Káposztás leveles pogácsa
hozzávalók:
70 dkg finomliszt
20 dkg zsír
1 nagy pohár tejföl
1 ek só
1 dl tej (langyos)
0.5 teáskanál cukor
5 dkg élesztő
0,80 -1 kg. fejes káposzta
bors ízlés szerint
1 ek zsír
1 db tojás (felvert, a kenéshez)
elkészítés
A friss káposztát lereszeljük, besózzuk, majd fél órán át állni hagyjuk.
Fél óra elteltével kicsavarjuk azt, majd 1 ek zsíron odatesszük párolódni.
Ugyanúgy kell eljárnunk, mintha káposztás tésztát szeretnénk készíteni.
Mikor a káposzta megpárolódott, jól beborsozzuk, alaposan belekeverjük, és hagyjuk kihűlni.
Az élesztőt, 1 kk cukorral a meglangyosított tejben felfutatjuk.
Miután minden alapanyag előkészítésével elkészültünk, egy nagy tálban összedolgozzuk a hozzávalókat:
liszt, só, tejföl, zsír,és a felfutott élesztő.
Ezután alaposan kidolgozzuk a tésztát, utána lisztezett deszkán kinyújtjuk,majd rákenjük a kihűlt káposztát.
Felhajtogatjuk a tésztát, (mindig az egyharmad részét) jobbról, balra, majd balról jobbra, végül fentről le, és lentről fel.
Egy éjszakára hűtőszekrénybe helyezzük, tállal együtt.
A tésztát betakarjuk folpakkal, vagy egy nagy nejlonzacsóva.
Másnap reggel, lisztezett gyúródeszkán másfél ujjnyira kinyújtjuk a tésztát,
bevagdossuk a tetejét, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk azt.
Tetejét felvert tojással megkenjük.
Előmelegített sütőben közepes lángon kb. fél óra alatt aranybarnára sütjük, alsó-felső lángon.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés