kendővel letakarva meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, megformázzuk,
betesszük a margarinnal megkent, sütőpapírral bélelt Pataki tálba,
megint letakarjuk a kendővel, és 20 percre visszatesszük meleg helyre pihenni.
Éles késsel bevágjuk a tésztát, rátesszük a tál tetejét, hideg sütőbe toljuk.
20 percig sütjük 230 fokon, majd 30 percig 200 fokon.
Ezután levesszük a tetejét, vizes ecsettel, tollal egyszer megkenjük, hogy
jó ropogós legyen a héja, és visszatoljuk 10-15 percre,
míg szép aranybarna nem lesz.
sütési mód: hőlégkeveréses
--------------------