CSIKÓS TOKÁNY
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg marha- vagy sertéshús,
10 dkg húsos füstölt szalonna,
3 közepes vöröshagyma,
4-5 ek. étolaj,
2 kiskanál őrölt pirospaprika,
2 csipetnyi őrölt bors,
só,
1 kis pohár tejföl,
1 evőkanál liszt.
Elkészítés:
A húst és a szalonnát vékony csíkokra vágjuk.
A hagymákat megtisztítjuk, és vagy finomra aprítjuk, vagy félkarikákra vágjuk (nálunk az utóbbi a szokás).
A szalonnát és a hagymát az étolajon állandóan kevergetve megpirítjuk. (Vigyázat, nagyon könnyen odaég!) A hagymát nem szabad megbarnítani, csak addig süssük, amíg kissé össze nem esik.
Hozzáadjuk a húst, és tovább keverjük.
Mikor a húsdarabok körben mindenütt kifehéredtek, rászórjuk a pirospaprikát, megkeverjük, levesszük a tűzről, és felöntjük fél pohár hideg vízzel.
Visszatesszük a tűzre. Sózzuk, borsozzuk, aztán lefedve addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Közben, ha kell, pótoljuk az elpárolgó vizet.
Mikor a hús megpuhult, a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, felöntjük fél pohár vízzel, és a húshoz öntjük. Jól megkeverjük, aztán az újraforrástól számítva még tíz percig főzzük.
Legnépszerűbb körete a nokedli, de tálalhatod rizzsel vagy tésztával is.
---------------------------