Beigli
Hozzávalók 6 darabhoz, 3 mákos és 3 diós beiglihez:
Tészta:
90 dkg liszt
25 dkg margarin / vagy 20 dkg vaj
12.5 dkg zsír
10 dkg porcukor
1 dkg élesztő
2 tojás sárgája
1 csapott kávéskanálnyi só
1 dl tejszín
2 dl hideg víz (kb. amennyit a tészta felvesz)
Töltelék hozzávalói (3 db mákoshoz/vagy dióshoz) :
40 dkg darált mák/ vagy őrölt dió
7 dkg búzadara (vagy zsemlemorzsa)
25 dkg kristálycukor
2.5 dl víz
Őrölt fahéj, reszelt citromhéj
További ízesítésre tetszés szerint: mazsola vagy darabolt aszalt szilva, bármilyen más aszalvány, pl. áfonya, vagy 2-3 evőkanál lekvár, cukrozott narancs,- vagy citromhéj
Tetejére kenéshez: 1 tojás
Elkészítés:
Először elkészítjük a tölteléket, mivel teljesen hideg állapotban kell megtölteni a tésztát. Ezt akár előző nap is elkészíthetjük már előre.
A mákot/ diót összekeverjük a darával. A cukrot felöntjük vízzel, összeforraljuk, és ráöntjük a töltelékre, majd jól elkeverjük.
Amikor kihűl, akkor adjuk hozzá a további ízesítésre szánt adalékot.
A lisztbe morzsoljuk az élesztőt (nem kell keleszteni), majd a tészta adalékait a robotgép dagasztó spiráljával összedolgozzuk, és amikor kellőképpen összeáll, kézzel hengert formálunk belőle, és 6 egyenlő részre osztjuk.
A tészta inkább keményebb, de nyújtható, tekerhető állagú legyen, mint puha.
Ha ragadna a tészta, liszttel javítsunk rajta.
Ezek a darabok egyenként 27-30 dkg-ot fognak kitenni kb.
A darabokat tenyérnyi nagyságú téglatest alakúra formáljuk, egy sütőpapírral borított tálcára helyezve hűvös helyre tesszük kb. 20 -30 percre.
A tésztát úgy kell kinyújtani, hogy nem lisztezzük meg alatta a deszkát, így fényes lesz a kalács felülete.
20 x 25 cm-es téglalapra nyújtjuk ki, a tölteléket úgy kenjük rá, hogy a széleinél kihagyunk kb. 1 cm-es szabad helyet. A két végén vissza kell először hajtani a tésztát a töltelékre, és úgy összecsavarni.
Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük úgy, hogy az összeillesztés alulra kerüljön.
A töltelék ugyanolyan súlyú legyen, mint a tészta. Nálam 30 dkg lett egy rúdhoz való tészta, a bele való tölteléket ehhez arányítva állítottam össze 30 dkg-ra.
A beiglit ajánlatos a sütés előtti este összeállítani, és másnap reggel kisütni, vagy ha reggel állítjuk össze, este sütjük ki.
A beigli összeállítása után megkenjük a tetejét tojássárgájával, és hűvös helyre tesszük (nem hűtőbe!). Pár óra múlva megszikkad a sütemény tetején a máz, ekkor átkenjük villával felvert tojásfehérjével.
Nem szabad meleg helyen tartani, mert túl fog kelni a tészta.
Másnap reggel sütés előtt néhány helyen megszurkáljuk az aljáig hurkapálcával vagy hústűvel, így el tud menni belőle a gőz sütés közben, és nem reped meg.
Középső bordaálláson, alsó-felső lángon kb. 200 °C –on sütjük ki kb. 25-30 perc alatt, hőlégkeveréses sütőben 180°C-on.
------------------------------------
Hozzávalók 6 darabhoz, 3 mákos és 3 diós beiglihez:
Tészta:
90 dkg liszt
25 dkg margarin / vagy 20 dkg vaj
12.5 dkg zsír
10 dkg porcukor
1 dkg élesztő
2 tojás sárgája
1 csapott kávéskanálnyi só
1 dl tejszín
2 dl hideg víz (kb. amennyit a tészta felvesz)
Töltelék hozzávalói (3 db mákoshoz/vagy dióshoz) :
40 dkg darált mák/ vagy őrölt dió
7 dkg búzadara (vagy zsemlemorzsa)
25 dkg kristálycukor
2.5 dl víz
Őrölt fahéj, reszelt citromhéj
További ízesítésre tetszés szerint: mazsola vagy darabolt aszalt szilva, bármilyen más aszalvány, pl. áfonya, vagy 2-3 evőkanál lekvár, cukrozott narancs,- vagy citromhéj
Tetejére kenéshez: 1 tojás
Elkészítés:
Először elkészítjük a tölteléket, mivel teljesen hideg állapotban kell megtölteni a tésztát. Ezt akár előző nap is elkészíthetjük már előre.
A mákot/ diót összekeverjük a darával. A cukrot felöntjük vízzel, összeforraljuk, és ráöntjük a töltelékre, majd jól elkeverjük.
Amikor kihűl, akkor adjuk hozzá a további ízesítésre szánt adalékot.
A lisztbe morzsoljuk az élesztőt (nem kell keleszteni), majd a tészta adalékait a robotgép dagasztó spiráljával összedolgozzuk, és amikor kellőképpen összeáll, kézzel hengert formálunk belőle, és 6 egyenlő részre osztjuk.
A tészta inkább keményebb, de nyújtható, tekerhető állagú legyen, mint puha.
Ha ragadna a tészta, liszttel javítsunk rajta.
Ezek a darabok egyenként 27-30 dkg-ot fognak kitenni kb.
A darabokat tenyérnyi nagyságú téglatest alakúra formáljuk, egy sütőpapírral borított tálcára helyezve hűvös helyre tesszük kb. 20 -30 percre.
A tésztát úgy kell kinyújtani, hogy nem lisztezzük meg alatta a deszkát, így fényes lesz a kalács felülete.
20 x 25 cm-es téglalapra nyújtjuk ki, a tölteléket úgy kenjük rá, hogy a széleinél kihagyunk kb. 1 cm-es szabad helyet. A két végén vissza kell először hajtani a tésztát a töltelékre, és úgy összecsavarni.
Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük úgy, hogy az összeillesztés alulra kerüljön.
A töltelék ugyanolyan súlyú legyen, mint a tészta. Nálam 30 dkg lett egy rúdhoz való tészta, a bele való tölteléket ehhez arányítva állítottam össze 30 dkg-ra.
A beiglit ajánlatos a sütés előtti este összeállítani, és másnap reggel kisütni, vagy ha reggel állítjuk össze, este sütjük ki.
A beigli összeállítása után megkenjük a tetejét tojássárgájával, és hűvös helyre tesszük (nem hűtőbe!). Pár óra múlva megszikkad a sütemény tetején a máz, ekkor átkenjük villával felvert tojásfehérjével.
Nem szabad meleg helyen tartani, mert túl fog kelni a tészta.
Másnap reggel sütés előtt néhány helyen megszurkáljuk az aljáig hurkapálcával vagy hústűvel, így el tud menni belőle a gőz sütés közben, és nem reped meg.
Középső bordaálláson, alsó-felső lángon kb. 200 °C –on sütjük ki kb. 25-30 perc alatt, hőlégkeveréses sütőben 180°C-on.
------------------------------------