JOLCSI OLDALA

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
JOLCSI OLDALA

Minden, ami érdekel


*** 2024 évi SZINGAPÚR Nagydíj *** 09-20-án 11:30 Első Szabadedzés *** 15:00 2. Szabadedzés*** 09-21.-én 11:30 3. Szabadedzés***15:00 Időmérő ***09-22.-én 14:00 FUTAM ***

    Beigli 3 mákos és 3 diós

    Jolcsi
    Jolcsi
    Admin


    Hozzászólások száma : 5844
    Points : 18771
    Reputation : 4
    Join date : 2011. Feb. 25.
    Tartózkodási hely : Hungary

    Beigli 3 mákos és 3 diós Empty Beigli 3 mákos és 3 diós

    Témanyitás  Jolcsi Kedd Jún. 05 2012, 17:45

    Beigli


    Beigli 3 mákos és 3 diós Beigli


    Hozzávalók 6 darabhoz, 3 mákos és 3 diós beiglihez:

    Tészta:

    90 dkg liszt
    25 dkg margarin / vagy 20 dkg vaj
    12.5 dkg zsír
    10 dkg porcukor
    1 dkg élesztő
    2 tojás sárgája
    1 csapott kávéskanálnyi só
    1 dl tejszín
    2 dl hideg víz (kb. amennyit a tészta felvesz)


    Töltelék hozzávalói (3 db mákoshoz/vagy dióshoz) :

    40 dkg darált mák/ vagy őrölt dió
    7 dkg búzadara (vagy zsemlemorzsa)
    25 dkg kristálycukor
    2.5 dl víz
    Őrölt fahéj, reszelt citromhéj
    További ízesítésre tetszés szerint: mazsola vagy darabolt aszalt szilva, bármilyen más aszalvány, pl. áfonya, vagy 2-3 evőkanál lekvár, cukrozott narancs,- vagy citromhéj

    Tetejére kenéshez: 1 tojás

    Elkészítés:

    Először elkészítjük a tölteléket, mivel teljesen hideg állapotban kell megtölteni a tésztát. Ezt akár előző nap is elkészíthetjük már előre.

    A mákot/ diót összekeverjük a darával. A cukrot felöntjük vízzel, összeforraljuk, és ráöntjük a töltelékre, majd jól elkeverjük.
    Amikor kihűl, akkor adjuk hozzá a további ízesítésre szánt adalékot.

    A lisztbe morzsoljuk az élesztőt (nem kell keleszteni), majd a tészta adalékait a robotgép dagasztó spiráljával összedolgozzuk, és amikor kellőképpen összeáll, kézzel hengert formálunk belőle, és 6 egyenlő részre osztjuk.
    A tészta inkább keményebb, de nyújtható, tekerhető állagú legyen, mint puha.
    Ha ragadna a tészta, liszttel javítsunk rajta.
    Ezek a darabok egyenként 27-30 dkg-ot fognak kitenni kb.
    A darabokat tenyérnyi nagyságú téglatest alakúra formáljuk, egy sütőpapírral borított tálcára helyezve hűvös helyre tesszük kb. 20 -30 percre.

    A tésztát úgy kell kinyújtani, hogy nem lisztezzük meg alatta a deszkát, így fényes lesz a kalács felülete.
    20 x 25 cm-es téglalapra nyújtjuk ki, a tölteléket úgy kenjük rá, hogy a széleinél kihagyunk kb. 1 cm-es szabad helyet. A két végén vissza kell először hajtani a tésztát a töltelékre, és úgy összecsavarni.
    Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük úgy, hogy az összeillesztés alulra kerüljön.

    A töltelék ugyanolyan súlyú legyen, mint a tészta. Nálam 30 dkg lett egy rúdhoz való tészta, a bele való tölteléket ehhez arányítva állítottam össze 30 dkg-ra.

    A beiglit ajánlatos a sütés előtti este összeállítani, és másnap reggel kisütni, vagy ha reggel állítjuk össze, este sütjük ki.
    A beigli összeállítása után megkenjük a tetejét tojássárgájával, és hűvös helyre tesszük (nem hűtőbe!). Pár óra múlva megszikkad a sütemény tetején a máz, ekkor átkenjük villával felvert tojásfehérjével.
    Nem szabad meleg helyen tartani, mert túl fog kelni a tészta.
    Másnap reggel sütés előtt néhány helyen megszurkáljuk az aljáig hurkapálcával vagy hústűvel, így el tud menni belőle a gőz sütés közben, és nem reped meg.

    Középső bordaálláson, alsó-felső lángon kb. 200 °C –on sütjük ki kb. 25-30 perc alatt, hőlégkeveréses sütőben 180°C-on.



    ------------------------------------

      Pontos idő: Pént. Nov. 22 2024, 14:07